STUDIO PIKAPLUS

Izvanredna drvena kuća na rubu slovenske šume

Moderna hižica stopljena s prirodom

NAZIV PROJEKTA: Wooden house
POVRŠINA: 80 četvornih metara na dvije etaže
LOKACIJA: Slovenija
AUTOR PROJEKTA: Studio Pikaplus - mag. Jana Hladnik Tratnik, arhitektica i Tina Lipovž, krajobrazna arhitektica
GODINA IZGRADNJE: 2014-2015
KONTAKT: www.studiopikaplus.si
FOTOGRAF: Miha Bratina

Smještena u prirodnom okruženju, i to na rubu velikog šumskog proplanka u Sloveniji ova je moderna drvena kuća odnedavno postala mjesto za odmor mladoj obitelji. Obitelj koja provodi većinu svog vremena u velikom gradu u inozemstvu željela je u rodnoj Sloveniji kuću u kojoj se mogu posvetiti jedni drugima i uživati u prirodi. Rezultat je suvremeni objekt stopljen s prirodnim okruženjem, koji je u unutrašnjosti zbog svog skandinavskog karaktera umirujuć i autentičan.


Iza projekta kuće stoji slovenski Studio Pikaplus koji je prilikom projektiranja kuće imao potpuno povjerenje investitora. U nacrtu je kuća izvedena na temelju nekoliko faktora, kao što su karakteristike i način života vlasnika, s velikim naglaskom na odnos objekta i okruženje, a arhitekti su posebno sretni što je razvoj koncepta u kasnijim fazama gotovo ostao nepromijenjen.


"Od samog početka, bili smo svjesni da dizajn kuće diktira geografski položaj i imali smo malo prostora za manevar, jer je bio dostupan samo manji dio građevinske parcele, tako da smo više pozornosti posvetili optimizaciji položaja i zaštiti iznimnog prirodnog okruženja. Također, znali smo da se radi o projektu u kojem će dominirati drvo i željeli smo da bude što manje u fokusu lokacije. Iz toga se rodila ideja o materijalima koji će na najbolji način oponašati okruženje, a to su drvo i tamno staklo." - pojašnjava arhitektonski tim.


Kuća ima 82 četvorna metra i podijeljena je na dvije etaže s međusobno povezanim sobama. U prizemlju se nalaze kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak te kupaonica sa saunom, a dvije spavaće sobe smještene su na katu. Svi dijelovi objekta s izuzetkom kupaonice imaju izlaz na veliko stakleno pročelje iz kojeg se pruža predivan pogled na prirodu.




Osim drva, ovdje je naglasak i na djelomično staklenoj fasadi koja je ujedno granica između interijera i beskrajno lijepog planinskog okruženja. Skandinavski uređen interijer u kojem dominira drvo naglašen je komadima namještaja u crnoj boji koji odlično pristaju efektnom stepeništu i staklenim stijenama.

Cijeli je prostor isprepleten i prilagođen udobnosti obitelji, ali i pogodan za druženja s prijateljima. Ovo je još jedan dobar primjer projekta koji se svojim nenametljivim izgledom vrlo skladno uklopio u netaknuto prirodno okruženje.

Foto: Miha Bratina

Izvor: ambientdizajn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 13:20