umijeće življenja

Kako zadržati čarobni hygge čak i u proljeće

Najpopularnija životna filozofija ove zime bio je danski koncept ugodnog življenja zvan hygge, u kojem se posebna važnost pridaje uživanju u malim ritualima, udobnosti, druženju i ugodi. Od čitanja knjige uz vatricu, druženja uz okrepljujuće večere ili pak stvaranja toplog utočišta od hladnoće, Danci su ovaj princip provođenja vremena doveli do savršenstva i zaludjeli svijet. Sa sve toplijim vremenom, osim što se budi priroda, bude se i naša osjetila te nam raste želja za provođenjem vremena na suncu i u pokretu, no to ne znači da hygge pada u zaborav! Udobnost i sreća dvije su stvari koje želimo u svojim životima tijekom cijele godine, a ne samo zimi, pa vam u nastavku donosimo pet savjeta o tome kako zadržati taj divan osjećaj veselja koji predstavlja hygge.

Rastvorite zavjese!

Otvorite vrata i prozore, rastvorite zavjese i pustite svjetlost u svoj dom! Vjerojatno ćete odmah osjetiti miris proljeća koji plovi zrakom. Od prvih jutarnjih zraka sunca koje će natjerati vaše tijelo da se počne polako buditi pa do toplog popodnevnog sunca, prigrlite Sunčevu svjetlost i svježinu proljeća i osjećat ćete se napunjeni energijom.

Očistite svoj dom.

Ovo je jako očit i čest savjet, što samo znači da je uvijek primjenjiv. Proljetno čišćenje savršen je trenutak da osvježite svoj dom, svoju garderobu, police i ormariće i okrenete novi list. Nered u domu u nama stvara osjećaj nesvjesne nervoze koji nam crpi energiju, a uredan i pročišćen dom smirit će i najnemirnije pojedince. Uzmite si jedan dan da zaista pročistite nakupljene stvari te dubinski očistite svoj dom. Ne samo da ćete se osjećati ponosno i zadovoljno, nego ćete se idući dan probuditi puno sretniji jer vam je prostor udoban, čist i prozračan!

Unesite prirodu u svoj dom.

S nepredvidivim proljetnim vremenom, nikada ne znate kada ćete se zbog iznenadnog pljuska ipak morati povući u sigurnost svoga doma. Naravno, to samo znači da je potrebno malo prirode unijeti u unutrašnjost vašeg doma! Osim klasičnih lončanica s biljkama, ovdje će vam puno značiti i raznovrsni predivni buketi i cvjetni aranžmani zbog koji će vam cijeli dom prštati bojama i mirisati na proljeće. Poigrajte se s cvijećem i stvorite neku iznenađujuću instalaciju poput ove na slici koja će vam sigurno izmamiti osmijeh na lice.

Nastavite paliti mirisne svijeće!

Mirisne svijeće odličan su detalj u svako doba godine jer stvaraju udobnu atmosferu u domu. Miris cvijeća ili voća neka ispunjava svaku prostoriju u vašem domu, a pastelne teglice sa svijećama unijet će u njih boje proljeća.

Izađite van.

Proljetno vrijeme idealno je za šetnje, boravak u vrtu, na balkonu ili u okolnom parku. Prošećite, popijte jutarnju kavu na suncu, vozite se biciklom ili rolama po gradu i upijajte sve mirise proljeća. Nemojte zaboraviti obratiti pozornost na svoju okolinu, možda pronađete kakvu zanimljivu granu ili kakvo divlje cvijeće koje će izgledati posebno šarmantno u vašem domu. Priroda se budi, probudite se i vi!

Izvor: Homedeco.nl

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 01:30