PRIJEDLOG ZAKONA

Vlada smanjuje državne poticaje na stambenu štednju sa 750 na 500 kuna!

Zagreb, 100113.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Hrvatske Vlade.Na slici: Slavko Linic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Vlada je odlučila smanjiti poticaje za stambenu štednju. Usvoji li Sabor Vladin prijedlog izmjena Zakona o stambenoj štednji, stambeni štediša u jednoj kalendarskoj godini na ime državnih poticaja neće moći dobiti više od 500 kuna, dok je dosad mogao dobiti najviše 750 kuna.

Izmjenama Zakona predlaže se smanjenje postotka državnih poticaja s dosadašnjih 15 na 10 posto osnovice. Pritom najveći dopušteni iznos osnovice na koji štediša može ostvariti poticaje države ostaje 5.000 kuna. Zakonske izmjene ministar financija Slavko Linić i premijer Zoran Milanović objasnili su time da mnogi nisu stambenu štednju koristili namjenski, odnosno zakupnju stana, odbacivši tvrdnje da se ova mjera uvodi radi štednje u proračunu.

„Znam nekoliko ljudi koji su oplodili svoj novac kroz stambenu štednju. Korisitli su visoke kamate u stambenim štedionicama i onda ga podigli“, istakao je Milanović.

Linić je, pak, najavio da će se tijekom ove godine razgovarati s bankarima i predstavnicma stambenmih štedionica o novom modelu poticanja stambene štednje.

Vlada dala zeleno svjetlo HNB-ovom izvješću

Iako HNB Vladu nije štedio kritika u svom polugodišnjem izvješću o stanju hrvatskoga gospodarstva, koje je upućeno u Sabor, Vlada je danas prihvatila to izvješće i Saboru dala zeleno svjetlo za njegovo usvajanje.

Ministar Linić je podsjetio da središnja banka dvaput godišnje izvještava Sabor o stanju financijskog sustava i hrvatske ekonomije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:44