color-blocking

9 novih pravila za korištenje boja u domu

 

Ako vam potpuno bijeli prostori baš i nisu privlačni te biste radije da u vašem domu vladaju boje, imamo pravu stvar za vas. Jedan od atraktivnih načina kako unijeti pozitivnu energiju u prostor i stvoriti iznimno privlačan interijer korištenje je većih površina ujednačene boje koje se izmjenjuju kroz prostor ili ono što se u modi naziva još i color-blocking.

Suprotstavljanje izvrsnih i efektnih boja savršeno je rješenje za prostore kojima nedostaje malo vedrine i karaktera. Pritom možete koristiti boje iz iste palete ili se pak poigrati s potpunim suprotnostima, a rezultat će biti chic prostor na koji ćete biti ponosni. U nastavku vam donosimo devet ideja kako to primijeniti u svom domu!

Kada želite svoj prostor učiniti svjetlijim i sunčanijim, nema boljeg izbora od lijepe nijanse žute boje. No, ključ je u stvaranju jasne podjele koja je na ovom primjeru dobivena dodavanjem bijele boje na zidovima čime je stvoren još svježiji dojam u prostoriji.

Uporaba jasnih i čistih boja može unijeti puno karaktera u prostor, pogotovo ako iskoristite različite oblike i nijanse kako biste stvorili jedinstveni uzorak. Šareni geometrijskih tepih pretvara pod ove dnevne sobe u pravo apstraktno umjetničko djelo u divnim pastelnim nijansama.

Svake godine javlja se po nekoliko iznimno trendi boja koje doslovce zavladaju interijerima i to s dobrim razlogom. Ove su godine tako puderasta ružičasta i chartreuse žuta osvojile svijet interijera, a u prostoriji na fotografiji iskorištene su kako bi unijele zanimljivost u spavaću sobu. Detalji u crnoj i zelenoj boji samo su dodatno istaknuli svježinu kombinacije na zidu.

Svoje prozore možete počastiti s čak dvije boje zavjesa, kao na primjeru sa slike. Zanimljive zavjese s podjelom boja vode oko promatrača prema stropu i vraćaju ga natrag, a mogu vas natjerati i da pogledom vrludate po sobi. Minimalističkim detaljem poput ovih zavjesa stvoren je dinamičan dojam i razigranost u prostoriji, a bez puno uloženog truda i novca.

Kombiniranje različitih tonova i nijansi iz iste obitelji boja jamči vam da će sve izgledati usklađeno. Ovo možda je suptilniji pristup, no ako je dobro izveden zaista će vas impresionirati.

Crna i bijela jedan su od onih bezvremenskih parova s kojim jednostavno ne možete pogriješiti. Uvijek dramatičan, ovaj spoj boja u geometrijskim uzorcima zaista se ističe u masi i predstavlja odličnu podlogu za uređenje u kojem je naglasak na različitim materijalima i teksturama.

Oštri rubovi, futuristički oblici i miks različitih jarkih, toplih i hladnih tonova koji obilježavaju zid ove kupaonice podsjećaju na stil iz osamdesetih te ga čine vizualno zanimljivim.

Mijenjanje jastučića na kauču u vašem boravku odličan je način kako malo primijeniti svoj dekor po sezonama, pogotovo kada ljetno vrijeme vrati u modu jarke i intenzivne boje. Dinamične kombinacije boja na jastučnicama savršen su način kako privremeno preurediti svoj dom primjenom ovog koncepta bez da ulažete u novo bojanje zidova.

Miješanjem materijala također možete postići ovaj efekt, pogotovo ako miješate različite sirove materijale i teksture. U ovoj je spavaćoj sobi to postignuto kombiniranjem drvenih površina prirodne smeđe boje i čiste bijele boje zidova.

Izvor: My Domaine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 11:22