COOL MJESTO

Vodimo vas u studio Lingu Lingu u zagrebačkim Gajnicama

Presladak prostor u kojem klinci uče, ali se i ludo zabavljaju

Mlada Petra Šešljaga Paradi osmislila je projekt koji razvija jezične sposobnosti

Jeste li znali da učenje stranog jezika između 4. i 6. godine života pozitivno utječe na djetetov kasniji razvoj, stvara samopouzdanje te olakšava učenje stranog jezika u kasnijoj dobi?

Tako barem tvrde stručnjaci koji kažu i da mališani koji počnu učiti strani jezik još u vrtiću, pritom razvijaju i bolju koncentraciju, komunikaciju te puno brže od ostalih svojih vršnjaka stječu jezične sposobnosti i vještine.

ISPUNJEN SAN

Sve to zna dobro i Petra Šešljaga Paradi, mlada i ambiciozna poslovna žena koja je diplomirala povijest umjetnosti i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Neko vrijeme bavila se isključivo organizacijom umjetničkih izložbi, a u jednom joj se trenutku pružila prilika da predaje francuski djeci te da stažira u hrvatskom prevoditeljskom odjelu u Europskom parlamentu u Luksemburgu.

U tome je toliko uživala da se potpuno zaljubila u taj posao i shvatila da se u životu želi baviti samo jezicima.

- Kad ne predajem, onda prevodim jer sam sudski tumač za francuski i engleski jezik. Uživam jednako u predavanju i prevođenju, ali i u činjenici da mi nikad zapravo nije dosadno jer ujutro mogu biti jedno, a navečer drugo - sa smiješkom kaže Petra koja je 2013. godine otišla korak dalje i u zagrebačkom naselju Gajnice otvorila jezični studio Lingu Lingu.

- Sreća je što sam imala savršen prostor u jednoj stambenoj zgradi. Prostor je u obiteljskom vlasništvu i velik je šezdesetak kvadrata - ističe Petra.

Dodaje da je prostor podijeljen u dva dijela: jedan služi za učenje odraslih i obavljanje poslova sudskog tumača, a drugi služi isključivo za podučavanje djece.

- Riječ je zapravo o dva prostora koji su naknadno pretvoreni u jedan, i to je donekle predstavljalo izazov kod uređenja jer je u jednom trebalo promijeniti samo namještaj, a u drugom izmijeniti baš sve. Cilj je bio postići jedinstvenost prostora, ali ga i podijeliti kako bi se istodobno moglo više toga odvijati u njemu.

Glavna vizija za samo uređenje bila je uskladiti boje i fine linije, namještajem i dekoracijama poručiti da se radi o ozbiljnom poslu, ali bez opterećenja. Kod uređenja preferiram jednostavnost, bijelo, sivo, crno, s nekoliko naglasaka, bilo dekoracijom, bilo bojom, pa je tako i ovdje. Smatram da uređenje za ovaj posao treba privlačiti, ali ne i odvlačiti pažnju u ključnim trenucima - objašnjava Petra.

ORIGINALNI PEČAT

Veći dio namještaja u jezičnom studiju kupljen je u nekim našim “standardnim” dućanima namještaja, ali u prostoru ima i originalnih upečatljivih komada kao što je prekrasan stolić Mobiliar dizajnerice Željke Zrnić.

- Jako volim plakate pa mi je neke samo za Lingu Lingu izradio suprug koji je grafički dizajner, a jastučiće, banner s natpisom Lingu Lingu i šarenu francusku abecedu od tkanine sašila je moja prijateljica Ivana, osnivačica male kućne radinosti Little Miss Puu - otkriva.

Sav namještaj u ovom jezičnom studiju potpuno je prilagođen djeci.

- Bitno je da ga mogu sami koristiti, sami uzimaju knjige, igračke, kartice, razmještaju stolove i stolce po želji te na kraju sata sve vraćaju na mjesto. I u učenju nam prostor pomaže. Tako pomoću šarenih predmeta učimo boje, a riječi koje se odnose na školu ili namještaj također se lakše uče ako je nešto što se djeci sviđa upravo ispred njih. Na jastučićima i plakatima su motivi povezani s Francuskom itd. Kada dođu prvi put, djeci uvijek kažemo da slobodno istraže prostor, a oni to nastavljaju raditi svaki put kada dođu, stoga ideja ne nedostaje - zaključuje.

Sve informacije o školi potražite na Lingu Lingu Facebook stranici.

Foto: Tomica Paradi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:26