Donosimo par jednostavnih trikova

UREĐENJE VRTA Kako ovaj neprocjenjiv komadić sreće učiniti većim?

Vlasnici kuća i stanova u gradu sretni su ako u sklopu svoga doma imaju još i vrt ili barem balkon na kojem se mogu opuštati i družiti kada je lijepo vrijeme vani. Upravo terasa ili vrt mnogima predstavlja komadić sreće, a pritom se najčešće i radi samo o tome... Ukradenom komadiću prostora. Zato je logično da se uređivanju tog prostora treba pažljivo pristupiti kako ne bismo nepotrebno umanjili njegovu i tako malu površinu. U nastavku pročitajte dvanaest praktičnih savjeta kako osmisliti i organizirati svoj prostor kako biste u njemu mogli zaista maksimalno uživati!


Čak i ako je vaš vanjski prostor malog tlocrta, sigurno je ograđen zidovima koji mogu postati odličan element uređenja! Obojite zidove ili u bijelo ili u neku vedru boju koja vas nadahnjuje, a potom promislite kako ih možete iskoristiti za stvaranje raskošnog vrta. Postavite rešetku i posadite biljke penjačice koje će se rado protegnuti sve do vrha vašeg zida i pretvoriti ga u razlistanu plohu koja će biti praznik za oči. Vertikalni vrtovi pravi su hit i odličan način kao iskoristiti visinu svog prostora bez da žrtvujete prostor poda.

Rešetkaste ograde po kojima se penju predivne zelene penjačice mogu vam poslužiti i za skrivanje određenih, ne baš posebno privlačnih detalja vaše terase ili vrta. Tako primjerice svoju kantu za smeće ili spremnik za skupljanje kišnice možete smjestiti iza jedne takve ograde i vizualno pročistiti svoj prostor.

Ako je moguće, smjestite veliko ogledalo na jedan od zidova, i to u njegovoj punoj visini. To je dobar trik za stvaranje iluzije većeg prostora, ali budite oprezni dok birate položaj ogledala jer se ptice mogu zaletjeti i ozlijediti pa ga označite jednostavnim naljepnicama.

Imate li vrt u kojem nema puno sunca, dodavanje ogledala može pomoći! Ono će reflektirati dostupne zrake sunca u više smjerova i učiniti prostor osunčanijim.

Mali prostori dobro su zaštićeni od vjetra i vremenskih neprilika jer zidovi omogućuju stvaranje mikroklime. Iskoristite to za sadnju egzotičnih biljaka i stvaranje male zelene oaze!



Pri odabiru biljaka birajte one koje rastu vitke i visoke umjesto onih koje se horizontalno šire jer će vam te biljke "ukrasti" dostupan prostor poda. Također se pri odabiru odlučite za zimzelene biljke koje cijelo vrijeme imaju lišće kako bi vam prostor izgledao odlično cijele godine, a travnate biljke uzgajajte u zasebnim teglama.

Za miomirisan prostor birajte mirišljave biljke penjačice umjesto grmova. Biljka poput zvjezdastog jasmina ima moćan miris, kao i nekoliko različitih vrsta kozje krvi. Ljubitelji lisnatih biljaka mogu uzgajati različite vrste bršljana ili pak peterolisnu lozicu koja će obojiti vaš vrt svojim crvenim lišćem.

Nemojte zanemariti pod vašeg vrta, terase ili balkona. Ujednačeno, pročišćeno i široko popločenje vizualno će povećati prostor. Ako postavljate duguljasto popločenje usmjerite ga prema glavnom izvoru svjetla jer će to unijeti osjećaj dubine u prostor.

Kako biste dodatno vizualno povećali prostor odlučite se za popločenje u obliku dasaka umjesto uskih letvica jer će se prostor prekriven daskama širima od 12 cm činiti većim. Ako ste pobornik pločica, odaberite velike pločice. Također imajte na umu da je korisno biti dosljedan u odabiru materijala za podove i uskladiti ga s popločenjem okolnog prostora.

Boje su ključne ako želite svoj mali vrt vizualno povećati. Pri odabiru boja svojih tegli i žardinijera pokušajte biti dosljedni i odabirati sličnu boju. Također pokušajte održati jedan stil uređenja te uskladiti boje pokućstva u svome vrtu.


Jedan od osnovnih i jako jednostavnih trikova u uređenju vrta jest da posložite svoje biljke u teglama od najmanje do najveće. Naše oko i naš mozak lakše percipira ulazne i silazne uzorke i manje mu napora predstavlja promatranje takvog raspored od nasumično raštrkanih biljaka. Isti princip možete primijeniti i za sadnju u vrtu - veće biljke i grmove stavite u sredinu, a sitnije biljčice uz vanjski rub gredice.

Nemojte natrpati svoj prostor s previše raznovrsnih dodataka, ukrasa, nepovezanih predmeta i tako od njega stvoriti nepromišljenu eksploziju boja jer će vaš vrt izgledati neuredno i zakrčeno. Ništa neće posebno dolaziti do izražaja u tom kaosu umjesto da vaš vrt blista!

Izvor: Balcony Garden

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 17:54