URADI SAM

Evo kako obojiti plastiku da izgleda kao nova!

 Ashley Poskin
 

Ah, ta plastika. Svakodnevno ju koristimo i zapravo bez nje ne možemo od teflona i stiropora do PET boca i namještaja. Ovaj sveprisutan materijal osim što je financijski pristupačan izuzetno je izdržljiv i otporan, i dugotrajan pa ga je ponekad potrebno osvježiti bojom ili stvoriti nešto posve novo. Evo kako !

Ako niste znali i plastični se namještaj može obojiti, osvježiti i oslikati baš kao i drveni, ali postoje neki važni koraci koje ćete morati poduzeti kako biste spriječili struganje boje i osigurali da se vaš projekt u konačnici isplati.

Potrebni materijal

Razrjeđivač boje i otapala
Fina brusna spužvica
Primarna boja
Boja za gornji sloj plastike

U ovom su primjeru vlasnici koristili dvije bijele Eamesove stolice, koje su željeli malo začiniti zanimljivim bojama i uzorcima. Slika gore pokazuje kako su stolice izgledale prije makeovera, a vi možete isprobati ovu tehniku na nekoj od plastičnih stolica za eksterijer ili interijer.

1. Očistite plastične površine s razrjeđivačem boje i otapala. Na taj ćete način ukloniti postojeću boju i očistiti stolicu, ili neki drugi komad namještaja. Nakon što ste sve temeljito očistili, operite komad namještaja mokrom krpom i pustite da se osuši na zraku.

2. Finom brusnom spužvicom lagano prođite preko svih površina stolice dok ne izgubi površinski sjaj. Na taj ćete način stvoriti laganu teksturu na plastici kako bi se boja bolje primila. Zatim uklonite prašinu prvo suhom četkom, a zatim mokrom krpom. U ovom koraku je bitno da predmet bude potpuno suh prije nego što prijeđete na sljedeći korak.

3. Nanesite primarnu boju za plastiku prema uputama na stražnjoj strani ambalaže. U ovom je primjeru proizvođač preporučio nanošenje jednog tankog sloja, umjesto jednog debelog ili više ponavljanja. Tijekom bojenja protresite limenku.

Ako želite napraviti zanimljiv dizajn u boji (kao u ovom primjeru), trakom odredite do kuda želite boju, a ostatak površine zaštitite plastikom. Također, prije nego započnete makeover zaštitite područje oko i ispod predmeta koji bojite kartonom. Izuzetno je bitno da prije svakog novog nanošenja boje predmet bude u potpunosti suh.

4. Nanesite željenu boju prema uputama na spreju. Ako oslikavate namještaj ili predmet koji ćete puno koristiti potrebno je nanijeti 3 do 4 sloja, s time da se svaki sloj mora u potpunosti posušiti, prije novog nanošenja.

5. Na kraju, zaštitite nanesenu boju raspršivanjem cijelog komada namještaja s čistim temeljnim premazom. Ovaj je korak osobito važan za namještaj ili druge predmete koje čuvate vani.

Uživajte u svom svježe obojenom komadu - sve dok vam ne dosadi, a zatim ga ponovno obojite!

Izvor: apartmenttherapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 01:36