sretan dom

10 jednostavnih načina kako biti sretniji

Naši su domovi produžetak naše osobnosti, a ono što radimo u svoja četiri zida oblikuje naše raspoloženje, utječe na našu produktivnost i naš pogled na život. Usporedite samo kako se osjećate kada vam je u domu nered, a kako kada znate da sve blista i miriši! Kako bismo bili što sretniji u svojim životima, ne moramo poduzimati velike i drastične postupke. Promjena malih navika može znatno utjecati na naše živote i našu svakodnevicu, čineći nas puno sretnijima bez velikog napora i golemih ustupaka. Samo je nekoliko tjedana dovoljno da jednostavne navike potaknu velike promjene nabolje. Evo nekoliko jednostavnih načina kako možete biti sretniji u svome domu!

1. Pospremite krevet.

Pospremanje kreveta, zadatak koji se obavi u samo tri minute, jedna je od najjednostavnijih navika koje će pozitivno utjecati na vas i izgled vašeg doma. Soba će vam u trenutku biti puno urednija, a vi smireniji.

2. Dovedite svaku prostoriju u stanje spremnosti.

Nered uzrokuje stres, a uredan prostor predstavlja utočište od stresa. Posvetite prostoriji u kojoj se nalazite tri minute kako biste ju pospremili prije negoli je napustite stavljajući stvari na svoje mjesto.

3. Rasporedite po kući predmete sa sentimentalnom vrijednosti.

Zašto nas različita iskustva i sjećanja na proživljeno usrećuju više od materijalnih stvari? Zato što obuhvaćaju cijeli niz aktivnosti koje donose užitak, od pomnog planiranja i nestrpljivog iščekivanja do uživanja u samom iskustvu pa prisjećanja pomoću fotografija, suvenira i sličnih predmeta. Pretvorite zato svoj dom u malu izložbenu galeriju pozitivnih sjećanja.

4. Činite drugima male usluge ne očekujući ništa zauzvrat.

Iznesite smeće umjesto vašeg partnera ne očekujući pohvalu, pospremite krevet za oboje, izvedite psa u šetnju iako nije vaš red za to tek tako. Sposobnost njegovanja snažnih i zdravih odnosa jedan je od najvećih faktora koji doprinosi zdravlju i sreći, no ako počnete brojati tko je kome što darovao i što je tko za koga učinio, sva se korist gubi. Činiti dobro za druge uvijek je dobar osjećaj.

5. Ako se iz neke obaveze ne možete izvući, pretvorite ju u zabavni doživljaj.

Prljavo posuđe neće se oprati samo od sebe, vi ćete morati to odraditi, a nema razloga zašto od toga ne biste napravili pravi doživljaj. Pustite svoju najdražu glazbu, dajte si oduška, zapjevajte, zaplešite za sudoperom, napadnite prljavo suđe s mirisnom sapunicom, uživajte u osjećaju tople vode na svojim rukama i eliminirajte negativne misli.

6. Prije nego što ustanete, svakog si jutra odredite na što ćete se fokusirati za taj dan.

Dalaj-lama je u svojem djelu "Umijeće postizanja sreće" rekao: "Svakog jutra kad se probudite, pomislite: danas sam sretan što sam živ, imam dragocjeni ljudski život i neću ga potratiti". Mnogi se od nas svaki dan bude s negativnim stavom, žaleći što ne mogu ostati još u krevetu i što se moraju suočiti sa svojom svakodnevicom. Uzmite si trenutak nakon buđenja i odredite što vam je važno za taj dan. Neka to bude misao poput "danas ću biti produktivan", "uživat ću u danu", "reći ću dragim osobama da ih volim kada ustanem" i započnite dan na pozitivan način čak i prije prve kave.

7. Počnite pisati dnevnik zahvalnosti.

Prije kreveta zapišite jednu sretnu misao ili sjećanje od proteklog dana. Razmišljanje o doživljenom važan je dio sreće, a uzmete li nekoliko minuta dnevno da se prisjetite pozitivnih događaja, njegujete osjećaj zahvalnosti. Dođu li dani kada ćete biti lošije volje, samo će biti potrebno prelistati dnevnik i zapisane će rečenice u tren oka izmamiti osmijeh na vaše lice.

8. Nazovite barem jednog prijatelja ili člana obitelji dnevno.

Dugo se niste čuli s nekim prijateljima? Nazovite ih! To možete učiniti dok čistite, slažete svoj krevet ili šetate psa. Poruke i e-mailovi se ne računaju! Nazovite svoje voljene tek toliko da ih malo čujete. Mi smo društvena bića i istraživanja pokazuju da se, čak i kada nismo baš raspoloženi ili ako smo prirodno povučeniji, nakon kontakta s voljenim osobama osjećamo puno bolje.

9. Trošite novac na stvari koje poboljšavaju iskustva u domu.

Uštedite za novi roštilj za zabave ili za novi medijski centar u kući, nešto što će vas potaknuti na druženje s prijateljima i obitelji. Isplanirajte proljetno roštiljanje s najbližim prijateljima i uživajte u kvalitetno provedenom zajedničkom vremenu.

10. Potrošite par minuta svaki dan na povezivanje s nečim većim od sebe.

Neovisno o tome kakva su vam vjerska uvjerenja i imate li ih uopće, povezivanje s nečim što je veće od nas, pa radilo se samo o svemiru koji nas okružuje, utječe na osjećaj sreće. Trenutak u kojem zastanemo i shvatimo da smo samo djelić golemog svijeta može nam dati prijeko potrebnu novu perspektivu i promijeniti način na koji promatramo problem koji nas muči. Prošećite u prirodi. Opustite se u pjenušavoj kupki i promislite malo o onome što vas sve okružuje te zapišite svoje misli u svoj dnevnik zahvalnosti.

Izvor:Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:37