Život studenata

Soba u studentskom domu ne mora biti hladna niti bezlična!

Kako mailm preinakama postići udobniji interijer?

Iako je posljednjih godina stanje interijera studentskih soba u Zagrebu doseglo višu razinu, klasično uređenje ipak ne daje dovoljno topline i udobnosti na kakvu su studenti navikli u svojim mladenačkim sobama koje su odlaskom na fakultete napustili.

Kako bi studentski dani bili lakši, a okruženje motivirajuće i umirujuće, podijelit ćemo s vama nekoliko savjeta koji od svake studentske sobe mogu stvoriti malu, ali sretnu oazu koja odiše kreativnošću i pozitivnom energijom.

Studentski dom nekoliko će godina biti vaš dom daleko od doma pa zašto ga ne učiniti ugodnijim mjestom za stanovanje? Osnova svakog životno ugodnog prostora, pa tako i studentskog, uredan je ambijent. Pogled na nabacani i prenatrpani ormar ili previše naredanih knjiga na polici ili stolu ne čine vam dobro. Nered, višak stvari i prašina mogu samo umanjiti kvalitetu života i štetiti vašem zdravlju.

UGODAN MIRIS

Izbjegnite nepotreban stres tako što ćete sobu održavati čistom i urednom, a na tome će vam biti zahvalni i cimeri s kojima dijelite prostor. U dogovoru s njima, unesite u zajednički prostor lijep miris. Postoji velika vjerojatnost da u studentskom domu iz sigurnosnih razloga nije dopušteno koristiti mirisne svijeće.

No, postoje drugi načini da vaš prostor ugodno miriše. U maloj kvadraturi, kakvu studentska soba obično ima, dovoljno će biti redovno provjetriti prostoriju i nakapati nekoliko kapi eteričnog ulja na komadić tkanine. Ako vam je za vrijeme ispitnih rokova potreban stimulans koji potiče koncentraciju i diže energiju, posegnite za mirisom metvice i citrusa poput limuna, limete, naranče ili grejpa. Želite li se, pak, prije spavanja opustiti uz dobru (nefakultetsku) knjigu, u postizanju mira pomoći će vam eterična ulja lavande ili kamilice.

Kvalitetan san u studentskim je danima od nepobitne važnosti i nemojte si dopustiti da se svako jutro budite nenaspavani. Imate li osjećaj da vam je krevet neudoban i onemogućava vam da mirno spavate i budite se odmorni, uložite u nadmadrac koji će odgovarati potrebama vašeg tijela.

A kako bi spavanje bilo ne samo udobno, nego i oku i tijelu ugodno, ne zanemarite činjenicu da atmosferu sobe u kojoj boravimo u potpunosti mogu promijeniti plahte, prekrivači i dekice.

Kupite li modernu i udobnu posteljinu, san će biti mirniji, a pogled na kutak za spavanje ljepši. Dodavanjem nekoliko dekorativnih jastuka vaš će se krevet u čas pretvoriti u oazu za čitanje i opuštanje. Za fakultetskih dana rano ustajanje nakon neprospavanih noći nikome nije drago, a bose noge na hladnom podu studentske sobe svakako nisu najugodniji početak dana. Izbjegnite to kupovinom malog tepiha.

Postoji raznolik izbor lijepih i povoljnih tepiha koji će ustajanje iz kreveta učiniti ugodnijim, a u kombinaciji s ranije spomenutom posteljinom, vašoj će sobi dati gotovo pa kućni ugođaj. Toploj atmosferi pridonose i sveprisutne lampice. One se s razlogom sve češće koriste na mnogim javnim i privatnim prostorima i izvan blagdanskog razdoblja. Daju ugodnu i pomalo sanjarsku atmosferu, a objesite li ih iznad uzglavlja ili ispod police s knjigama, dat će magičnu notu vašem novom životnom kutku.

MALE BILJKE

Nedostaje li vašem prostoru svježine i života, posegnite za malenom biljkom. Kažemo malenom jer pretpostavljamo da nemate prostora za fikus. Ali, upravo malene biljke savršeno će se uklopiti na vaš radni stol, prozorsku klupčicu ili policu s knjigama. Smjestite li ih u lijepe teglice, ukras su koji podiže izgled prostorije i daje mu estetsku notu koje se ne morate odreći samo zato što niste u vlastitom stanu.

I naposljetku, komadić prostora ostavite za najdraže ljude i trenutke. Okviri, panoi, kolaži, špagice, kvačice... Postoji bezbroj zanimljivih načina na koji možete izložiti fotografije koje će vas podsjećati na sva ona mjesta na koja se želite vratiti i ljude koje želite čim prije zagrliti.

Postoji li bolja motivacija za davanje svih ispita na prvom roku?

Foto: Shutterstock, Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 14:37