preuređivanje namještaja

Na 2 načina do zabavnog retro ormarića

Malo boje i zanimljive nogice i najdosadniji ormarić pretvorit će u upečatljiv komad namještaja na koji ćete biti iznimno ponosni. Preuređenje jednog jednostavnog ormarića proces je koji možete dovršiti u jedno popodne, a predstavljat će pravi kreativni ispušni ventil i zabavnu aktivnost nakon koje će nastati odličan dekorativni detalj za vaše kućanstvo. U potrazi za takvim kratkim i slatkim projektima preuređenja pažnju su nam privukla dva primjera osvježavanja klasičnih ormarića koji su nakon preinake dobili poseban retro štih koji podsjeća na osamdesete i čini ih upečatljivim i privlačnim dijelom uređenja.

Prvi primjer prikazan na fotografijama preuređenje je metalnog zidnog ormarića koji možete bez puno truda pretvoriti u simpatičan dodatni ormarić i stolić. Prvi korak u ovom projektu predstavlja rastavljanje ormarića na dijelove i njihovo bojanje u odabranu boju u spreju. Boja iskorištena u ovom projektu odlična je crvena boja trešnje zbog koje se ormarić dodatno ističe. Naravno, nemojte zaboraviti zaštititi površinu na kojoj radite te prilikom nanošenja spreja pripazite da to radite s propisane udaljenosti kako biste izbjegli neravnomjerno nanošenje boje. U svakom slučaju potrebno je nekoliko nanosa boje kako biste dobili kvalitetno obojene površine. Željezne nogice (hairpin legs) odabrane za ovo preuređenje također su obojene i to u kontrasnu plavu boju.

Nakon sušenja boje sastavite ormarić, okrenite ga naopačke i na njegovu dnu olovkom zabilježite mjesta gdje ćete pričvrstiti nogice. Bušilicom probušite rupe na označenim mjestima i pričvrstite svaku nogu.

Ovaj slatki ormarić možete iskoristiti u kuhinji ili pak kupaonici kao dodatni prostor za odlaganje stvari, a izgledat će izvrsno i kao noćni ormarić u vašoj spavaćoj sobi.

Drugi primjer koji je privukao našu pozornost preinaka je zaista običnog drvenog ormarića u zanimljiv komad dekora primjenom istih materijala kao i u prethodnom primjeru, ali s potpuno drugačijim rezultatom. Ovom ormariću dodane su drvene nogice s metalnim krajevima, a samo tijelo obojeno je kako bi izgledalo upečatljivije.

Za ovaj projekt odabrana je zagasitija plava boja kao osnovna, svijetla boja breskve za vrata i bakrena boja u spreju za detalje. Prvi korak bio je bojanje rastavljenih dijelova ormarića.

Vrata ormarića obojena su prvo u osnovnu boju breskve, a kada se boja dobro osušila pomoću zaštitne trake na vratima ormarića rub ormarića izdvojen je i pripremljen za bojanje. Nanošenjem bakrenog spreja na izloženom dijelu stvoren je dvobojni efekt fronte ormarića. Ostale plohe obojene su u predivnu zagasitu plavu boju. Svaka noga također je obojena u plavo, s metalnim dijelom obojenim u bakrenu boju.

Kada sve plohe prebojate više puta i dobijete besprijekorne površine, vrijeme je da izmjerite donju stranu ormarića i odredite gdje će ići nogice. Bušilicom izradite rupe, no budite oprezni da ne probijete u potpunosti dasku.

Pričvrstite vijcima noge i dodajte malo ljepila za drvo za dodatno učvršćivanje. Sastavite svoj elegantan novi ormarić do kraja i smjestite ga na vidljivo mjesto u vašoj dnevnoj sobi.

Izvor: Domino

Foto: Michael Wiltbank

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 18:55