Vrhunski uređen stan

Transformacija dva stana u jedan u širem centru Zagreba

 

INFO: dva stana površine 45 četvornih metara spojena u jedan stan
LOKACIJA: širi centar Zagreba
DIZAJN INTERIJERA: Nikolina Jelić

U potrazi za savršenim domom, četveročlana obitelj iz Zagreba imala je samo jedan zahtjev: da bude u širem centru Zagreba, male pješačke, odnosno tramvajske udaljenosti od Trga bana Josipa Jelačića, ali opet dovoljno udaljeno od same špice, gužve i prometa.

Međutim, kako na željenoj lokaciji nisu mogli pronaći odgovarajuću nekretninu, osim dva stana površine 45 četvornih metara, koja ipak nisu u potpunosti zadovoljavala njihove potrebe, odlučili su se na kupnju i njihovo spajanje u jedan stan.

Sto posto interijer, studio za uređenje visokoestetskih interijera i eksterijera, angažirao je dizajnericu interijera Nikolinu Jelić, čiji je zadatak bio neugledne prostorije pretvoriti u vrhunski uređen stan, a pritom izvoditi minimum adaptacijskih intervencija. Rješenjem se trebao dobiti ugodan, topao, rezidencijalni interijer specifičnog dizajna i funkcionalnosti.

Stanovi su imali nefunkcionalan raspored, a svaki i kupaonicu, kuhinju, dvije sobe te mali boravak s blagavaonicom. Kupnjom stana naslijeđene su i instalacije, parket, stolarija, keramika i sanitarije, što je trebalo uklopiti u zadani stil vrhunskog dizajniranog interijera. Nakon razgovora s vlasnicima, koji nisu imali posebnih zahtjeva, Nikolinina prva ideja o izgledu interijera, stila i smjera dizajna prihvaćena je u potpunosti. Transformacija dva stana u jedan s velikim i prostranim prostorijama tekla je otprilike ovako…

Jedna je kuhinja prenamijenjena u walk in garderobu jer je u glavnoj spavaonici bilo mjesta samo za krevet, iz jedne je kupaonice uklonjena kada i zamijenjena tuš-kabinom kako bi se dobio prostor za odlaganje, a ulazna vrata koja se ne koriste skrivena su iza zavjese pa se stvara dojam da je iza prozor.

– Kako biste dobili velike i prostrane prostorije, svi elementi postavljeni su s razlogom i svrhom, posebno su osmišljeni i dizajnirani za taj prostor. Osjećaj profinjene ugode postignut je laganim i jednostavnim oblicima i bojama te direktnom i indirektnom rasvjetom. Korištenjem reflektirajućih materijala u prostoru smo ostvarili nove prodore i dubine te ga vizualno povećali. To smo postigli i postavljanjem određenih elemenata većih dimenzija i tamnijih boja. Kontrastni su elementi u ovom prostoru odigrali ulogu točke na i – kaže Nikolina Jelić.

Cijeli namještaj u stanu izradili su Sto posto interijeri po nacrtima dizajnerice, a profinjenost, elegancija i ekstravagancija opravdavaju funkciju prostora i istovremeno ga oplemenjuju.

Fiksnom staklenom pregradom, izrađenom po narudžbi od troslojnog kaljenog stakla, koje je namjerno razbijeno i pjeskareno kako bi se dobila neprozirna zanimljiva struktura, ublažen je pogled s ulaznih vrata. Prugasta tapeta odvlači pažnju s tamnih i teških ploha te stvara prostor ugadan oku, a najveći zid u tom prostoru s balkonskim vratima i radijatorima tamne je boje da bi se njime vizualno povećao prostor. Prekriven je zavjesama, izrađenim od finih i mekanih niti, koje svojom prozračnošću propuštaju svjetlo.

Kuhinja je zadana rasporedom instalacija. Dislokacijom električnih pozicija stvoren je prostor za funkcionalnu kuhinju. Posebno dizajniran pokretni pult, koji potpisuje upravo dizajnerica Nikolina Jelić, ima funkciju radne plohe i po potrebi stola za brzi obrok, a izrađen je od savijenog plastificiranog željeza s gornjom pločom od coriana. Postojeća zidna keramika skrivena je bojanim kaljenim staklom, istog uzorka kao i ploha na ulazu u stan, dok su fronte i radne ploče u boji slonovače s kontrastnim crnim detaljima. Pod je, pak, prekriven PVC uzorkom u skladu s ambijentom, a elegancija je dobivena tapetom koja proviruje iznad visećih elemenata.

Dva stana spajaju se u točki gdje se nalazi dugačak uski hodnik s nišom za ugradbeni ormar, na koji se nastavlja kuhinja s blagavaonicom. Protežući iste uzorke zida, zavjesa te iste tonove i materijale od kuhinje do dnevnog boravka, prostor je ujedinjen u jednu cjelinu. Veličina boravka žrtvovana je prenamjenom jedne kuhinje u garderobu jer za nju nije bilo mjesta u spavaćoj sobi.

– Dnevni boravak ovog stana daleko je od klasičnog boravka i budući da sadrži mnogo vrata i malo slobodnih zidnih ploha, bilo je vrlo teško odrediti kvalitetnu poziciju za TV i njegovo gledanje. Prvo smo postavili garnituru na kojoj istovremeno mogu sjediti četiri osobe, a zatim pozicionirali TV sa stalkom izrađenim od kromirane cijevi s policama od razbijenog stakla, koji omogućuje zakretanje TV-a u željenom smjeru. Takav raspored u naizgled skučenom prostoru otvorio nam je poziciju za čitanje, na koju smo smjestili fotelju sa samostojećom lampom, odabranom iz iste serije, kao i svjetiljke u ostatku stana – kaže Nikolina.

I na kraju, dječje su sobe ostavile mogućnost za intervencije na zidovima te su prilagođene svojim malim korisnicima, čije crno-bijele fotografije krase zidove cijelog stana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:53