SAVJETI ARHITEKTA

Upomoć! Ne želimo više spavati u dnevnoj sobi

Od garsonijere do funkcionalnog stana

NAZIV UREDA: PLAVI LEMUR, j.d.o.o. za projektiranje i nadzor
ARHITEKTI: Darko Kovač, Ana Kovač, Ante Krizmanić

Poštovani, supruga i ja stanujemo u jednosobnom stanu, površine 39,77 kvadrata, u Rovinju. Vrlo rado bismo pregradili stan na način da dobijemo malu spavaću sobu. Nažalost, ne znamo sami naći rješenje. Stan je u našem vlasništvu, a nalazi se na prvom katu. Zgrada je četverokatna. Tlocrt koji sam nacrtao 100 posto odgovara originalu koji više nemam. Vanjski zidovi stana su samo onaj iza kauča i uzglavlja kreveta, uz zid na kojem su balkon i prozori. Stan je orijentiran na jug, tako da ga sunce grije od jutra do mraka. Imate li ideju kako i što učiniti? Unaprijed se zahvaljujemo.

Nije jednostavno odvojiti sobu za spavanje jer postoji samo jedan prozor, uz bočni izlaz na lođu. Svaka podjela sobe na dva dijela ostavila bi nam jedan dio bez prirodnog osvjetljenja i provjetravanja, tako da željeni zahvat kvalitetno možemo realizirati jedino ako radimo ozbiljniju rekonstrukciju stana.

Premještanjem kuhinje u dio hodnika, oslobođen je prostor uz pročelje, za spavaću sobu. Prostor sobe je reduciran, krevet minimalne širine od 145 cm, jer je svaki centimetar bitan. Sa svake strane kreveta su klizna vrata koja omogućavaju kvalitetan pristup do kreveta. Prema dnevnom boravku postavljen je garderobni ormar. Kuhinja je izgubila na kvaliteti prostora. Nema prirodne rasvjete i provjetravanja i prolazna je. Ali funkcionalnost je zadovoljavajuća.

Svi elementi su na zidu blizu vertikale instalacija, postoji dodatni retro pult s ormarima za posuđe i hranu, a s dobrom jakom kuhinjskom napom miris kuhanja se ne širi po cijelom stanu. Uz kuhinju se nalazi blagovaonica, što u postojećem stanju isto nije bilo jasno definirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:44