Svježi začini čak godinu dana!

BRILJANTAN TRIK Evo kako očuvati svjež okus začina čak godinu dana!

Raznovrsni začini neizostavan su dio našeg iskustva kuhanja, bez kojeg bi nam hrana bila dosadna i potpuno bezokusna. Posebno su nam dragi svježi začini, pa ih rado uzgajamo, kako u pravim i velikim vrtovima tako i u pomoćnim začinskim vrtovima na kuhinjskom prozoru ili balkončiću. U svakom slučaju, nije lako uvijek pri ruci imati svježe biljne začine, pa ne iznenađuje činjenica da su se strastveni kuhari amateri domislili rješenju! Na pitanje kako zapravo mjesecima očuvati svjež okus začina nametnuo se jednostavan odgovor - zamrzavanjem! Sve što vam treba jest posudica za led i najdraži začin koji ćete pripremiti za zimu, kada svježih zelenih listića više ne bude u vašem vrtu. Evo što vam je činiti.

Potreban materijal

posudica za led
svježi začini po izboru
nož
daska
voda

Postupak

Uberite začine koje želite koristiti i dobro ih operite kako ne biste slučajno zamrznuli i kakvog kukca.

Isjeckajte na dasci listove i bacite sve veće stabljike.


Jednom kad je sve usitnjeno, ravnomjerno rasporedite začinsko bilje u posudicu za led i dobro napunite pojedinačne udubine. Izlijte polako vodu u posudicu te ju oprezno stavite u zamrzivač.

Za 24 sata voda će se sigurno smrznuti i imat ćete predivne male začinske kockice leda koje možete po potrebi vaditi i ubacivati u lonac kako budete kuhali. Jednom kada se formiraju, izbacite kockice iz posudice za led te ih pospremite u vrećicu za zamrzavanje kako bi vam uvijek bile pri ruci.

U zamrzivaču smrznute kockice sa začinima možete čuvati do godinu dana. Ovakve kockice odlične su i za koktele, u kojima zamrznuti začini poboljšavaju njihov okus i hlade vas za vrijeme ljetnih vrućina!

Izvor: Rodales Organic Life

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:44