Iskustvo iz prve ruke

U posjetu dizajnerici Marini Marinski

Tvornički prostor pretvoren u mjesto za izradu posuđa

Kreativni rad zahtijeva kreativno radno mjesto. Zna to i dizajnerica Marina Marinski, koju smo posjetili u njezinoj radionici u malome mjestu Mučići nedaleko od Rijeke. Radionica je u prostorijama tvrtke ISA, koja na tom mjestu postoji i djeluje posljednjih 20 godina, sa zajedničkim ciljem očuvanja tradicijskih obrtničkih tehnika i promocije zelenog poslovanja kroz korištenje ekološki prihvatljivih materijala.

- Sve je smješteno u restauriranom objektu starom više od sto godina, ispod staklene prizme koja omogućava dotok dnevne svjetlosti. Opskrbljen je svom opremom potrebnom za proizvodnju mojih keramičkih proizvoda - priča nam Marina i dodaje kako prostor ima 140 četvornih metara, a sastoji se od svega što joj je potrebno za rad - četiri peći, ručne preše, sušare te lončarskog kola.


- Masovna proizvodnja nije nam u interesu, cijenimo ljepotu ručnog rada i to je smjer u kojem se razvijamo. S obzirom na povećanje obujma posla, koji osim proizvodnje podrazumijeva i komunikaciju s klijentima, marketing, pripremu fotografija i promo materijala, pridružio mi se suprug Daniel, zaslužan i za vizualnu prezentaciju Marinski proizvoda.

Njegov doprinos poslovanju je velik, a usmjeren je na izradu modela, lijevanje te izradu predmeta na lončarskom kolu. U godinu i pol, otkad smo tu, naučio je raditi na kolu te pomalo svoju profesoriju akademskog snimatelja zamijenio novom. Pridružila nam se i moja sestra Maja - otkriva Marina.


Kako bi bili brži, objašnjava kreativka, radi se u fazama. Prvo ide faza lijevanja, faza obrađivanja pa oslikavanja i graviranja te nakon prvog paljenja faza glaziranja. Vrijeme izrade jednog predmeta varira, ali u prosjeku je potrebno najmanje sat, sat i pol da bi se predmet izradio od početka do kraja. Procedura je takva da se prvo ručno izrađuje model na kolu ili ručnim modeliranjem.

Na temelju modela izrađuju se gipsani kalupi u koje se ulijeva tekuća glina. Stijenka predmeta formira se tako da gipsani kalup vuče vlagu iz gline.

- Za izradu jednog predmeta potrebno je sedam do deset dana, bez forsiranja ili preskakanja neke faze - ističe Marina Marinski.

Više o njezinu radu možete pogledati na marinski.me.

Foto: Tanja Kanazir

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:59