uradi sam

Drvena polica umjesto noćnog ormarića!

Ukrasite ugao svoje sobe ovom simpatičnom policom

U svojoj spavaćoj sobi nemate dovoljno prostora za klasične noćne ormariće, a dobro bi vam došlo malo mjesta za odlaganje tipičnih stvari koje su nam potrebne prije spavanja, poput budilice, kreme za ruke, naočala i pokoje knjige? Logičan je odgovor na ovaj mali životni problem postavljanje jednostavne police uz zaglavlje kreveta! Praktična polica ne mora zaista biti samo običan komad drva postavljen na zid. Ona može izgledati odlično i kreativno i bez ulaganja mnogo novca i truda za njezinu izradu i postavljanje. Saznajte u nastavku kako napraviti malu kutnu policu od šperploče koja će vam biti izrazito korisna, a pritom će i izvrsno izgledati!

Potreban materijal
šperploča (4 komada razrezana u sljedeće dimenzije: 500 x 400 mm, 500 x 100 mm, 200 x 100 mm, 400 x 100 mm)
brusni papir
metar
olovka
jako ljepilo za drvo
obična daska
montažna traka ili kukice za vješanje slika

Postupak

Drvena polica u primjeru ima dvije osnovne plohe, jedna je dimenzija 500 x 400 mm i na nju se pričvršćuju same police. Druga ploha osnovne strukture ima dimenzije 500 x 100 mm i omogućava vam stvaranje kuta i dodatno učvršćivanje polica. Pri kupnji drvenih daskica zamolite u trgovini da vam razrežu na željene dimenzije ili ih, ako imate pilu, sami doma skratite.

Brusnim papirom zagladite rubove dasaka. Odlučite koliko ćete polica postaviti pa uz pomoć metra i olovke odredite i obilježite njihovu međusobnu udaljenost kako biste ih kasnije mogli uredno pričvrstiti. Najjednostavniji način kako odrediti idealni položaj za dobivanje ravnomjernog rasporeda dviju polica kao na primjeru jest razdijeliti visinu daske na trećine i voditi se tom podjelom pri postavljanju.

Nanesite ljepilo dužim rubom bočne daščice (500 x 100 mm) i smjestite je uz lijevi rub pozadinske daske (500 x 400 mm). Držite čvrsto dasku dok se ljepilo dobro ne osuši ili se poslužite metalnim držačima kako bi obje daske bile na mjestu sve dok se ljepilo ne stvrdne.

Uzmite dužu daščicu za police (400 x 100 mm) i nanesite ljepilo na jednu njenu dužu stranicu i prvu kraću stranicu u nastavku. Odmah pričvrstite policu za osnovnu strukturu, i to na granici prve donje trećine. Ponovite postupak s kraćom policom (200 x 100 mm) koju ćete smjestiti na rubu druge trećine površine.

Na cijelu strukturu postavite dasku koju ćete potom opteretiti teškim predmetima barem pola sata kako bi se ljepilo dobro učvrstilo.

Svoju policu možete pričvrstiti na zid na nekoliko načina. Možete se poslužiti klasičnim načinom vješanja slika koje iziskuje bušenje rupa, postavljanje čavlića i pričvršćivanje kukica na dasku. Drugi način, koji je primijenjen na primjeru, uporaba je jake montažne trake koja može nositi čak i do 120 kg tereta.

Jedini je minus što policu nećete moći tako lako ukloniti sa svoga zida i premještati po želji. U svakom će slučaju traka biti dovoljno jaka da na svojim policama bez brige možete odložiti sitnice prije spavanja! Kako vam se čini ovaj projekt?


Izvor: Growing Spaces

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:03