KOMADI KOJI PRIČAJU PRIČU...

Kako uklopiti starinski namještaj u svoj dom

 

Ne možemo poreći da antikni komadi namještaja, predmeti koji su preživjeli nekoliko generacija vlasnika i imaju svoju povijest odišu posebnim šarmom koji unose u svaki prostor u kojem se nalaze. Naslijeđeni od predaka ili pak pronađeni na buvljaku, starinski komadi mogu izgledati upečatljivo i lijepo čak i u modernim i minimalističkim interijerima, pogotovo kada ih se pažljivo uklopi u uređenje jer unose toplinu i karakter u prostor. Kako biste to ostvarili i u svome domu, pratite ove korisne savjete i stvorite uređenje iz snova!


Ne mora sve biti savršeno!

Osim ako ne naletite na cijeli set identičnih antiknih tanjura, okvira za slike i sličnih predmeta, šanse su da ćete se zaljubiti u komade koji se u potpunosti razlikuju jedan od drugog. Nemojte pokušavati silom uklopiti sve svoje predmete ili se mučiti pokušavajući pronaći identične predmete kako biste kompletirali servis. Umjesto toga prigrlite šarm rasparenih komada i uživajte u raznolikosti predmeta koji su privukli vašu pozornost.

Podarite starim komadima novi život.

Kada tražite savršeni komad antiknog namještaja za svoj dom, nemojte odbaciti one na kojima treba malo i raditi. Umjesto toga zamislite kako bi predmet izgledao da je dovršen. Možda vam se sviđa okvir stolice, ali ne i presvlaka sjedišta. Nema problema! Umjesto da odbacite komad jer nije savršen, pokušajte u njemu vidjeti potencijal i jednostavno ga pretapecirajte po svojoj želji.

Prigrlite različita razdoblja.

Možda vam se baš sviđa kauč art deco stila, a u prostoru već imate viktorijansku stolicu i brine vas da se neće dobro slagati. Ne postoji pravilo koje kaže da sav vaš namještaj mora biti iz istog povijesnog razdoblja stoga prigrlite eklektičan izgled i kombinirajte namještaj bez ustručavanja. Važno je samo da ste oduševljeni sa svakim djelićem svog uređenja.

Osmislite alternativnu namjenu za predmete.

Naišli ste na antikni komad koji nema praktičnu primjenu u naše moderno doba, no svejedno vam se jako sviđa? Podarite novo značenje i novu namjenu komadima koji su vas oduševili, pokušajte ih promatrati na drugačiji način i prenamijeniti. Stol za singericu može postati noćni ormarić, a stara staklena visilica lijepi držač za lučice.

Pronađite komade koji pričaju priču.

Dio potrage za savršenim antiknim komadom za naš dom predstavlja pronalaženje predmeta koji pričaju dobru priču. Naiđete li na predmet koji ima bogatu povijest izložite ga pogledima i pretvorite u fokusnu točku uređenja.

Nemojte potrošiti previše novca.

Tražite antikne komade na buvljacima, rasprodajama i preko oglasnika umjesto u klasičnim antikvarnicama kako biste uspjeli postići za njih dobru cijenu i uštedjeti. Ne morate biti pravi kolekcionar niti poznavatelj starina kako biste imali lijep dom uređen sa stilom.

Izvor: Chic Deco

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:10