SADRŽAJ OMOGUĆUJE VELUX

DIZAJNERICA TENA KOSOR SAVJETUJE Živi u jednom od najljepših potkrovnih stanova u Zagrebu, otkrila nam je kako uspješno urediti tavanski stan

- Volim taj miks osjećaja autentičnosti, topline, slobode i prirodnosti... Ponekad sjedim u svom dnevnom boravku i imam osjećaj kao da sam negdje vani, pod vedrim nebom. Čak i kiša ovdje zvuči posebno, nije iritantna, nego romantična - oduševljeno nam priča dizajnerica Tena Kosor koja s obitelji živi u jednom od najljepših zagrebačkih potkrovnih stanova.

Njezin dom od 100 kvadrata, koji uz to ima i prostranu terasu, kaže, dokaz je koliko lijep život može biti i u potkrovlju i kako se, unatoč prostornim izazovima, ovakav tip stana može jako uspješno i lijepo urediti.

D&D Grand Prix

TOP ARHITEKTI ZAJEDNO NA ISTOM ZADATKU: BIRA SE NAJLJEPŠI DOM U HRVATSKOJ Prijavite svoj dnevni boravak, kuhinju ili potkrovlje u četiri koraka - ovdje!

- Kod uređenja potkrovlja možda je najizraženiji taj prije i poslije wow efekt. Naime, baš kao što je bilo i u mom slučaju, većina potkrovlja traži detaljnu rekonstrukciju, naročito ako je prenamjena iz dotad neuređenog, zapuštenog tavana u stambeni prostor. Prije svega potrebno je da vlasnici imaju puno strpljenja jer taj proces zahtijeva čelične živce, od prikupljanja i izrade dokumentacije do radova koji često nailaze na nepredviđene prepreke. I to je zapravo nešto što trebaju znati svi koji se upuštaju u ovakvu adaptaciju - očekuj neočekivano jer rekonstrukcija potkrovlja znači da ne znaš što te čeka dok ne počneš s radovima. Ipak, ključno je imati viziju budućega životnog prostora, odnosno arhitekta s vizijom koji će pomoći i napraviti smislenu prostornu organizaciju i koji će prepoznati i iskoristiti potencijal prostora koji često ima puno ograničenja, ali i neslućenih vizura - nabraja Tena Kosor i dodaje da su jedno od glavnih ograničenja s kojima se susreću svi koji žele živjeti u potkrovlju - kosine.

- Naravno da je pitanje broj 1 kako iskoristiti kosine da interijer u konačnici bude maksimalno iskorišten. Kosine je najlakše i najjednostavnije popuniti niskim ugrađenim ormarima, odnosno prostorom za odlaganje, ali i tome treba pristupiti s mjerom. Nije nužno baš uvijek zatvoriti sve, jer se time vizualno smanjuje tlocrt, naročito ako je pristup tom niskom parapetnom namještaju jako otežan radi kosine.

Teško je govoriti općenito, ali kosine se mogu, u skladu s propisima i oblikovanjem cijele zgrade, otvoriti u mansarde ili prozore - pojašnjava dizajnerica i dodaje kako, ako se pogleda iz druge perspektive, postaje jasno da iskorištavanje prostora ispod kosina ili oko greda pruža zanimljive ideje i mogućnosti oblikovanja namještaja koji je funkcionalan za odlaganje, a ujedno može biti i pregrada u stanu. To mogu biti police, biblioteke, ormari, čijoj atraktivnosti pridonosi i ako se protežu u visinu, kroz primjerice dvije etaže ili slično.

- Inače je stan u potkrovlju potrebno organizirati funkcionalno kao i svaki drugi stan, a komadni namještaj treba prilagoditi tlocrtu i potrebama. Zone kojima se prolazi i u kojima se boravi moraju biti organizirane tamo gdje je dovoljna visina za prolaz - ističe.

Kada je riječ o stilu uređenja koje se preferira u potkrovlju, dizajnerica Tena Kosor kaže da ne postoji školska formula ziheraškog uređenja. Sve ovisi o tipu potkrovlja, ukusima i željama vlasnika, prostornim mogućnostima i nizu drugih čimbenika. Ipak, neka pravila su univerzalna.

- Nikako nemojte štedjeti ni na čemu što je od konstruktivne važnosti, a to su prije svega statički kvalitetna izvedba poda i stropa, krova, izolacija krova te izbor i ugradnja kvalitetnih krovnih prozora. Uštedite radije na odabiru neke sjedeće garniture, kućnih detalja i slično. Isto tako, ako ste u potkrovlju, morate biti svjesni da ne možete bez klima-uređaja. Kod uređenja potkrovlja dobra izolacija krova i fasade također je od neizmjerne važnosti i može jako puno pridonijeti očuvanju željene temperature unutrašnjosti. Ipak, bez klima-uređaja teško da ćete proći - kaže.

Napominje da je vrlo važno imati krovne prozore na pravim mjestima te što je više moguće "otvoriti dom dnevnoj svjetlosti".

- U potkrovlju je prirodna svjetlost jedna od glavnih značajki ili bi barem trebalo tome težiti. Treba iskoristiti svaku mogućnost za otvaranje. Drugim riječima, u potkrovlju treba težiti da se maksimalno iskoristi dnevno zenitno svjetlo, ne samo radi ekonomičnosti nego radi štimunga i prirodnosti. Kao što sam već napomenula, gotovo je moguće dobiti osjećaj kao da si u prirodi, pa ovisno o orijentaciji formirati zone koje gledaju izlazak ili zalazak sunca koji, pak, oboji cijelu prostor - kaže Tena Kosor.

D&D Grand Prix

TOP ARHITEKTI ZAJEDNO NA ISTOM ZADATKU: BIRA SE NAJLJEPŠI DOM U HRVATSKOJ Prijavite svoj dnevni boravak, kuhinju ili potkrovlje u četiri koraka - ovdje!



TOP 5 SAVJETA ZA I BUDUĆE VLASNIKE STANOVA U POTKROVLJU

1. Smještaj i odabir krovnih prozora je jako, jako važan jer oni će vam dati (ne)uspješno osvjetljenje. Pritom svakako vodite računa o mogućnostima otvaranja koje vi preferirate i koje su vam jednostavnije, tj. da li se prozor otvara ručno, polugom ili daljinski te u zoni spavaćih soba o uvođenju zatamnjenja sjenila.

2. Poželjan je i prozor/otvor koji nije krovni za prozračivanje u slučaju kiše i/ili snijega i ostalih vremenskih nepogoda.

3. Bez obzira na stil uređenja koji ste odabrali u potkrovlju, klasičan ili moderan, ostavite vidljivima barem dijelove konstruktivnih elemenata zida ili krova jer to daje dodatni šarm životnom prostoru.

4. Dnevnu zonu i kuhinju smjestite u otvoreni prostor što veće visine.

5. Prostore ispod kosina obavezno iskoristite za spremišta jer to je idealni prostor za takve komade/elemente.

Što je dobro u ovim potkrovljima, a što je moglo biti bolje?

Primjer 1

Dojam brvnare podnosi nekonvencionalna rješenja poput primjerice smještaja kreveta ispod grede. No, ipak bi se za to odlučila samo ako prostorno zaista nema drugog izbora. Takav smještaj kreveta može onome tko boravi stvoriti osjećaj neugode, naročito kad ustane iz kreveta, a pritom zaboravi na gredu.

Primjer 2

Šarmantni kutak tipičan za shabby chic potkrovlje. Smještaj fotelje ispod rogova od greda daje zgodan fokus na tom zidu, a sve za čitanje i ispijanje kave je nadohvat ruke. Sviđa mi se!

Primjer 3
Odličan primjer modernog potkrovlja s vidljivim konstruktivnim elementima. Biblioteka u punoj visini naglašava visinu te daje dinamiku i kontrast u odnosu na tlocrt.

Primjer 4

Postignute su funkcionalne zone bez klasičnih pregrada - zanimljivo i hrabro, ali nije za svakoga.

Primjer 5

Prostor je životan i sladak, ali smještaj namještaja i slike od-do preko dovratnika i grede je dosta nezahvalan.

UREDITE POTKROVLJE UZ OSOBNOG VELUX SAVJETNIKA

Ako upravo uređujete svoje novo potkrovlje ili želite zamijeniti prozore u vašem tavanskom stanu, pošaljite kontakt, adresu i opis prostora na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. stručnjak javit će vam se i posjetiti vas u vašem domu kako bi vam pomogao u donošenju najbolje odluke.

Foto: Sandra Šimunović / Berislava Picek / Hanza Media

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i VELUXA, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:57