Dobro je znati

Jeste li zadovoljni s rasvjetom u svom domu?

Evo kako dobro postavljenom rasvjetom do savršene atmosfere u par jednostavnih koraka!

Neovisno koji dio svojeg doma uređujete i koji stil obilježava izgled vašeg prostora, rasvjeta igra ključnu ulogu u definiranju atmosfere u vašem interijeru. Njezina važnost posebno je vidljiva u predivnim i udobnim kutcima za čitanje u kojima dobro postavljena rasvjeta čini razliku između dobro i loše uređenog prostora. Sve češće u svojim spavaćim sobama, dnevnim boravcima i uredima tražimo kutak koji možemo pretvoriti u malo utočište u kojem možemo uživati u dobroj knjizi ili najdražem časopisu. Dok planiramo ovaj prostor, najviše pozornosti posvećujemo odabiru prave stolice ili fotelje, stolića i taburea iako je rasvjeta zapravo najvažniji element od svih! Loša rasvjeta može uništiti atraktivnost čak i najelegantnijeg kutka za čitanje pa izbjegnite najčešće pogreške prateći savjete u nastavku.




Kako biste stvorili idealan kutak za čitanje potrebno je uzeti u obzir njegov smještaj, prirodno svjetlo koje dolazi u prostor, ambijentalnu rasvjetu te vaše potrebe. Podne lampe najlakši su i najpraktičniji način kako uključiti rasvjetu u svoj kutak za čitanje, među ostalim i zato što ih je lako pomicati po prostoru kada dođe do potrebe za preuređenjem prostora. Čest izbor u modernim interijerima su elegantne metalne lampe s pomičnim dijelovima koje su odlično rješenje za fokusirano osvjetljavanje.



Dok planirate svoj kutak, uvijek je dobro zadržati se na jednostavnim rješenjima kako biste dobili funkcionalan i oku ugodan prostor. Vitke minimalističke svjetiljke omogućuju vam da uštedite na prostoru, no ako je prostor koji ste odlučili pretvoriti u osobnu čitaonicu zaista malen, viseće su svjetiljke ili svjetiljke koje se pričvrste na zid bolje rješenje. Sve što vam tad treba je udobna fotelja, stolić na koji možete odložiti šalicu osvježavajućeg napitka i dobra knjiga u koju se možete udubiti kako biste se odmorili od svakodnevice. Nemojte zatrpavati svoj prostor nepotrebnim ukrasima koji će raditi sjene i djelovati kao prepreka prirodnom toku svjetla.




Prostor uz prozor nedvojbeno je najbolje mjesto za smještanje prostora za čitanje jer je prirodno svjetlo uvijek bolje od umjetnog. Klupa ugrađena uz prozor može djelovati i kao dodatni prostor za odlaganje stvari, a predstavljat će simpatičan prostor u kojemu možete uživati u najnovijem djelu vašeg najdražeg pisca.


Pametno iskoristite prostor oko svojeg kutka za čitanje. Planirajte postavljanje polica te klasičnih i visećih ormarića unaprijed i iskoristite dostupan prostor zida u visinu imajući pritom na umu da ne biste smjeli djelovati kao prepreka za svjetlost. Naknadno dodavanje elemenata može dovesti do stvaranja nepredviđenih sjena i pokvariti opći dojam.


Prilikom planiranja rasvjete pokušajte stvoriti nekoliko slojeva svjetlosti kombiniranjem podne lampe, viseće rasvjete i klasičnog svjetla. Cilj je stvoriti više različitih izvora svjetlosti koji se međusobno nadopunjuju i pojačavaju. Nemojte zanemariti važnost stropnog svjetla i fokusirati se isključivo na podne svjetiljke jer to može dovesti do lošeg planiranja i potom nejednako osvijetljenog prostora koje će biti puno sjena.


Izvor: Decoist

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:34