SAVJETI PROFIĆA

Pravilno postavljanje blagdanskog stola

 

Kako se bliže blagdani, tako se bliži i trenutak kad okupljamo najmilije oko blagdanskog obroka kako bismo proslavili još jedan Božić i uživali u dobrom društvu i izvrsnoj hrani! Pritom nam je izgled doma, osobito blagdanskog stola, posebno važan jer želimo da svi uživaju ne samo u okusima i mirisima, nego i u prizorima prekrasno uređenog svečanog stola. Ako dosad niste nikada organizirali veće okupljanje za stolom ili smatrate da bi vam dobro došlo prisjetiti se malo osnova, pripremili smo za vas jednostavan trik kako besprijekorno urediti stol za tren!

A post shared by kalenn (@kalennlove) on

Ovisno o meniju i ponudi pića, razlikovat će se osnovna postava vašeg stola, ali bez nekih elemenata ipak ne možete. Tanjuri različitih dubina, osnovni pribor za jelo, čaša i ubrus neizostavni su dio svakog stola, a kako biste s lakoćom zapamtili gdje što treba stajati, možete se poslužiti satom, odnosno pozicijama kazaljki na satu, a vremenske oznake trebale bi vam pomoći da točno odredite pozicije predmeta na stolu.

Ležerno postavljanje stola

Svakodnevno postavljanje stola slijedi samo nekoliko jednostavnih pravila:

Tanjur je (logično) na sredini i promatra se kao osnova sata.

Vilica se postavlja s lijeve strane tanjura, i to ondje gdje bi stajala oznaka za 9:00.

Nož i žlica smještaju se na desnu stranu, i to na mjesto oznake za 3:00, s time da nož treba biti okrenut s unutarnje strane odnosno njegova oštrica treba biti okrenuta prema tanjuru.

Čaša se postavlja na gornjoj desnoj strani tanjura i to na poziciju 1:00.

Ubrus ili salveta stavljaju se ispod vilice, iako se možete poigrati ubrusom i staviti ga na tanjur ili pokraj vilice.

Za posebno romantičnu atmosferu stavite na sredinu stola i svijećnjak s elegantom vitkom svijećom i uživajte u obroku!

Elegantno postavljanje stola

Elegantno ili svečano postavljanje temelji se na postavkama ležernog postavljanja stola, a prati smjer koji ste počeli s vanjske strane i kreće se prema unutra (prema tanjuru) tijekom obroka.

Tanjuri su u sredini s najmanjim složenim na vrhu. Na ovaj način svaki korišteni tanjur možete ukloniti, a ostaju vam čisti. Tanjur za kruh postavlja se na vrh lijevo, i to na poziciju od 10:00 sati s nožem ili vilicom koja stoji na njemu.

Sve vilice idu na lijevu stranu (na 9:00), s time da najmanja dolazi s vanjske strane (za salatu), a zatim vilica za glavno jelo (ribu, meso...). Nož se postavlja na desnu stranu sa žlicama (na 3:00), s time da prvo s vanjske strane dolazi žlica za juhu, a potom žlica za voće.

Imate li desert, desertna žlica i vilica postavljaju se na vrh (na 12:00).

Čaše za crveno ili bijelo vino (ili oboje) smještene su na gornjoj desnoj strani (na 1:00) s vodom. Obično se na gornjoj desnoj strani postavljaju čaše za vodu i vino, ali svojim gostima možete pružiti više mogućnosti, ako želite, a zatim uklonite ono što ne koriste.

Iako možda poželite postaviti ubrus ispod vilice s lijeve strane, ispravno je zapravo da je on na tanjuru. To vam pruža odličnu priliku da se poigrate s kreativnim oblicima slaganja salveta ili da na njih smjestite ime vašega gosta, poruku pozdrava ili sličan ukrasni detalj. Nemojte zaboraviti stol urediti svijećama, božićnim lampicama i sličnim dekoracijama. Dobar tek!

A post shared by HouseAround (@house_around) on

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 16:51