Ptice u domu

Najčešće vrste ptica koje se drže kao kućni ljubimci

Najčešće vrste ptica koje se drže kao kućni ljubimci su papige tigrica, nimfa, žako, rozela, kakadu... Manje vrste, kao što su tigrica i nimfa, dugo žive i zahtijevaju minimalnu opremu: krletku, gredice u nekoliko visina, ogledalce, zvončiće. Naravno, i posude za hranu i pojilicu.

- Krletka ne bi smjela biti na propuhu, na izravnom suncu ili pokraj TV-a zbog zračenja i buke. Papige dobro funkcioniraju u paru, ali ne smije biti previše ptica u krletki. Ako je riječ o više papiga, krletka treba biti veća. Svaka papiga trebala bi imati mjesta da može raširiti krila - kaže dr. Fleck.

Papige se mora puštati iz kaveza, no izmet se mora što prije očistiti jer sadrži mokraćnu kiselinu koja dugoročno može nagristi neke materijale namještaja. No, papige se mogu naučiti obavljati nuždu u krletci, pjevati i pričati, hodati vam na ramenu i letjeti za vama. Bitno je spomenuti da su odlasci veterinaru česti, posebno zbog rezanja noktiju. Ako to sami pokušavate, možete prerezati krvnu žilu unutar nokta, što jako krvari, pa životinja od stresa može uginuti.

Srednje velike papige, kao što su žako i amazonka koje su vrlo popularne u svijetu, rjeđe su u kućanstvima jer su njihove cijene visoke, a trebaju puno veći prostor od manje krletke i topliju klimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:16