savjeti

Gradnja dvoetažnih stanova

 

SVE POPULARNIJE GALERIJE

Kod adaptacije visokih stanova u starijim zgradama sve je popularnije izvođenje galerijskih prostora, no treba imati na umu da je za potpuno funkcionalnu višenamjensku galeriju potrebna visina od minimalno 2 metra, što je ujedno i granica iznad koje se prostor galerije uračunava u kvadraturu stana te je također potrebno ishoditi građevinsku dozvolu prema kojoj se onda dodatna kvadratura evidentira u zemljišnim knjigama.

- Galerije se ne izvode često u novogradnjama jer su naši propisi zanemarili postojanje istih pa nam tijela graditeljstva skoro nikad ne dozvoljavaju gradnju istih bez neke vrste penalizacije. Ipak kod adaptacija, naročito u starim zgradama one su vrlo popularne. Osim što se dobije dodatan prostor stvori se neka nova estetska vrijednost i dinamika prostora - kaže Brankica Grmoja.

SAVJETI ZA PET

Ostvarivanjem komunikacije dnevnog dijela s vrtom u prizemlju, i to djelomično na razini poda prizemlja, a djelomično spušteno, ostvaruje se odmak od tla radi intime, a stanari i dalje imaju doticaj s vanjskim prostorom. Time se dobiva situacija gdje kupite stan, a živite kao u kući. Cijela priča je jeftinija od kupnje ili gradnje kuće, a kvaliteta života jednaka.

U donjem dijelu je poželjno iskoristiti viši dio ispod stubišta pa kupci nemaju osjećaj da su "izgubili" kvadrate.

Vrlo je bitno osigurati barem dvostranu orijentaciju takvih stanova, često s nekakvim istakom da dobijemo i još koju stranu svijeta u boravku ili nekoj drugoj važnoj prostoriji.

KAKO RIJEŠITI GRIJANJE I HLAĐENJE?

Pitanje grijanja i hlađenja kod višeetažnih stanova jest osjetljivo. Stubišni prostor koji povezuje dvije etaže obično je otvoren, što može dovesti do većih troškova grijanja i hlađenja, a teško se oteti dojmu da gornja etaža tijekom ljeta neće biti toplija.

- Bitno je dobro dimenzionirati grijaća tijela u svim prostorijama i postaviti dobru izolaciju, ali to je tako sa svim stambenim prostorima. Podno grijanje je zgodna opcija jer toplina dolazi iz dijela prostora koji bi inače bio najhladniji. Što se tiče klima-uređaja, uz dobro projektiranje i dobru urbanističku poziciju oni uopće ne bi smjeli biti potrebni, međutim, to nije čest slučaj, a i mi smo sve razmaženiji u pogledu temperature koju smatramo prihvatljivom - kažu Ana i Veljko Armano Linta.

UREĐENJE INTERIJERA

Kako vizualno, materijalima, teksturama i bojama povezati etaže da bi se dobila jedinstvena cjelina? Arhitektica i dizajnerica unutarnjih prostora Klaudija Zubčić kaže kako je bitno da su sve zone povezane, da prate isti stil i da su materijali usklađeni.

- Naravno, tu i tamo može biti i jedan naglašeniji komad namještaja da razbije tu cijelu priču. U svojim interijerima najviše volim kada prevladava moderan dizajn s jednom dozom elegancije koja cijelom prostoru daje neku profinjenost. Boje igraju veliku ulogu u opremanju i njih je važno kombinirati tako da sve bude u harmoniji. Idealne boje za to su sve neboje kao bijela, crna i siva koje možete kombinirati sa svim nijansama od bež do smeđe jer će prostor pretvoriti u jedan topli ambijent. Modernije boje kao greige ili taupe su moj favorit i lako se kombiniraju s ekskluzivnim materijalima poput mramora, kože, drvenim zidnim oblogama ili bronzanim detaljima - preporučuje.

Foto: Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 16:29