brojne ideje i zanimljiva rješenja

Uredite dvorište po uzoru na španjolske vrtove

Španjolski vrtovi svoj čaroban izgled duguju brojnim osvajačima čiji je utjecaj oblikovao i nadograđivao postojeće stilove uređenja, kako unutarnjih tako i vanjskih prostora. Rimljani, Goti, Mauri i Habsburgovci sa sobom su u Španjolsku donijeli brojne ideje i zanimljiva rješenja za to kako se nositi sa snažnim suncem mediteranske klime te kako produžiti sezonu uzgoja voća i povrća na gotovo cijelu godinu. Ti klasični elementi još uvijek odlično funkcioniraju pa ih se tako bez ustručavanja može uključiti u moderne vrtove kako bi se stvorila savršena kombinacija prošlosti i suvremene estetike. Pogledajte kojih deset predivnih elementa koji se mogu pronaći u tradicionalnim vrtovima na Pirinejskom poluotoku možete uključiti u dizajn vlastitog vrta i dvorišta!

Nadsvođeni prolazi

Arhitektonski detalj nadsvođenih prolaza tradicija je koja potječe još iz rimskog doba, a izgledat će šarmantno i u modernom vrtu! Ovaj se nadsvođeni prolaz nalazi u srednjovjekovnom dvorcu iz 10. stoljeća koji odiše šarmom prošlih vremena.

Ograđena dvorišta

Ljetnikovac danskog arhitekta Jørna Utzona na Majorci osim zgrada obuhvaća i ograđeno dvorište s vanjskim stupovima i zidovima izrađenima od lokalnog kamena pješčenjaka. Ograđena dvorišta predstavljaju smirujuća utočišta, mjesta gdje se možete sakriti od vrućine i kaosa vanjskog svijeta. Ovakvi vrtovi tradicionalno potječu još od perzijskih vrtova, a mogu biti ukrašeni mirisnim puzavicama, vinovom lozom i cvijećem čiji se miris posebno jako osjeća u zatvorenom prostoru ovakvog vrta.

Dekorativne balkonske ograde

Željezne ograde s elegantnim zavijucima, viticama, simetričnim cvjetnim motivima i vješto izrađenim dekoracijama koje podsjećaju na delikatnu čipku autentični su element uređenja sakralnih prostora iz 15. i 16. stoljeća, a koji su svoju primjenu našli i u vanjskim prostorima. Danas ih rado viđamo na terasama i balkonima pa je to jedan detalj koji možete bez ustručavanja dodati i svom uređenju.

Bazeni

Rimljani su bili ti koji su usavršili proces prenošenja vode akveduktima te su tu svoju tehnologiju donijeli sa sobom i na Pirinejski poluotok. Fontane, jezerca i bazeni od tada su sastavni dio španjolskih vrtova. Sam pogled na hladnu vodu na vruć dan dovoljan je da nas oduševi! Pritom će sjajna površina vode funkcionirati poput ogledala i reflektirati nebo, pogotovo ako obojite dno svog bazena u tamnu i smirujuću boju.

Lođa

Ublažavanje vrućine ljetnog dana bez da se žrtvuje svjetlost omogućuje gradnja lođe kojom se proširuje natkriveni prostor za boravak izvan ograničenja kuće te bolje povezuje vanjski i unutarnji prostor. Budući da krov podržavaju obični stupovi, svjetlost prodire bez prepreka u unutrašnjost, a krov stvara hlad koji omogućuje uživanje u danu čak i kada je sunce na najvišoj točki.

Pergole

Pergole mogu funkcionirati kao improvizirano krovište postavljeno iznad otvorenog prostora za sjedenje ili pak samostojeći zidovi koje podržavaju šipke, a čija je namjena stvaranje hlada za udobniji boravak u vanjskom prostoru. Specifični izgled pletenih pergola od šiblja dodaje rustikalni detalj uređenju, a može služiti kao stalak za rascvjetale penjačice.

Drvo naranče

Citrusi bujaju u toploj mediteranskoj klimi pa se tako primjerice u Valenciji na ulici mogu pronaći stabla naranče koja slobodno rastu. Dok cvjetaju, citrusi su iznimno mirisni pa ako ste u zoni s toplom klimom, posadite patuljasto drvo limuna i naranče kako biste mogli uživati u njihovoj čarobnoj aromi.

Mozaik

Mauri su na Pirinejski poluotok donijeli svoju tradiciju slaganja šarenih pločica u dojmljive uzorke koji privlače pozornost, a taj se trend potom proširio po cijelom svijetu. Rekreirajte izgled maurskih mozaika suvremenim pločicama i dodajte element starog svijeta u svoj novi vrt.

Kombinacija novog i starog

Uređenju svoga dvorišta ili vrta dodajte patinu prošlosti tako što ćete umjesto modernih kromatskih odabrati starinske elemente poput mjedenih slavina i sličnih detalja koji podsjećaju na prošla vremena.

Jasmin i puzavice

Puzavice koje cvatu, ruže penjačice i slično bilje neizostavni je dio svakog španjolskog vrta, čini prostor raskošnim i oduševljava. Odaberete li jasmin i mirisne vrste ruže, vaš će vrt biti zaista čaroban!

Izvor: Gardenista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 22:13