ZAJEDNIČKI ŽIVOT

4 savjeta profića za uspješan zajednički život

Prvi put se useljavate skupa? Evo na što morate misliti!

Profesionalna organizatorica Laura Cattano, koja pomaže slavnima kao što je glumica Lena Dunham organizirati prostor i urediti interijere, vjeruje da je tajna uspješnog suživota mladog para otkrivanje svih očekivanja prije samog useljenja, a mi se slažemo! Prije nego se odlučite na taj veliki korak i upustite se u suživot, neovisno useljavate li se u mali stan ili veliku kuću, morate raspraviti što točno želite i očekujete od svoga doma. Vaš životni prostor mora odražavati što vam je bitno u životu, a na kraju dana, vaš je odnos uvijek puno važniji od stvari koje posjedujete. U nastavku stoga pročitajte četiri savjeta za novopečene "cimere" koji žele smiren i ugodan zajednički život!

Prorijedite svoje stvari.

Svi imamo previše stvari u svojim životima, a useljenje s drugom osobom prisiljava nas da se suočimo sa svime što smo do tog trenutka nakupili, a da nismo toga bili ni svjesni. Nemojte se usredotočiti na to koliko vaš partner ima stvari jer ćete time samo otvoriti Pandorinu kutiju i stvoriti plodno tlo za razvoj negativnih emocija i zamjeranje. Umjesto toga fokusirajte se na sebe i svoje stvari! Zadržite samo one predmete koji za vas zaista imaju sentimentalnu vrijednost, a sve ono za što niste sigurni snimite mobitelom i fotoaparatom kako biste ih zabilježili, a same predmete bacite. Zapamtite - fizički nered stvara nered i u vašoj glavi! Nemojte sve jednostavno preseliti u šupu, podrum ili garažu jer će tamo stajati godinama sve dok jedan dan ne skupite energiju i pregledate sve što ste bez veze čuvali te napokon to i bacite. Selidba je savršen trenutak za prorjeđivanje onoga što posjedujete pa iskoristite tu priliku.

Utvrdite granice.

Pokušajte pravedno razdijeliti prostor ormara i trudite se održavati svoje stvari pod kontrolom. Ako se vaša garderoba počne opasno prelijevati na drugu stranu ormara, to znači da je vrijeme za pročišćavanje. Isto vrijedi i za kupaonicu i higijenske potrepštine! Imajte poštovanja prema prostoru vašeg partnera i trudite se održati zajedničke zone urednima. Kao što je vaš radni prostor ili vaša strana ormara vaša stvar, tako je prostor vašeg partnera njegova stvar. Nemojte prigovarati zbog stanja u kojem je prostor koji nije vaš niti zajednički jer ćete se samo bespotrebno iznervirati.

Uložite u dobre svjetiljke.

U svom stanu ne biste trebali imati samo stropnu rasvjetu! Umjesto toga rasporedite lijepe svjetiljke po prostoru jer takva prigušena rasvjeta potiče intimnost i stvara lijepu i ugodnu atmosferu, za razliku od stropne rasvjete koja imitira sunce i služi za razbuđivanje. Suptilna rasvjeta pomoći će vam da se u večernjim satima polako umirite, opustite i pripremite za zajedničke trenutke nakon napornog radnog dana.

Ne zaboravite na kompromise.

Vaš partner voli minimalizam, a vi biste se najradije okružili svim svojim suvenirima koje ste prikupili na putovanjima. Dok vi sakupljate knjige, vaša bolja polovica je sve svoje interese preselila u digitalne sfere. Vama se sviđaju neutralne nijanse, a vaš najdraži cimer uživa u jarkim bojama. Na kraju dana uvijek najbolje izgleda odmjereni miks vaših interesa i spoj vaših ukusa pa imajte razumijevanja i postepeno uvodite novosti u svoj prostor. I svakako pitajte prvo prije nego spontano kupite velike komade namještaja premda su na popustu! Sačuvat ćete mir u kući, a možda se na kraju zajedno i odlučite baš za tu fotelju.

Izvor: Domino

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:48