Urbano vrtlarenje

Začinski vrt... Naopačke!

Proljeće nam je već stiglo i okruženi smo zelenilom na svakom koraku. Pravi je trenutak i da ga unesemo u svoj dom na što više načina, a jedan od posebno popularnih svakako je začinski vrt koji izgleda izvrsno, a pritom je i jestiv! Ako nemate dovoljno prostora na radnoj površini u kuhinji ili na prozorskoj klupici uz kuhinjski prozor, evo kako svoje začinske biljke objesiti i tako stvoriti vrt koji visi... Naopačke!



Potreban materijal

prazne velike plastične boce (čvršća plastika)
bušilica
škare
skalpel
uže (2 m)
boja po želji
tanki kist
biljka po želji

Postupak

Uklonite etiketu s vaše boce.

Skalpelom odrežite usko grlo boce taman ispod navoja za čep, kao i samo dno boce.

Bušilicom izbušite tri ravnomjerno raspoređene rupe blizu odrezanog dna.

Odrežite tri komada užeta, i to dužine 45 - 60 cm. Svaki komad zasebno presavijte popola i provucite nastalu omču kroz rupu na boci. Provucite krajeve užeta s druge strane kroz omču i pričvrstite.

Ponovite na svakoj rupi boce. Uzmite po jedan kraj zavezanog užeta sa susjednih rupa i zavežite ih u klasičan čvor. Ponovite postupak iznad ostalih rupa u boci sve dok ne napravite tri čvora na istoj visini.

Ukrasite bojom bocu ili kistom ispišite naziv biljke.

Kada se boja osuši, pripremite biljku za postavljanje u bocu. Ako imate, stavite oko svoje biljke plastični omotač kako biste je lakše provukli kroz grlo boce. Izvucite biljku iz teglice, smjestite je u bocu s plastičnim pokrovom i lišćem prema dolje te lagano provucite plastiku i lišće kroz plastično grlo.

Nježno pritisnite korijenje prema dolje dok provlačite biljku kroz grlo. Korijenje će doći taman do gornjeg ruba boce. Malo ga izmasirajte i dodajte odozgo zemlje u bocu.

Napunite bocu zemljom taman do probušenih rupa pri vrhu boce. Objesite svoju biljku, lagano je zalijte i gotovi ste!

Izvor: Califia Farms

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:58