STATISTIKA

Oživjelo tržište nekretnina donijelo veće oscilacije cijena

Građevinska zemljišta prodaju se od 1 do preko 1000 eura po kvadratu!

O važnosti lokacije, ponašanju potencijalnih kupaca te mogućim budućim trendovima na tržištu zemljišta razgovaramo s vodećim tvrtkama i agentima za nekretnine iz nekoliko županija.

Pri kupnji građevinskog zemljišta, baš kao i obiteljske kuće, vikendice, apartmana, stana ili poslovnog prostora, najvažnija je lokacija. O njezinoj atraktivnosti, ali i površini, obliku i infrastrukturi, ovisit će sve ostalo, počevši, naravno, od cijene.

Naime, iako je kriza rezultirala višegodišnjim kontinuiranim negativnim trendom na tržištu, cijene nekretnina na najatraktivniji lokacijama pokazale su da odolijevaju krizi, što je dovelo do velikih oscilacija, koje su dodatno pojačane stabilizacijom i laganim porastom cijena određenih nekretnina. Ista je situacija i kad govorimo o građevinskim zemljištima.

MIKROLOKACIJE

- Situacija na tržištu zemljišta općenito se popravila posljednju godinu i osjetno je pozitivnija pa tako postoji puno veće zanimanje za investicije na određenim područjima. U ovom valu poboljšanja na tržištu, ali i dugoročno gledano nekoliko će gradova i mjesta na obali, poput Zagreba, otoka Krka, Splita, Rijeke, Dubrovnika, Rovinja i nekoliko mikrolokacija u Istri, Dalmaciji te u okolici Zadra i Splita najviše profitirati od novonastale situacije.

Stoga računamo da će cijena tog zemljišta početi rasti uskoro. Ipak, valja istaknuti da su investitori vrlo pažljivi pri kupnji zemljišta, a biraju samo ona za koja imaju viziju. S druge strane, zanimanje za istok ili sjever Hrvatske je ograničeno, pogotovo u nekim dijelovima Slavonije, gdje ne računamo s pokretanjem investicijskog ciklusa za stanogradnju u sljedeće dvije godine - komentira Patrick Franolić iz tvrtke Spiller Farmer.

Dok je broj stanova u gradnji u Zagrebu znatno porastao te bi se taj trend trebao nastaviti, u Slavoniji se u sljedeće dvije godine ne očekuje investicijski ciklus za stanogradnju

RAZNI OGLASI

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su da su prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom prosinca 2016. bile 3 posto niže no mjesec ranije. No, iako je u većini županija zabilježen pad cijena, najveći u Sisačko-moslavačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, porast bilježe Grad Zagreb i Splitsko-dalmatinska županija.

Tako se od županije do županije mogu uočiti oglasi za prodaju građevinskih zemljišta s drastičnim razlikama u cijeni. Primjerice, na području županija koje se prostiru duž Jadrana moguće je pronaći građevinska zemljišta uz more čije se cijene penju na više od 1000 eura po kvadratu, dok je u Ličko-senjskoj ili Sisačko-moslavačkoj županiji moguće pronaći zemljišta koja se prodaju po cijeni od 1 do 2 eura po kvadratu!

PROMIŠLJENE ODLUKE

I Franolić ističe da se razlike u cijenama itekako osjete na terenu, a za primjer navodi da su cijene na nekim mikrolokacijama za luksuzne nekretnine i nebodere u Zagrebu postigle razinu iz vremena prije krize, dok se u pojedinim naseljima zemljišta za stambeni objekt mogu kupiti već za 50 eura kvadratu. Na istoku Hrvatske cijene su, pak, i dalje najniže tako da se u određenim dijelovima mogu kupiti velike površine građevinskih zemljišta za samo nekoliko eura.

- Sve ovisi o mikrolokaciji, atraktivnosti kvarta, pristupu javnom prijevozu i mogućoj gradnji na parceli. Današnji kupci puno su više fokusirani na kvalitetu i brzi razvoj projekta nego što su to bili kupci prije krize, koji su računali da će sva zemljišta na svim lokacijama nastaviti rasti u vrijednosti - zaključuje.

ZAGREB


Patrick Franolić, tvrtka Spiller Farmer

Znatan rast cijena

Za neke mikropunktove u Zagrebu, ako je moguća gradnja nebodera ili tornja, cijene građevinskih zemljišta mogu prijeći 1000 eura po kvadratu. U Zagrebu je trenutačno porastao interes za stambene projekte, što je rezultiralo stabilizacijom cijene zemljišta te u nekim slučajevima i porastom cijene zemljišta, što se pogotovo odnosi na ona s razvijenom infrastrukturom i pristupom javnom prijevozu. Broj stanova u gradnji u posljednjih je 12 mjeseci znatno je porastao i računamo da će se taj trend nastaviti tijekom 2017. i 2018. godine.

SPLIT


Jasna Biliškov Barun, agencija Biliškov nekretnine

Najskuplje su Bačvice i Meje

Cijene zemljišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji kreću se od oko 100 eura i više po kvadratu u prigradskim naseljima, kao što su Solin, Kaštela i Podstrana, zatim iznad 500 eura i više po kvadratu za zemljišta uz more na atraktivnim lokacijama pa sve do vrtoglavih 800 eura po kvadratu na gradskim mikrolokacijama u Splitu, kao što su Bačvice i Meje. Realizirane cijene razlikuju se od oglašenih za barem 10 posto, nekad i više od 50 posto. Kupci ne žele plaćati sulude iznose, stoga je važno utvrditi točnu tržišnu cijenu da zemljište godinama ne bi vegetiralo na tržištu jer ga je u tom slučaju poslije teže prodati, čak i po realnijoj cijeni. Cijenu građevinskog zemljišta, kao i ostalih nekretnina određuje lokacija, ali i koeficijent iskoristivosti te komunalni priključci.

OTOČAC


Ivan Bižanović, agencija Lika nekretnine

Traže se zemljišta uz rijeke

Tržište u Ličko-senjskoj županiji u posljednjih se pola godine budi, a oglašene se cijene znatno razlikuju od prodajnih, ponekad i do 50 posto. Najviše potražnje ima za manjim stanovima bez obzira gdje su, manjim vikendicama na kopnu ili uz more do 50.000 eura, za kućama prvi red do mora i luksuznim kućama s bazenima kojih nema u ponudi, te za zemljištima uz rijeke. Građevinska zemljišta uz Gacku tako se prodaju od 25 do 30 eura po kvadratu, a poljoprivredna od 8 do 14. Najniže cijene stanova, kuća i zemljišta su u Srbu i Donjem Lapcu, gdje se poljoprivredna zemljišta prodaju od 1 kune do 2 eura po kvadratu, a građevinska od 3 do 10 eura. U posljednje vrijeme bilježi se više upita za većim površinama poljoprivrednog ili građevinskog zemljišta u blizini izlaza s autoceste.

PETRINJA


Mirjana Marjanović, agencija Vaš dom

Cijene ne prelaze 20 €/m2

Unatoč vrlo niskim cijenama, potražnja za zemljištima u Sisačko-moslavačkoj županiji vrlo je slaba. Najniže cijene su u seoskim naseljima, slabije prometno povezanim i rijetko nastanjenim područjima s lošom infrastrukturom, kakvih je mnogo na našem području. Zato ih toplo preporučujemo osobama koje cijene mir, prirodni, nezagađen, potpuno čist okoliš. U gradskim naseljima Sisak i Petrinja cijene zemljišta ipak su nešto više, ali ni ondje ne prelaze 10 do 20 eura po kvadratu. Razlog lošoj potražnji i na tim lokacijama je visoka cijena građevinskih dozvola, komunalnih davanja i troška komunalne infrastrukture, posebno kada se usporede s ponudom kuća i stanova koji sve to imaju riješeno i s cijenom adaptacije ne premašuju troškove u novogradnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:42