Pametna, brza i učinkovita rješenja

Trikovi za pospremanje kojima ćete uštedjeti dragocjeno vrijeme

 

Budimo realni – nitko ne voli kućanske poslove. Radimo ih zato što smo prisiljeni. Često odgađamo i ostavimo sav posao za slobodan vikend i onda umjesto da uživamo u sunčanoj suboti, većinu dana provedemo s krpom, peglom i usisavačem. No, postoje pametna rješenja kako posao svesti na samo pola sata dnevno, a da vaš dom pritom bude stalno čist i uredan. Uz to što ćete se svakodnevno osjećati ugodno u stanu, izbjeći ćete i živčani slom kada stignu nenajavljeni gosti. Stoga donosimo savjete kako da uštedite dragocjeno vrijeme, a da vaš dom izgleda kao da je teta spremačica upravo otišla!

Napravi krevet čim ustaneš

Ovo je jedno od najvažnijih pravila. Vaša soba odmah će izgledati čišće, a navečer će vam biti ugodnije otići na spavnje u pospremljen krevet. Cijeli posao oduzet će vam tek nekoliko trenutaka dok zakuha voda za prvu jutarnju kavu.

Očistite tuš-kadu (kadu) nakon korištenja

Ribanje kamenca s kupaonskih zidova nikome nije omiljen posao. No, to “nepotrebno” struganje možete izbjeći ako nakon tuširanja isperete sapun ili gel za tuširanje sa zidova i ne dopustite da vam u kadi ostanu nakupine pjene. Ništa lakše od toga!

U 10 minuta do prividno pospremljenog

Deset minuta dnevno sasvim je dovoljno da vaš stan bude barem prividno čist. Prljavu odjeću odmah stavite u košaru za pranje, a čistu u ormar. Za to vam treba tek minutica vremena, dok ćete bacanjem odjeće po sobi stvoriti mnogo više posla, a vaša soba izgledat će neuredno. Isto tako, stvari vraćajte na njihovo mjesto jer na taj način to ne doživljavate kao posao.

Mrlje na podu! Pa što?

Prolili ste vino ili sok na pod? Palo vam je malo tjestenine dok ste jeli? (Ako imate djecu, nered pomnožite s tisuću.) Najjednostavniji način, a i najkraći, jesu maramice namijenjene određenim površinama (parket ili pločice). Lagano prebrišete, vaš pod je čist i sjajan, a potrošili ste nekoliko minuta. U suprotnom, ako čekate vikend, sve će se lijepiti i prljavštinu ćete raznositi po ostatku stana. Ako odmah djelujete, trebat ćete očistiti puno manju površinu.

Mjesto za čuvanje papira

Potpuno nebitno kojeg je oblika i gdje se nalazi, ali svaki dom mora imati mjesto za držanje raznoraznih papira, od računa i popisa za kupnju do kojekakvih podsjetnika. Kako ne bi bili razbacani po vašem domu, naprosto organizirajte jedno mjesto gdje ćete ih držati. Rezultat – uredniji dom!

Ne ostavljajte posuđe da se skori

Istina, nitko ne voli raditi punog želuca, ali deset minuta je dovoljno da pospremite stol i prebrišete radne plohe. Naime, ispiranje posuđa (i spremanje u perilicu) sprečava nastanak tvrdokornih mrlja koje se poslije ne daju oprati i zahtijevaju struganje. Isto važi za radnu plohu i štednjak.

Pospremite mokre ručnike

Žurite se na posao, ali to vam nije izgovor da nakon tuširanja ostavite mokre ručnike na podu. Osim što će izgledati neuredno, do kraja dana će poprimiti i neugodan miris plijesni. Stoga odvojite desetak sekundi i podignite ručnike s poda.

Ne čekajte da se rublje nakupi

Iako se čini lakše jednom tjedno oprati rublje, mnogo je efikasnije to napraviti nekoliko puta tjedno. Vjerovali ili ne, ali i na taj način ćete uštedjeti vrijeme. Naime, kada bubanj mašine nije dupkom pun, odjeća se manje gužva. Osim toga, rublje se mnogo brže stavi na sušenje, a kako ima više mjesta, može se lijepo raširiti i na taj način (osim za košulje) moguće je izbjeći peglanje.

Rasporedite posao

Kako biste izbjegli cjelodnevno čišćenje, rasporedite posao na dane u tjednu. Naime, za jednu prostoriju dnevno trebat će vam samo 15 minuta. Tako, primjerice, ponedjeljkom možete očistiti kuhinju (koja je već čista jer ste je održavali), utorkom spavaću sobu, srijedom kupaonicu, četvrtkom dnevnu sobu… Na kraju ćete imati barem dva dana koja će biti slobodna za odmor. Najbolje je da to bude vikend.

Foto: Shutterstock, Livig4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 02:55