Dragan Špaleta: Marinović me kamatario i uzeo mi kuću vrijednu milijun eura

Objavljeno: 08.11.2006

ZADAR - Odvjetnik Marko Marinović, suprug bivše ministrice pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović i branitelj osuđene Ane Magaš, 90-ih godina bavio se klasičnim kamatarenjem posuđujući novac uz mjesečnu kamatu od 10 do 12 posto.

 Otkrivanju najnovije afere prethodila je ona u slučaju Magaš te afera koja je otkrila sukob interesa Marinovića. Naime, njegovi skandalozni javni istupi u vezi sa slučajem Ane Magaš, kada je izjavio kako je svjesno obmanjivao javnost prikazujući svoju klijenticu kao žrtvu, doveli su do disciplinske prijave Hrvatske odvjetničke komore. Afera iz 2002. godine otkrila je pak kako je njegova supruga, tada ministrica, dala nezakonitu suglasnost njegovu klijentu u ratu za benzinsku crpku. 

KRONOLOGIJA


ANTIČEVIĆ DALA OSTAVKU U SDP-u


NOVI ODVJETNICI ANE MAGAŠ RAZMIŠLJAJU O KAZNENOJ PRIJAVI

Najnovije šokantno otkriće o kamatarenju djelomično potvrđuje i presuda Općinskog suda u Zadru iz 1993. godine kojom se, uz obrazloženje nerazmjernog potraživanja u odnosu na dug ili zelenašenje, poništava ugovor kojim je Marinović za posudbu 336 tisuća njemačkih maraka od poduzetnika Dragana Špalete uzeo 800 metara kvadratnih veliku kuću uz more u Diklu i restoran vrijedne najmanje dva milijuna maraka.

Dapače, Dragan Špaleta, danas teško bolestan i potpuno uništen čovjek, tvrdi da je od Marinovića posudio samo 100 tisuća maraka i 30 tisuća dolara te za taj iznos samo na račun kamata poznatom odvjetniku platio 140 tisuća maraka.

No, nakon što više nije mogao plaćati lihvarske kamate i pritisnut od Marinovićevih ortaka, među kojima mu je, kaže, prijetio i danas pokojni narkoboss Senko Perak, bio je prisiljen potpisati ugovor u kojem se navode spomenuti iznos duga od 336 tisuća maraka i hipoteka na kuću. Zanimljivo je da je Marinović u to vrijeme bio Perakov odvjetnik.

Iako je navedenom presudom suda u Zadru ovaj ugovor poništen, Marinović se žalio Županijskom sudu i u ponovljenom postupku 2000. godine presuđeno je u njegovu korist. Na Špaletinu žalbu, s druge strane, tijekom posljednjih šest godina nije odgovoreno i unatoč činjenici da postupak nije okončan, Marinović je u pratnji policije i zaštitara krajem 2005. stupio u posjed kuće.

Promijenio je brave i Špaleti čak zabranio da uzme osobne stvari, obiteljske slike i dokumente. Iako je Špaletina adresa sudu bila poznata, nije mu poslano rješenje o ovrsi tako da za njega nije ni znao.

Dragan Špaleta je s cijelim slučajem danas upoznao i USKOK, gdje je pozvan na razgovor, a za Jutarnji je ispričao kako mu je odvjetnik Marinović upropastio život.- Trebao sam znati od koga posuđujem, ali mi se tada činilo da neće valjda s jednim poznatim odvjetnikom stvari krenuti krivo. Marinovića sam znao samo kao gosta restorana, a kada sam odlučio posuditi novac, doveo mi ga je Čedo Dukić. Uredno sam plaćao lihvarsku kamatu, a nerijetko mu davao i više.

No tada sam se teško razbolio i ostavila me supruga pa je sve krenulo nizbrdo. Marinović nije imao strpljenja i svaki dan je dolazio ili on sam ili mi je slao utjerivače. Obično bi to bili Bibinjci, a jednom je došao i Senko Perak, tada glavni 'kum' u Zadru. Doslovno sam poludio od tih pritisaka - priča Špaleta.

Tada je Marinović inicirao potpisivanje ugovora o posudbi, koji u slučaju nevraćanja duga postaje kupoprodajni ugovor za nekretninu. Čim je spomenuti rok istekao, ušao je u kuću i odnio sav inventar iz restorana koji je vrijedio koliko i dug.

Na suđenju je Marinović, iznoseći svoju obranu, zapravo opisao način na koji je s "ortacima" vršio pritisak na Špaletu. U presudi tako stoji da je u veljači '91. Marinović poslao Čedu Dukića, a kasnije je i sam odlazio kod Špalete koji je obećavao da će vratiti zajam za dan ili dva. Naknadno je Čedo Dukić svakodnevno odlazio Špaleti tražeći novac. Dukić je Marinoviću rekao da Špaleti treba još novca, a da će sve vratiti kada uskoro dobije kredit od dva milijuna maraka iz Australije.

Marinoviću je obećano da će beskamatno od toga dobiti pola milijuna maraka, pa je navodno prikupio još novca za posudbu. - Kada je sud '93. presudio u moju korist, mislio sam da ima pravde. Na žalost, u ponovljenom postupku izgubio sam zbog pravnih začkoljica. Naime, obrazloženo je da sam pokušao utvrditi ništavnost ugovora, što nije moguće, umjesto da sam tražio njegovo poništenje. Žalio sam se na tu presudu, ali taj predmet već šest godina nije ni dirnut. U međuvremenu je Marinović ušao u kuću i sada više ni ja ne vjerujem da ću je ikada uspjeti vratiti - kaže Špaleta.

Prema njegovim riječima, Marinović je novac uz kamatu od 10 posto mjesečno posuđivao i nekim drugim Zadranima. Dragana Špaletu je posudba od 100 tisuća maraka i 30 tisuća dolara, kako zaključuje, do sada koštala ugleda, zdravlja i približno 1,5 milijuna eura.


Ortak Dukić: Nije bilo govora o kamatama

Kuća obitelji Špaleta nalazi se na atraktivnoj lokaciji na predjelu Dikla u Zadru. Prva susjeda potvrdila nam je da je jednom vidjela Marinovića da "iznosi neke stvari iz kuće". U Zadru smo danas razgovarali s Čedomirom Dukićem (62) koji se u spisu spominje kao Marinovićev ortak.

Odmah je potvrdio kako su dvije obitelji dobri, dugogodišnji prijatelji. Oštro je demantirao bilo kakve "mutne poslove" koji bi se odnosili na utjerivanje dugova za prijatelja Marka Marinovića rekavši kako ne može vjerovati da bi takvo što uopće nekome moglo pasti na pamet i njega dovoditi u takav kontekst.

Ja sam samo bio na sudu u svojstvu svjedoka i to je sve. Potvrdio sam kako je taj Špaleta Marinoviću uzeo novce, valjda za gradnju te kuće, a nije mu ih vratio. Nije bilo govora o bilo kakvim kamatama - naglasio je Dukić.

Dodao je kako nema pojma što je dalje bilo s kućom i je li ju Marinović uzeo za sebe. Što se tiče Ivice Arbanasa prema nekim neslužbenim informacijama on je bio njegov dugogodišnji osobni vozač, dok za treću osobu koja se spominje u ugovoru, Željka Devića, nitko nije čuo.    (Minja Gugić)


Odvjetnik Marinović: Ovo je pritisak na Vrhovni sud

Petnaest godina vodio se spor i stvar je presuđena i izvršena. No na Vrhovnom je sudu zahtjev za reviziju i na ovaj se način želi izvršiti pritisak na Vrhovni sud - izjavio je danas zadarski odvjetnik Marko Marinović u povodu postupka koji je protiv njega pokrenuo Dragan Špaleta tvrdeći da je Marinović s njim sklopio lihvarski ugovor.

- Sada će se javljati svi nezadovoljni klijenti iz moje dvadesetšestogodišnje karijere, te svi oni koji su sa mnom sklopili privatni posao, a nezadovoljni su - rekao je Marinović i dodao da u slučaju Špaleta postoje sudski spisi koji o svemu, kaže, najbolje govore. - Hoće li se reći da su svi sudovi loše radili? - pitao je Marinović tvrdeći da je posrijedi pritisak na sud.

Marko Marinović danas je dao ekskluzivni intrervju Novom radiju u Zadru u kojem se osvrnuo na medijske napise i slučaj Magaš.

 - Kažem, to je nova moda, medijska lustracija i prije ikakvog zakona. Mislim da je sramotno to što se čini, a što se tiče ovih napisa u zadnje vrijeme, pa taj progon počinje od 90-e godine i permanentno se nastavlja do današnjih dana. Izgleda da mi je naviješten konačan obračun i ne biraju se sredstva - kaže Marinović.

- Tu je zakon, ako sam što počinio, oni imaju pravo na kaznenu prijavu. Međutim, ja točno znam da nisam ništa počinio i ovdje se samo stvar zamagljuje. To je projekcija na nešto drugo, ali je sve u sklopu kampanje koja se već 15 godina vodi protiv mene. Izgleda da me se želi protjerati iz ovoga grada, ali to nikome neće uspjeti.

- U pitanju je lov na vještice. Moja supruga s predmetom u kojem ja sudjelujem nema nikakve veze. I sami ste vidjeli u Jutarnjem listu kad sam se uključio u predmet, i to na poziv svoga kolege Zorana Mataića da mu pomognem u jednom sporu jer je na drugoj strani moćna asocijacija Ina.

Radilo se o zaštiti našeg čovjeka, izbjeglice iz Bosne, Hrvata koji je mijenjao svoju imovinu u Bosni za imovinu u Hrvatskoj. Tek tada sam sreo Dragu Jurišića i upoznao ga. Sve što sam činio, činio sam gratis za svoga kolegu, a ne za Dragu Jurišića - odgovorio je Marinović na pitanje kako komentira tekst u Jutarnjem listu o zloporabi položaja njegove supruge. (M. Gu., I.T.)Krešimir Raguž;Minja Gugić

Broj preporuka: 0

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr