Uradi sam za spretne

Odlični makeover blagovaonskog stola!

U današnje vrijeme olako shvaćamo stvari koje posjedujemo i često se rješavamo predmeta iz svog kućanstva a da nismo zaista razmislili može li se određeni komad namještaja iskoristiti na nov način, uljepšati ili preurediti kako bi se osvježio prostor u kojem živimo. Blagovaonski stol u našim domovima koristimo minimalno dva puta dnevno za obiteljska okupljanja, a ponekad i češće jer u nuždi on postaje radni stol, prostor za igru, pisanje zadaće ili, pak, kao dodatna radna ploha na kojoj pripremamo bogati obrok. Ako niste baš posebno oduševljeni izgledom svojeg dosadnjikavog i pomalo običnog blagovaonskog stola, u nastavku pogledajte kako ga pomoću novog sloja drva pretvoriti u potpuno drugačiji komad namještaja koji ćete još češće koristiti. Ovaj "uradi sam" projekt zahtjevniji je pothvat koji će od vas tražiti malo spretniju ruku i ozbiljnije električne alate, no sav će se trud isplatiti!

Potreban materijal

stari stol koji želite osvježiti
duge borove letve (u primjeru korištena veličina 2,5 cm x 7,5 cm)
ljepilo za drvo
cirkularna pila za drvo
pištolj za čavle (ili čekić i čavli)
kutno ravnalo
brusni papir
kit za drvo
debeli kist
boja za drvo
maskirna traka
zaštitni premaz
2 metalne spojnice
vosak za drvo


Postupak

Budući da se na površini stola javlja dijagonalan uzorak koji stvaraju dijagonalne postavljene daske njih je potrebno prve smjestiti na stol. Stavite nekoliko dasaka na stol i iskušavajte različite kutove i debljinu dijagonale kako biste utvrdili koji vam se izgled najviše sviđa. Nanesite ljepilo za drvo na svaku letvu te ih namjestite u željenu dijagonalu.



Kada je svaka letva pričvršćena ljepilom, dodatno ih pričvrstite za podlogu pomoću pištolja za čavle ili jednostavno čekićem i čavlima. Ne obazirite se na dužinu letvica jer kada njima prekrijete cijelu površinu, sve ćete po potrebi odrezati.


Pomoću kutnog ravnala odredite pod kojim ćete kutem pričvrstiti vertikalno posložene letve i prilagodite ih tako što ćete pokraj svake letve nakositi pomoću pile. Pričvrstite potom ljepilom za drvo svaku pojedinačnu letvu i dodatno učvrstite čavlima. Kako biste izbjegli rupe u površini, pripazite da su vam letve ravnih rubova, a sve manje nedostatke kasnije ćete popuniti kitom za drvo. Kad su sve letve zalijepljene za stol, uzmite dugu letvu, namjestite je uz sam rub stola i metalnim spojnicama pričvrstite privremeno za stol - ona će vam poslužiti da ravno i jednostavno odrežete višak materijala.

Pilom polako pratite rub postavljene letve i postupak ponovite na svakoj strani stola sve dok vam ne ostane samo željena drvena površina.



Na svaki rub potom pričvrstite dodatnu letvu u dužini stranice kako biste sakrili svoj stari stol.

Brusnim papirom izbrusite cijelu površinu stola i kitom popunite eventualne nesavršenosti i rupe. Kad završite cijeli postupak, obojite stol po želji i premažite ga zaštitnim premazom. U primjeru sa slike dijagonala je dodatno istaknuta tako što je ostavljena prirodna boja drva koja je potom samo zaštićena, a ostatak je stola obojen u zelenu boju te potom zaštićen. Oštre linije između letvi ostvarene su pažljivim bojanjem i maskirnom trakom.


Kada se svi premazi dobro upiju i osuše, premažite cijeli stol voskom za namještaj koji će dodatno zaštititi površine. Vosak čini površinu otpornom na vodu, što je odlična zaštita od prolivenih tekućina. U primjeru sa slike nanesena su tri sloja voska - prozirni, tamni vosak pa ponovno prozirni vosak za maksimalan efekt.

Izvor: East Coast Creative Blog

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 22:44