pinterest

Najpopularniji trikovi za čišćenje

 

Nemamo baš uvijek puno vremena da temeljito očistimo svoj dom i pripremimo ga za novi tjedan, pa bismo rado što više skratili taj posao koji nas čeka iz tjedna u tjedan. Pritom nam najviše pomoću trikovi i takozvani "hackovi" koji ubrzavaju proces samog čišćenja i olakšavaju nam život kada je riječ o ribanju našeg doma. Iz tog razloga za vas smo izdvojili najpopularnije savjete s Pinteresta koje možete primijeniti već danas!

Osvježite svoje stare limove za pečenje koji su se nakon bezbroj ispečenih kolačića već pošteno već zapekli. Kombinacija sode bikarbone i hidrogen peroksida uništit će svaki trag zapečene masnoće bez puno ribanja! Na površinu nanesite sodu bikarbonu, pošpricajte peroksidom pa dodajte novi sloj sode. Pustite da stoji dva ili tri sata i bit ćete zapanjeni rezultatima.

Očistite svoju zahrđalu željeznu tavu. Mnogi misle da kada jednom teška željezna tava zahrđa, da nema povratka. No, to nije točno! Sve što vam treba jest vlažna krpa, krupna sol, suncokretovo ulje i pećnica. Vlažnom krpom obrišite hrđu, posipajte krupnu sol po tavi i ponovo ju prebrišite. Isperite i osušite tavu. Stavite na štednjak i upalite ga da se tava počne sušiti. Kada promijeni boju, izlijte u zagrijanu tavu ulje jer će ono ući u pore vaše tave i zatvoriti ih. Izlijte višak ulja pa potom stavite tavu u pećnicu okrenutu prema dolje i pecite sat vremena na 180 stupnjeva. Ispod stavite foliju ili lim kako bi višak ulja na njega iscurio. Pripazite kada budete vadili van tavu iz pećnice i obavezno nosite rukavice. Postupak pogledajte u videu.

Mirisi za dom ne moraju biti umjetni, niti skupi. Dovoljna vam je dublja tava, malo vode i različiti sastojci poput ružmarina, limuna, cimeta i slično koje ćete na štednjaku zagrijati kako biste dobili izvrsnu aromu u svom domu. Ideje potražite na poveznici.

Grijač za vodu trebali bi redovito čistiti, no često nam se dogodi da na male kućanske aparate zaboravimo sve dok se u njima ne nakupe pozamašne naslage prljavštine. Nakupljeni kamenac u svom grijaču za vodu očistite pomoću octa! Ulijte u grijač alkoholni ocat do pola i stavite da zaključa. Nakon što se grijač ugasi, izlijte ocat van te ponovite postupak s običnom vodom.

Ovaj smo trik već pokrili u članku na poveznici, no vrijedi ponoviti. S vremena na vrijeme bilo bi dobro očistiti poklopce plamenika na štednjaku, a najjednostavniji način svakako je njihovo stavljanje u plastične vrećice sa zatvaračem u koje ćete uliti amonijak te pustiti da odstoje.

Staklenu ploču štednjaka na kojoj se već nakupilo nečistoća i masnoća možete za čas očistiti kombinacijom klasičnog deterdženta za pranje suđa i sode bikarbone. Njome treba blago izribati površinu da bi opet zasjala kao nova.

Svoje zamašćene ormariće u kuhinji također možete očistiti sa sodom bikarbonom. Stavite malo sode na suhu krpu i istrljajte masni ormarić. Obrišite, prebrišite s čistom krpom i ponovite po potrebi. Nakon čišćenja bilo bi dobro da drvene ormariće ulaštite pomoću limunovog ili narančinog ulja.

Očistite vodilice svog prozora bez problema pomoću četkice za zube, alkoholnog octa, sode bikarbone, papirnatog ubrusa, noža za maslac i krpe. Posipajte sodu po najprljavijim dijelovima, a to su najčešće rubovi i uglovi. Prelijte s malo octa i pustite da djeluje 5-10 minuta. Četkicom potom pogurajte prljavštinu prema središtu vodilice i pokupite ju s ubrusom od papira. Namočite krpu i počnite čistiti ostatak, a pomoću noža krpu pogurajte u sve rubove i kutove.

Majonezom otklonite tragove vode s drva tako što ćete ju nanijeti na trag vode i pustiti da stoji barem osam sati. Potom obrišite i operite površinu!

Očistite perilicu za posuđe u tri jednostavna koraka. Prvo provjerite odvod da vidite jesu li komadići hrane začepili pumpu perilice. Potom u šalicu stavite alkoholni ocat i stavite ju na gornju policu u perilici te pustite program pranja na najvišoj temperaturi. Ocat će pomoći s masnoćom i mirisom. Nakon što program završi posipajte velikodušno dno perilice sodom bikarbonom i pustite kratki ciklus s najvišom temperaturom. U slučaju tvrdokorne plijesni dodajte u perilicu pola šalice izbjeljivača te pustite puni ciklus pranja. Provjerite samo imate li elemente od nehrđajućeg čelika u perilici jer ih izbjeljivač može uništiti.

Izvor: The Kitchn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:48