all inclusive resort za vandale

WALLED OFF Slavni ulični umjetnik Banksy otvorio hotel u Palestini

Slavni ulični umjetnik Banksy, poznat po svojim provokativnim umjetničkim radovima i čuvenoj anonimnosti, nedavno je otvorio Hotel Walled Off tik uz sigurnosnu barijeru na izraelskoj Zapadnoj obali. Opisan kao "all inclusive resort za vandale", hotel se nalazi u Betlehemu u Palestini, pet metara udaljen od zida koji dijeli Palestinu od spornog područja Zapadne obale koja je pod nadzorom Izraela. Hotel se nalazi u blizini središnje točke zida oslikanog brojnim grafitima i muralima Banksyja, kao i drugih umjetnika.


Banksy je pretvorio bivšu radionicu lončarije u umjetnički hotel koji osim soba sadrži bar, dućan s čajevima, umjetničku galeriju i dućan s umjetničkim potrepštinama za grafitere. Banksy opisuje prostor kao "izvor resursa za zajednicu otvorenog srca" koji nije povezan s političkim strankama ili interesnim skupinama. Taj koncept potvrđuje i činjenica da se hotel nalazi u području C, koje je otvoreno podjednako i Izraelcima i Palestincima.



Unutrašnjost hotela uređena je tako da podsjeća na engleske klubove za gospodu kako bi se istaknula uloga koju je Velika Britanija imala u regiji tijekom kolonijalizma, a sam je hotel otvoren na stotu obljetnicu britanskog preuzimanja Palestine i uplitanja u lokalnu politiku.





Banksy je prilagodio raskošne dekoracije tako da podsjećaju na prikaze i slike koje se svakodnevno mogu vidjeti u svjetskim medijima pa se tako u hotelu nalaze slike koje prikazuju spašavanje izbjeglica na moru ili pak kipovi koji se naizgled guše u oblaku plina suzavaca i čine samo djelić politički nabijenih detalja uređenja.


Većina hodnika i spavaćih soba u hotelu uređeno je nizom prepoznatljivih Banksyjevih motiva, no neke će prostorije ukrasiti i gostujući umjetnici kao što su Dominique Petrin ili Sami Musa. U hotelu se može odsjesti u sobama u rasponu od predsjedničkog apartmana i skupljih soba s pristupom vrtu na krovu zgrade pa do jeftinijih smještajnih jedinica koje su namještene krevetima na kat iz vojničkih baraka.








Posljednji Banksyjev projekt velikog opsega koji je privukao pozornost javnosti bio je privremeni tematski zabavni park Dismaland otvoren u mjestu Somerset 2015. godine koji je predstavljao ciničan prikaz popularnog parka Disneylanda, a privukao je 150 tisuća posjetitelja u samo pet tjedana koliko je bio otvoren. Više detalja o Dismalandu i novom projektu Walled Off potražite na poveznici. Biste li odsjeli u ovom hotelu?

Izvor: Dezeen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 10:44