BRZO I UČINKOVITO

7 načina kako pripremiti dom za jesen

Ljeto nam je došlo kraju i vrijeme je da se prilagodimo novim okolnostima te zamijenimo ne samo svoju garderobu, nego i uređenje svoga doma kako bi odgovaralo hladnijem razdoblju koje stiže.

Kako pripremamo svoje tijelo za hladnoću, tako je važno i pripremiti svoj dom za nadolazeću sezonu. Nemojte zaboraviti odraditi ovih nekoliko zadataka kako biste na miru dočekali pravu jesen.

Zatvorite sve moguće pukotine.

Prozori koji propuštaju mogu uzrokovati povećanje našeg računa za grijanje, a to nam uz sve druge troškove zaista ne treba. Postoji jednostavan način kako provjeriti treba li bolje zapečatiti prozore u domu. Upalite svijeću i držite ju kod zatvorenog prozora ili vrata. Ako njen plamen počne drhtati to znači da negdje prolazi zrak i da je vrijeme za popravak. Zapečatite prozore i vrata pomoću kita, na dno vrata dodajte zaštitne trake i nabavite zavjese od gušće tkanine.

Osvijetlite dobro put do kuće.

Kraći dani znače da ćete sve ranije morati paliti rasvjetu na putu od ulaza u dvorište do ulaza u kuću. Kako biste olakšali svojoj djeci i gostima ulazak u kuću postavite LED rasvjetu oko puteljka, a odabirom lijepih modela dodatno ćete ukrasiti svoje dvorište.

Odradite sve projekte bojanja i popravaka koji čekaju.

Sigurno ste imali cijeli niz zadataka koje ste ovo ljeto željeli odraditi, no predivno vrijeme vas je mamilo u grad, na plažu ili u šetnju pa ste iz dana u dan odgađali zasukati rukave i baciti se na posao. No, s obzirom na to da će uskoro početi kiše i tmurno vrijeme, zadnji je čas da odradite neke od tih zadataka i uljepšate svoj dom. Obojite zidove, ormariće i dovršite sitne popravke sada, dok još možete prozračivati svoj dom bez da se smrznete.

Pozovite majstore za grijanje.

Grijete se na peć ili uživate u klasičnom kaminu? Kako biste se uvjerili da je sve u najboljem stanju pozovite dimnjačara kako bi vam očistio dimnjak i provjerio funkcionira li sve kako treba. Grijete li se na centralno grijanje, servisirajte svoj bojler i napunite radijatore te provjerite funkcionira li sve. Grijete li se pomoću klima uređaja, sada je pravi trenutak da očistite cijeli mehanizam.

Servisirajte sve ljetne aparate i pripremite ih za zimu.

Ispraznite gorivo iz svoje kosilice i dobro očistite sve svoje alate. Očistite dobro i sve što ste koristili za vrtlarenje tijekom ljeta. Ugasite dotok vode u dvorište. Očistite dobro cijeli roštilj i pospremite ga kako bi ga u povoljnom trenutku mogli samo izvući van. Sredite svoju garažu dok nije još hladno i popravite sve što treba popraviti oko kuće.

Uložite u dobre gumene tepihe.

Osim ako ne želite da vam podovi nastradaju od snijega, prljavštine i blata, gumeni tepisi spasit će stvar. Kako u automobilu, tako i u domu, prvo temeljito očistite pod, a potom postavite gumene tepihe na najprometnijim dijelovima svoga doma. Odredite prostor u hodniku za odlaganje cipela i zaštitite ga gumom.

Sredite i pospremite namještaj s terase.

U interesu vam je da vam namještaj za vanjske prostore što dulje ostane u izvrsnom stanju pa je stoga vrijeme da se za njih pobrinete. Dobro očistite i osušite sve komade, a potom ih pospremite u garažu ili spremište te prekrijte zaštitnom presvlakom. U slučaju da vaš namještaj mora ostati vani, prekrijte ga vodootpornom ceradom koju ćete dobro pričvrstiti. Kako se na vašim stolicama ne bi nakupljala voda, naslonite stolice pod kutom na stol i špagom učvrstite te prekrijte zaštitnom presvlakom. Nemojte zaboraviti pospremiti i ukrasne sitnice kojima ste stvarali čarobnu atmosferu tijekom toplih ljetnih večeri.

Izvor: Purewow

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:30