Mini specijal

Znate li kako pravilno održavati bazen?

U razgovoru sa stručnjakom saznali smo iz kojeg je izvora najbolje puniti bazen, kako održavati vodu ispravnom te kako čistiti potrebnu opremu

Ljetne vrućine postale su vam jednostavno nepodnošljive i sve nešto mjerkate kako bi se na dvorište iza kuće uklopio jedan bazen koji bi vam priuštio toliko željeno osvježenje. Ali, u isti tren vam se iznad glave pojavljuje bezbroj upitnika jer jednostavno nemate pojma kako se brinuti o bazenu, što vam je sve potrebno za njegovo održavanje i kako znati je li voda koju koristite ispravna za kupanje.

Bez brige, odgovor na ta i mnoga druga pitanja potražili smo kod stručnjaka, a na vama je samo da pažljivo pratite upute i nakon toga se bezbrižno brčkate.

RAZNI TIPOVI

- Bazeni se u osnovi razlikuju kao fiksni i demontažni. Demontažni su upravo sada popularni, jer se lako sastavljaju i prilagođavaju trenutnim potrebama vlasnika. Njihove dimenzije sežu i do tridesetak kvadrata, a razlikuju se u nekoliko tipova i to od onih običnih napuhanaca do ozbiljnijih bazena dubine 1,30 metara s metalnom konstrukcijom. U pravilu su demontažni bazeni nadzemni i ne ukopavaju se - objasnio je Juraj Šebalj iz tvrtke Mali bazeni.

Kako kaže, priprema bazena za sezonu kupanja je kod svih tipova ista. Potrebno je provjeriti opremu, popraviti eventualne kvarove i temeljito očistiti opremu i bazen. Posebno je važno provjeriti na spojeve bazena gdje voda nikako ne smije puštati, a sva oprema trebala bi raditi besprijekorno prije puštanja u rad.
- Vrlo se često događa da je najesen oprema radila, a na proljeće kod sljedećeg uključenja zakaže. Do toga dolazi zbog korozije ili lošeg skladištenja - napominje Šebalj.

Nakon dobre pripreme slijedi punjenje, a kako bazen zahtijeva veću količinu vode, preporučljivo je pronaći što jeftiniji mogući izvor, pritom pazeći na zdravstvenu ispravnost.
Nije rijetkost da ljudi upotrijebe vodu iz jezera ili rijeke koja nije tretirana pa zahtijeva takozvano početno šok-kloriranje i prilagodbu pH vrijednosti na idealnu razinu, dok je voda iz vodovoda već obrađena pa zahtijeva manje početnog tretiranja. Slijedi održavanje kvalitete vode u bazenu, koja se uz redovno mehaničko čišćenje uz pomoć filtar-pumpe treba i kemijski balansirati.

DEZINFEKCIJA

- Najčešće se radi o kloru, a na tržištu se mogu naći i razni preparati za dezinfekciju vode na bazi broma ili soli. Svakako treba spomenuti multifunkcionalne tablete koje sadrže klor i algicid zajedno. One se smještaju u filtar ili plovak kako bi bile u stalnom doticaju s vodom. Ako se voda ne kontrolira, najčešće se nakon kiše poremeti pH vrijednost ili nestane algicida, te se namnože alge.

Za održavanje kvalitete vode svakako treba izbjegavati priručna i neprovjerena sredstva jer su sve kemikalije koje se koriste za dezinfekciju zapravo jaki otrovi, pa tako i klor, te rukovanje tabletama ili granulama treba shvatiti jako ozbiljno. Svakako treba izbjegavati miješanje dvaju različitih tipova ili proizvođača sredstava i poštovati rok i upute za upotrebu - govori Šebalj i posebno ističe da se granulat klora nikako ne smije baciti direktno u bazen jer će nagristi foliju, nego ga je potrebno prvo otopiti u vodi i tek zatim uliti u bazen.

Kvalitetu vode važno je redovito provjeravati, a njezina optimalna pH vrijednost trbala bi biti između 7,2 i 7,6. Upotrebom bazena ili pak nakon obilnije kiše, voda se u pravilu kiseli pa je pH vrijednost potrebno snižavati jer se kod previsoke vrijednosti počinju razmnožavati alge i mikroorganizmi koji mogu naštetiti zdravlju. No, tu briga o bazenu ne staje jer redovito treba čistiti njegovo dno i površinu.

- Dno bazena čisti se četkom i usisavačem, a površina mrežicom za hvatanje prljavštine. Također treba napomenuti kako je kod montažnih bazena dobro ugraditi skimer (kao i kod profesionalnih bazena), jer na taj način nečistoća s površine vode direktno ulazi u filtar i ne pada na dno, koje je najteže očistiti jer je nepristupačno. Na tržištu također postoje i roboti za čišćenje zidova i dna bazena. Oni su odlični. Ako je bazen veći od 20 kvadrata, dobar robot je nužan za dobru higijenu stijenki - savjetuje naš stručnjak i dodaje kako je vanjske bazene potrebno barem jednom godišnje potpuno isprazniti i temeljito očistiti, a važno je voditi računa i o opremi.

ČIŠĆENJE FILTERA

Tako se kartonski filtri moraju čistiti na tjednoj bazi, a jedan se uložak može koristiti više puta dok ne izgubi moć filtriranja. Pješčani filteri imaju nekoliko programa rada i potrebno je pratiti pritisak u njemu. Ako je prevelik, dovoljno je uključiti program samočišćenja i time ćete izbaciti nečistoću iz njega.

Pješčani filtar čisti se jednom godišnje, a kvarcni pijesak kojim se puni moguće je koristiti i nekoliko sezona zaredom. Na kraju sezone kupanja također je važno brinuti se o načinu skladištenja.

- Ako bazen ne rastavljate, dobro je ostaviti vodu u njemu i zimi jer vrlo često štiti stijenke i keramiku od propadanja. Jednako tako, potrebno je staviti fizičku zaštitu od leda poput plutajućih plastičnih elemenata i tekućinu za prezimljavanje. Nije loše bazen prekriti tijekom zime - poručuje Šebalj.

U nastavku pogledajte ponudu iz domaćih trgovina

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 18:20