Porezi i tržište

MLADIM ĆE LJUDIMA BITI TEŽE KUPITI PRVU NEKRETNINU? Iskoristite porezne olakšice za kupnju stana do kraja godine!

O izmjenama Zakona o porezu na promet nekretninama razgovaramo s nekoliko agenata za nekretnine.

Od 1. siječnja iduće godine porez na promet nekretninama smanjuje se s pet na četiri posto, a istodobno se ukida porezna olakšica pri kupnji prve (rabljene) nekretnine kojom se rješava vlastito stambeno pitanje.

Što će to značiti za građane i kako će se te mjere u sklopu porezne reforme ministra financija Zdravka Marića odraziti na tržište nekretnina, razgovarali smo s nekoliko agenata za nekretnine.

Prema riječima Jasminke Biliškov iz agencije Biliškov nekretnine, zbog ukidanja oslobađanja plaćanja poreza mladim će ljudima biti teže kupiti prvu nekretninu, stoga potencijalnim kupcima preostaje nešto više od mjesec i pol dana kako bi iskoristili tu olakšicu. Pritom se misli na kupnju rabljenih nekretnina jer je za kupnju novogradnje na snazi Zakon o PDV-u. Naime, pri kupnji građevina koje su korištene manje od dvije godine, isporučitelj (prodavatelj) koji je upisan u registar obveznika PDV-a plaća PDV, pri čemu kupac ne plaća porez na promet. Od iduće godine pri kupnji svih starijih nekretnina kupci će plaćati porez od četiri posto.

- Ipak, smanjenje poreza na promet nekretninama mjera je koju pozdravljamo jer će se poticati kupnja nekretnina, što će rezultirati poboljšanjem trenutačne situacije na tržištu. No, neke države u EU nemaju porez na promet nekretninama, a i sa smanjenjem s pet na četiri posto, i dalje ćemo biti među državama u EU s najvećom poreznom stopom - kaže Jasminka Biliškov.

Boro Vujović iz agencije Opereta, pak, smatra da nove porezne mjere ne bi trebale znatno utjecati na tržište s obzirom na to da je smanjenje poreza na promet nekretninama neznatno, a tržište je nakon nekoliko recesijskih godina napokon živnulo. No, ukidanje porezne olakšice za kupnju prve nekretnine smatra nepopularnim jer će dodatno demotivirati mlade ljude koji planiraju otići iz Hrvatske, umjesto da ostanu, zaposle se i kupe nekretninu.

Foto: Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 15:16