Šest pravila

Korisni savjeti za uređenje spavaće sobe

Kako do funkcionalne, udobne, mirne i intimne zone

Jesen je stigla, a s njom i vrijeme idealno za spavanje! Stoga smo odlučili podijeliti s vama nekoliko savjeta koji će vam pomoći da prilagodite svoju spavaću sobu hladnijim danima.

Položaj kreveta

Istraživanja su pokazala da je najudobniji položaj za spavanje glave okrenute na sjever zbog elektromagnetskih valova i njihova utjecaja na spavanje. Nije preporučljivo da je glava odmah ispod prozora, kao što nije dobro da je glava uz radijator.

Televizor

Preporučuje se da nije u sklopu sobe jer bi ona trebala služiti samo za odmor. S druge strane, neke osobe ne mogu zaspati bez njega. Kada ste bolesni i ležite cijeli dan, tv u sobi je opravdan.

Zaštita od svjetla

Treba predvidjeti dobru zaštitu od svjetla, prirodnog i umjetnog, poput roleta, zavjesa i roloa. Na vratima prema drugom dijelu stana, npr. prema hodniku, nije preporučljivo nadsvjetlo jer smeta spavaču.

Male sobe, nedovoljno mjesta

U malom prostoru bitno je iskoristiti svaki centimetar, no nije dobro spavaću sobu previše natrpati jer treba osigurati mir, a ne da se čovjek osjeća stisnut, kao da spava u skladištu. Dobro je kad se krevet iskoristi kao spremište (madrac koji se podiže ili ladice).

Spavanje i rad u istoj sobi

Nije baš dobro rješenje, pogotovo ako je soba za dvoje, zato što osoba koja radi ometa spavaču san. Nemate li mogućnost smjestiti radni kutak negdje drugdje u stanu, poželjno je da je radni stol u spavaćoj sobi u niši ili okrenut tako da svjetlo s kompjutora nije usmjerena na dugu osobu dok ona spava.

Na čemu štedjeti, na čemu ne

Nikako štedjeti na madracu, zdrav san je važan. Ne štedjeti na krevetu – poželjno je kupiti kvalitetniji jer ga nećete mijenjati dugo. Štedjeti treba na stvarima koje nisu dugotrajne, poput tepiha…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 15:40