U CENTRU METROPOLE

VIDEO Pogledajte kako je prostor stare kemijske čistionice Ondrušek u Ilici 50 postao fora mjesto koje vole svi!

Najpopularniji hostel u Hrvatskoj od danas je još veći
Korana_SutlićKorana je novinarka Jutarnjeg lista, specijalist za arhitekturu, spomeničku baštinu i urbanizam.

"Sretni prostori su svi oni prostori koji imaju zanimljive vlasnike čiji se karakter ocrtava u uređenju, atraktivni interijeri o kojima se stručno promišljalo, ali i oni koji su dio nečijeg kreativnog (ne)reda. Sva ona mjesta koja imaju svoju priču, a možda skrivaju i koju tajnu. Posjetit ćemo stanove, institute, hotele i kuće te zajedno otkriti neke zaboravljene, ali i neke nove sretne prostore."
Piše:
Korana Sutlić

Hostel Swanky Mint, vjerojatno najposebnije mjesto u središtu Zagreba koje je otvoreno posljednjih godina, ovih se dana proširio, pa sada ima i depandansu.

Mini depandansa s pet soba smještena je u zgradi bočno, s desne strane od glavnog ulaza u popularni hostel koji se nalazi u dvorištu u Ilici 50.

Pogledajte video!

Riječ je o hostelu koji je dvaput osvojio hostelski Oscar kao najbolji u Hrvatskoj, prema Hostelworldu, ali osim što ga posjećuju turisti, on je i mjesto okupljanja Zagrepčana jer je ugostiteljski dio otvoren za sve.

Vlasnik hostela Andrija Pirnat uređenje prširenja hostela proveo je uz arhitekticu Irenu Vojnović iz arhitektonskog ureda Materija, koja je s njim i kolegicom Anom Bilan i prije uredila hostel, terase i bar s bazenom. S Pirnatom i Vojnović ekskluzivno smo prvi obišli prostor.

PRIČA O OBRTNICIMA

- Novi dio donekle se razlikuje od ‘starog’ jer je nešto manje industrijski uređen, iako, naravno, ima takvih detalja i držimo se i dalje našeg stila iz hostela, koji smo uredili u prostoru stare bojadisaonice i kemijske čistionice Ondrušek. No, kako je depandansa u drugoj zgradi i bliža je samoj Ilici, ovdje smo kroz uređenje ispričali priču o njezinim obrtnicima. Gostima su u ponudi sobe: Brijačnica, Šuster, Šnajderaj, Bravar i Urar - kaže Andrija Pirnat. Nove sobe površine su 20 kvadrata, samo je Šnajderaj još veći, za četiri kvadrata.

- Standard soba podignut je na razinu hotela po veličini, opremi i izgledu, ali opet ništa ovdje nije klasično hotelski - dodaje Pirnat.

Hostel sada ukupno ima 21 sobu raznih tipova, od ovih novih, preko tri studija i privatnih soba, do šest zajedničkih soba tipičnijih za hostele. Prošle godine Swanky Mint je dobio bazen i bar. Prostor za novi smještajni dio Andrija Pirnat nije kupio, nego ga je unajmio.

Čim se u susjedstvu hostela ukazala prilika za proširenjem, on ju je prihvatio iako mu tada nije bila u planu. Investicija u uređenje interijera i opremanje depadanse iznosi pola milijuna kuna.

RETRO-STIL

Sobe u depandansi detaljima uređenja prate svaka svoju obrtničku priču. U sobi Brijačnica može se, primjerice, naći starinski frizerski stolac, a u Šnajderaju je vintage šivaći stroj.

Posebnost su i tematske slike na zidu soba koje su naslikali dečki iz Modula 8.
Sve sobe imaju Hespo bračne krevete, dizajnerske lampe i zidne lampe Filipa Gordona Franka, stoliće uz krevete potpisuje Concept design, a pomoćni ležajevi su iz Ikee.

Cijeli hostel sada ima više od 1000 kvadrata i 26 zaposlenih osoba.

- U Zagrebu smo sada zaokružili priču, sve dalje što će se raditi bit će u svrhu podizanja kvalitete usluge. Nedostaje nam hrana i to će biti naš idući korak, dakle kuhinja da bismo bili ozbiljan ugostiteljski objekt - zaključuje Andrija Pirnat.

VEZANI ČLANAK Hostel Swanky Mint postao je prvi zagrebački hostel s bazenom u ponudi!

Više informacija o hostelu potražite na službenoj stranici Swanky Mint Hostela ili ih pratite na Facebooku.

Foto: Sandra Šimunović/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 07:12