izolacija doma

Kako stvoriti kuću iz snova koja diše?

Tko nije bar jednom u djetinjstvu promatrao baku i djeda kako omata neku bocu u novinski papir da bi što dulje njezin sadržaj ostao topao odnosno hladan? Što su to znali naši stari, a mi smo pomalo zaboravili? Novinski papir izvrsna je izolacija! A jeste li znali da je izolacija od celuloznih pahuljica danas jedan od najprodavanijih eko građevinskih materijala? To zapravo ne čudi jer je ova izolacija idealan omotač koji čuva temperaturu našeg objekta tako što zimi čuva toplinu unutra, a ljeti štiti od velikih vrućina.

Niste nikada čuli da se novinski papir koristi u gradnji? Možda zato jer je ova vrsta izolacije u Hrvatskoj relativno kratko vrijeme prisutna na tržištu, no u Njemačkoj i Austriji te drugim zemljama EU prodaje se već više od 20 godina i savršen je primjer energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i održive gradnje s idealnim omjerom cijene i kvalitete. Izolacija od celuloznih pahuljica proizvodi se od mljevenog novinskog papira u rastresitom stanju te joj se dodaju mineralne tvari za zaštitu od požara i nametnika. Dodani minerali su zdravlju neškodljivi pa je zbog toga ova izolacija nagrađena Natureplus certifikatom! Izvrsna je za izolaciju cijelog objekta – zida, krova, stropa i poda i kod pravilne ugradnje nema gljivica i plijesni.

Posebno se preporuča za izolaciju potkrovlja. Naime, ovaj materijal posjeduje visoki kapacitet akumuliranja topline koji je čak 2,5 puta veći u odnosu na uobičajenu toplinsku izolaciju, što u praksi znači i veću uštedu. Koristi se i za naknadnu sanaciju već postojećih objekata, ali i u novogradnji, posebno kod niskoenergetskih i pasivnih kuća. Kuća izolirana ovim materijalom paropropusna je i „diše“, što znači da u vašoj kući vlada ugodna i zdrava mikroklima.

Zanima vas kako se postavlja? Jednostavno! Ovaj se materijal upuhuje u građevinske šupljine uz pomoć THERMOBLOW strojeva za upuhivanje. Upravo upuhivanje daje ovom materijalu vrhunsku kvalitetu jer celuloza tijesno popunjava sve šupljine građevinske konstrukcije čime izbjegavamo toplinske mostove koji nastaju na mjestima gdje klasična termoizolacijska ploča ne može doći. Upravo zbog toga nema otpada ni viškova – upuhuje se samo potrebna količina materijala. Velika prednost je i mogućnost izoliranja teže dostupnih dijelova objekta.

Tvrtka Zelena gradnja iz Varaždina vodeći je distributer prirodnih građevinskih materijala u Hrvatskoj. Uz celulozne pahuljice u ponudi je i izolacija od konoplje i jute te izolacijske ploče od drvene vune (drvenih vlakana) za fasade, krovove, podove i zidove. Za sve objekte nude tehnička rješenja, pomažu oko pravilne ugradnje svih materijala te za profesionalce nude edukacije. Želite postati ovlašten izvođač izolacije od celuloznih pahuljica? Svakako im se javite.

Više o materijalima, prednostima i tehničkim rješenjima pogledajte na njihovoj službenoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 09:11