Stvar je jednostavna

Čista perilica u šest jednostavnih koraka

Odavno ste usvojili osnove pranja rublja, ali iznova bijelo ispada bež, crno je sve bliže sivoj, a ručnici ne miriše po lavandi. U čemu to griješite?

Naša perilica za rublje jedan je od kućanskih aparata koji zaista odrađuje pošten posao kako bi naša odjeća i posteljina uvijek bile čiste, pogotovo ako obitelj broji više članova i to različite dobi. Sa svakim novim pranjem prljave odjeće u našoj perilici ostaje novi sloj masnoće, neotopljenog deterdženta i prljavštine što s vremenom počne uzrokovati neugodne mirise. Važno je stoga s vremena na vrijeme oprati i samu perilicu kako bismo bili sigurni da naše rublje nakon pranja iz perilice izlazi zaista čisto. Kako biste oslobodili svoju perilicu od skrivenih naslaga očistite ju jednom mjesečno prateći ovih šest jednostavnih koraka!

Operite perilicu octom

Ispraznite perilicu od rublja i u dozirnu posudu ulijte dvije šalice alkoholnog octa. Potom pokrenite najduži program s najvišom temperaturom. Ocat će ukloniti plijesan i naslage koje uzrokuju neugodne mirise.

Operite perilicu izbjeljivačem

Ponovite postupak iz prethodnog koraka, no umjesto octa u dozirnu posudu stavite dvije šalice izbjeljivača jer će on ukloniti mrlje i bakterije koje se potencijalno još nalaze u unutrašnjosti vaše perilice. Ponovno pokrenite program pranja na najvišoj temperaturi.

Operite perilicu čistom vodom

Nakon octa i izbjeljivača vrijeme je za još jedan ciklus pranja, ali ovaj put samo s čistom vodom kako biste dobro isprali cijelu perilicu i kako biste uklonili moguće ostatke naslaga.

Operite dozirnu posudu

Izvadite dozirnu posudu iz perilice i uronite ju u toplu vodu u koju ste stavili nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa. Pustite da se natapa nekoliko minuta. Nakon natapanja iščetkajte dobro posudu starom četkicom za zube ili izribajte spužvicom pa dobro osušite prije nego ju vratite u perilicu.

Očistite filter perilice

Nemojte zaboraviti otvoriti filter (pripazite na moguću vodu koja će teći van), te izvucite nakupljene dlake i mucice od odjeće.

Očistite gumu od bubnja i vanjski dio perilice

U gumenoj brtvi perilice često se zna nakupljati prljavština, kosa, ali i voda koja nije otekla s ostatkom pa je važno da ju pregledate nakon svakog pranja i obrišete. Sada pomiješajte šalicu izbjeljivača s toplom vodom u kanti, namočite čistu krpu s mješavinom i njome prebrišite cijelu gumu. Nakon što završite, sa suhom krpom osušite cijelo područje. Mokrom krpom prijeđite i vanjski dio perilice kako biste uklonili prašinu i moguće ostatke deterdženta.

Kako biste spriječili stvaranje naslaga preporučujemo da ovaj postupak ponavljate jednom mjesečno, a važno je i da nakon svakog pranja obrišete gumu papirnatim ubrusom ili krpom te da pustite da se perilica zrači između pranja.

Izvor: One Thing by Jillee

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:31