Prilika koja se ne propušta!

Sve o subvencioniranju stambenih kredita. U kolovozu kreću poticaji. Hoćete li ih stići iskoristiti?

 

Budući da će se zahtjevi odobravati prema vremenu zaprimanja, a da su sredstva ograničena i da se očekuje realizacija maksimalno 1500 kredita, građani moraju reagirati odmah kako bi po početku programa bili spremni.

Zakon o subvencioniranju stambenih kredita jučer je, osmog dana nakon objave u Narodnim novinama, stupio na snagu. U narednom periodu, očekuje se, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavit će javni poziv putem kojeg će se odabrati najpovoljnije banke koje će sudjelovati u programu, a njihov će popis biti dostupan na službenim internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i APN-a.

Realizacija programa se, prema nekim informacijama, očekuje oko 20. kolovoza, no nadležno ministarstvo i APN još ne izlaze s točnim datumom te najavljuju objavu o početku subvencioniranja kredita u javnim glasilima i Narodnim novinama. U međuvremenu velik broj građana traži dodatne informacije i detaljnije uvjete prema kojima će se odobravati subvencije.

UVJETI

Iz Zakona se može iščitati da će se zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita predavati u banku, koja bi u roku od osam dana od podnesenog zahtjeva trebala odlučiti ispunjava li podnositelj zahtjeva uvjete za davanje kredita te potrebnu dokumentaciju proslijediti APN-u. Potom APN provjerava je li zahtjev potpun te donosi odluku o odobravanju ili neodobravanju subvencija koju dostavlja banci elektroničkim putem u roku od tri dana od njezina donošenja.

Subvencioniranje kredita odobravat će se prema vremenu zaprimanja potpunog zahtjeva u APN-u, a u slučaju više istodobno podnesenih zahtjeva, odobravanje će početi od zahtjeva s manjim iznosom traženog kredita. Zahtjevi zaprimljeni prije objave oglasa o početku subvencioniranja kredita, pak, neće se razmatrati.

Stoga, svi koji se nadaju poticajima trebaju reagirati odmah, pronaći odgovarajuću nekretninu i prikupiti svu potrebnu dokumentaciju, kako bi odmah po početku realizacije programa bili spremni predati zahtjev. Naime, država je za subvencije u ovoj godini osigurala 17,5 milijuna kuna, što znači da je broj subvencioniranih kredita ograničen.

- S obzirom na to da se očekuje realizacija 1000 do maksimalno 1500 kredita, sad je trenutak za djelovanje. Već sad imamo puno kupaca koji su potpisali predugovor o kupnji nekretnine i prikupili propisanu dokumentaciju. Najvažnije je pronaći odgovarajuću nekretninu i sklopiti predugovor ili ugovor o kupoprodaji s dovoljno dugim rokom za isplatu cijene u cijelosti - komentira Boro Vujović iz agencije Opereta.

Podsjetimo, subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno za gradnju kuće, čija cijena s PDV-om ne prelazi 1500 eura po kvadratu. Cijena može biti veća, ali se u tom slučaju njezina razlika neće subvencionirati. Ograničen je i ukupan iznos kredita koji će se subvencionirati, i to do maksimalnih 100.000 eura, što u prosjeku daje veličinu kuće ili stana od 66 kvadrata.

Stambeni kredit može biti veći od spomenutog ukupnog iznosa, no razlika se neće subvencionirati. Također, rok isplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Pritom se subvencioniranje kredita neće odobravati za kupnju stana ili kuće koja je sagrađena u okviru POS-a.

KAMATE

Ovim zakonom olakšat će se otplaćivanje stambenog kredita prve četiri godine, na način da će država putem APN-a bankama uplaćivati pola iznosa mjesečne rate, i to unaprijed za tekuću kalendarsku godinu. Također, zakonom se propisuje da efektivna kamatna stopa na stambeni kredit prve četiri godine njegove otplate ne može biti veća od 3,75 posto godišnje, te po proteku prve četiri godine otplate kredita, a u daljnje dvije godine može biti uvećana najviše za 10 posto. Iznosi efektivnih kamatnih stopa će, dakle, biti različiti ovisno o bankama.

Ove povoljnije uvjete mogu dobiti hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina te koji, isto kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu, odnosno koji u vlasništvu imaju jednu nekretninu, ali je prodaju radi kupnje veće. Nadalje, u slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva imaju utvrđeni invaliditet najmanje 50 posto, rok za subvencioniranje kredita produljuje se za godinu dana, a za svako rođeno ili posvojeno dijete produljuje se za dvije godine.

POTREBNA DOKUMENTACIJA

Što je sve potrebno za podnošenje zahtjeva?

  • kopija osobne iskaznice
  • predugovor, odnosno ugovor o kupoprodaji stana ili kuće za čiju kupnju traži odobravanje kredita
  • kopija zemljišno-knjižnog izvatka
  • kopija akta za građenje ili uporabu građevine u kojoj se nalazi stan ili kuća
  • potvrda HZJZ-a o upisu u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom
  • javnobilježnički ovjerenu izjavu da podnositelj zahtjeva, isto kao i njegov bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, nema stan ili kuću ili da u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje ili gradnje veće nekretnine za potrebe vlastitog stanovanja

* za podizanje kredita banka također traži određenu dokumentaciju

Foto: Shuterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 04:15