čist i blistav dom

Ovo je 19 grešaka u čišćenju koje svi radimo

 

Većini nas čišćenje doma predstavlja mrski zadatak koji obavljamo zato što moramo, iako ne možemo poreći da nas čist i mirisan dom ispunjava zadovoljstvom. Pritom se često služimo trikovima i prečacima kako bismo što brže bili gotovi i mogli nastaviti dalje sa svojim aktivnostima, posvetiti se obitelji i hobijima i uživati u slobodnom vremenu. Zna se dogoditi da neke stvari nesvjesno previdimo ili nam se znaju potkrasti pogreške zbog kojih nam dom ne blista, niti dobivamo maksimum iz truda koji ulažemo. Kako biste izbjegli te zamke, izdvojili smo najčešće pogreške koje nam se svima znaju potkrasti dok čistimo svoj dom!

Prenatrpana perilica za posuđe česta je pogreška koju lako možete popraviti. Važno je pripaziti koliko predmeta stavljate u nju jer se inače neće oprati sve kako treba! Nemojte nekontrolirano gomilati posude i tanjure ili zatrpati košaricu priborom za jelo jer ćete tako otežati pristup vodi do svih dijelova. Ključno je i samu perilicu barem jednom mjesečno temeljito očistiti kako biste uklonili sve neugodne mirise, zalutale ostatke hrane i prljavštinu.

Drvene daske za rezanje nije uvijek dovoljno oprati toplom vodom i deterdžentom, pogotovo kada ih se koristi za rezanje sirovog mesa. Umjesto toga bilo bi dobro da ju operete odmah nakon korištenja i za dezinfekciju se poslužite 3-postotnim hidrogen peroksidom koji ćete izliti po dasci i rasporediti po njenoj površini s čistom spužvicom. Pustite hidrogen da stoji nekoliko minuta dok se pjeni, a potom obrišite s daske s čistom spužvom i isperite. Mrlje možete ukloniti ribajući dasku s polovicom limuna i krupnom soli, a mirise pomoću alkoholnog octa.

Pipe, kvake i ručke točke su koje svakodnevno dodirujemo pa se stoga na njima nalazi najveća koncentracija bakterija u domu. Jednom dnevno, kad ste u prolazu, dezinfekcijskim sredstvom prebrišite te kritične točke kako ne biste prenosili nečistoće dalje po prostoru.

Koristite li svakodnevno aparat za kavu, toplina i vlaga koji nastaju prilikom pripremanja kave stvaraju savršene uvjete za nastanak plijesni i bakterija. Kako biste to spriječili, potrebno je nakon svake uporabe oprati i osušiti dijelove aparata koje možete izvaditi. Kava će odmah imati bolji okus!

Kada želite ulaštiti svoj namještaj, nemojte sredstvo nanositi direktno na površinu jer ćete tako stvoriti naslage koje se teško uklanjaju i privlače još više prašine. Umjesto toga, nanesite odabrano sredstvo na krpu kojom ćete potom prebrisati namještaj.

Pri čišćenju svog doma poželjno je da koristite različite krpe za različite površine kako ne biste prenosili prašinu i prljavštinu po cijelom stanu. Krpu s kojom sušite posuđe nemojte koristiti za brisanje radne površine na kojoj se znaju nalaziti ostaci hrane i slično.

Brisanje prašine peruškom nije najbolji način kako se riješiti nakupljenih čestica. Koristite krpu od mikrofibre koja će ih zadržati na svojoj površini, umjesto da ju prenosi s jedne na drugu kao što je slučaj s peruškama.

Prije pranja prozora obrišite prašinu s prozorske daske jer kada sredstvo za čišćenje krene curiti niz staklo na prljavu površinu dobit ćete blatne mrlje koje ćete morati dodatno ribati.

Primijetili ste neugodan miris u kuhinji, iako su vam sve površine čiste, nema hrane koja stoji na otvorenom, niti nereda? Možda je vrijeme da očistite svoj koš za smeće! Kako biste držali neugodne mirise pod kontrolom, jednom tjedno prebrišite svoj koš mješavinom za čišćenje koja sadrži izbjeljivač kako biste sve dezinficirali.

Pranje kupaonice obuhvaća nanošenje sredstava na površinu pločica i kade, no često se dogodi da previše požurimo cijeli proces i ne ostavimo dovoljno vremena deterdžentu da djeluje. Pustite ga da djeluje nekoliko minuta kako bi omekšao i rastopio naslage sapuna i mrlje pa ćete manje morati ribati.

Prašina, mrvice, dlačice i slične nečistoće nakupljaju se u našim tipkovnicama te znaju zablokirati pojedine tipke i prouzročiti probleme. Prije nego se bacite na dezinficiranje cijele tipkovnice, preokrenite ju i dobro protresite. Iznenadit će vas količina nakupljenog smeća!

Koliko god deterdžent za pranje posuđa može biti koristan i primjenjiv u brojnim prilikama, na površinama poput stakla, ogledala i automobilskih stakala ostavit će ružne tragove pa predlažemo da se poslužite alternativnim sredstvima za njihovo čišćenje.

Sasvim je razumljivo da želite meku i udobnu posteljinu, no previše omekšivača za rublje imat će suprotni efekt. Držite se uputa proizvođača i predloženih doza jer njegovo ulijevanje u perlicu u improviziranim količinama može smanjiti jačinu upijanja vaših ručnika, kao i stvoriti masni film na tkaninama. Isto vrijedi i za deterdžent za pranje - više deterdženta ne znači nužno veću čistoću rublja.

Kada ste zadnji put promijenili spužvicu za pranje posuđa? Kako bi vaše suđe zaista blistalo mijenjajte ju barem jednom mjesečno, a dezinficirajte svakih nekoliko dana.

Volite koristiti sjeckalicu i često radite smoothieje? Odlično! Pogotovo ako prilikom pranja njegovih dijelova zaista sve rastavite i dobro isperete. Obavezno uklonite sječivo i dobro ga izribate kako biste spriječili nakupljanje naslaga.

Gdje držite svoju četkicu za zube nije stvar samo praktičnosti, nego i higijene. Pobrinite se da puštate vodu u wc-u tek nakon što ste spustili dasku jer se čestice prljavštine u obliku mikroskopskih kapljica šire prostorom i mogu završiti na vašoj četkici.

Platnene vrećice za kupnju koje koristimo za prenošenje namirnica iz dućana i hrane s tržnice često zaboravljamo oprati, iako se i na njima mogu nakupljati bakterije s hrane. Njegujte ih na isti način kao i sve druge tkanine, samo ih izvrnite prije nego ih stavite u perilicu za rublje kako bi se dobro oprale.

Nakon usisavanja doma potrebno je očistiti i usisavač jer ćete inače samo prenositi prljavštinu i prašinu s jednog kraja svog doma na drugi. Mijenjajte redovito vrećice i praznite usisavače bez vrećica nakon svake uporabe.

Kao i mobiteli koji su nam često u rukama, i daljinski upravljači su mjesta na kojima bakterije caruju. Barem jednom tjedno prebrišite ih s maramicama za dezinfekciju!

Izvor: Redbook

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 20:13