ŽELITE KUĆU NA MORU?

Ovo je last minute ponuda vikendica na jadranskoj obali

Želite kuću na moru? U oglasima su i one za 350 i one za 10.000 eura po kvadratu

Istražili smo bogatu ponudu portala za nekretnine Prvi Kvadrat, izdvojili nekoliko odličnih oglasa i raspitali se što traže domaći, a što strani kupci

Vrijeme godišnjih odmora mnogima je idealno za donošenje odluke o kupnji vlastite vikendice na Jadranu. Iako je najveća potražnja za kupnjom nekretnina na moru bila uoči ljeta, a sada na vrhuncu turističke sezone dominira potražnja za dnevnim ili mjesečnim najmom, pojedini se kupci odlučuju za last minute kupnju kuće za odmor na moru.

Stoga smo ovaj tjedan proučili ponudu nekretnina na Jadranu na portalu Prvi Kvadrat, istražili cijene te se raspitali što traže domaći, a što strani kupci.

Prije svega treba naglasiti da je teško općenito govoriti o najtraženijim lokacijama jer sve ovisi o preferencijama kupaca. Ako netko želi biti na osami, onda će odabrati manja mjesta u unutrašnjosti ili otoke koji nisu prenapučeni u ljetnim mjesecima; ako netko želi biti aktivan, proučit će gdje je najveća ponuda sportskih sadržaja; a ako netko želi tulumariti tijekom godišnjeg odmora, tražit će medijski eksponirane hit-destinacije. No osim lokacije jedan od najvažnijih kriterija za odabir kuće je cijena, ali i namjena.

POPULARAN KVARNER - Cijena nekretnina varira ovisno o lokaciji, veličini, stanju nekretnine i opremljenosti. Spremnost za plaćanje nižeg ili višeg iznosa ovisi i o svrsi kupljene nekretnine. Ako kupac namjerava svake godine provesti kratki godišnji odmor, bit će u potrazi za cjenovno pristupačnijom nekretninom. No sve se više kupaca odlučuje za kupnju nekretnina na Jadranu da bi ih iznajmljivalo, nudilo turističke usluge te u određenom vremenskom periodu ostvarilo povrat ulaganja - kaže Tamara Grgat s portala Prvi Kvadrat.
Dodaje kako se domaći kupci najčešće vode cjenovnom pristupačnosti i udaljenosti nekretnine za odmor od mjesta prebivališta pa, sukladno tome, najviše kupuju nekretnine u Crikvenici, na otočju sjevernog Jadrana te u okolici Zadra.

- Najviše se traže kuće koje nude dobar omjer cijene i opremljenosti, a potencijalni kupci ne pridaju previše pažnje samim arhitektonskim rješenjima. No u ponudi je sve više nekretnina modernističkog eksterijera s minimalističkim unutarnjim uređenjem, kao što je moderna kuća u mjestu Sveti Vid - Miholjice na otoku Krku - kaže.

LUKSUZNA ISTRA S druge strane, strani kupci najčešće se odlučuju za nekretnine u Istri te Dubrovniku, a najveći interes pokazuju za luksuzne ili tradicionalne kamene kuće s bazenima, udaljene od gradskih vreva.

Što se tiče cijena, najpovoljnija kuća u ponudi navedenog portala nalazi se u Jesenicama u neposrednoj blizini obale, a košta 346 eura po kvadratu, što ukupno iznosi 224.000 eura. Dvije najskuplje nekretnine pak nalaze se u Istri. Za modernu kuću površine 220 kvadrata kod Poreča traži se 2,200.000 eura, odnosno 10.000 eura po kvadratu, a ista cijena po kvadratu navodi se u oglasu za prizemnicu u Kašteliru. Površine je 70 kvadrata, a ukupna tražena cijena iznosi 700.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:32