SPLIT U IŠČEKIVANJU

'U HAJDUK SMO SPREMNI ULOŽITI 230 MILIJUNA KUNA, ALI REFERENDUM NE ŽELIMO!' Konačna ponuda Amerikanaca

Radi se o investiciji za razdoblje od pet godina, koja bi se realizirala kroz plaćanje dugova Hajduka, ulaganja u infrastrukturu, omladinsku školu i prvu momčad.
Split, 240613.Hotel Le Meridien Lav.Press konferencija na kojoj su potencijalni investitori na celu sa poslovnim covjekom Michaelom Gloverom i profesionalnim igracem americkog nogometa Ndamukong Suh-om predstavili svoju ponudu da investiraju u istocnu obalu grada Splita i u HNK Hajduk.Na fotografiji: Ndamukong Suh.Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Amerikanci su otvorili karte i prezentirali ponudu za preuzimanje Hajduka. Radi se o trojici investitora - odvjetniku Michaelu Gloveru, psihologu Darrenu Treasureu i zvijezdi američkog nogometa Ndamukongu Suhu - koji su, kako su objavili, spremni uložiti 230 milijuna kuna.

Radi se o investiciji za razdoblje od pet godina, koja bi se realizirala kroz plaćanje dugova Hajduka, ulaganja u infrastrukturu, omladinsku školu i prvu momčad.

To su naglasci iz ponude s kojom će Amerikanci ići prema Gradu Splitu koji je većinski vlasnik Hajduka s 56 posto dionica. Potencijalni kupci nemaju namjeru kupovati dionice Hajduka po cijeni od 500 kuna, jer tu cijenu smatraju nerealnom, tvrdeći da ona nema nikakvo tržišno uporište.

Bezvrijedne dionice

- Hajdukove dionice nisu na burzi da bismo po tome cijenili njihovu vrijednost. Klub ima tolike dugove ali i neispunjene obveze od strane vlasnika da zapravo nema nikakvu konkretnu tržišnu vrijednost - tvrdi Michael Glover.

- U takvoj situaciji vrijednost Hajduka je zaključana, a može biti otključana jedino ako se u klub unese izrazito velika financijska investicija. Mi preuzimamo veliki rizik jer se može dogoditi da izgubimo značajan novac prije bilo kakvog povrata investicije. Ovu smo investiciju procijenili dugoročno i spremni smo na ulaganje koje bi nas stajalo najmanje 230 milijuna kuna. Također, prema našim procjenama, proći će barem tri do pet godina dok Hajduk ne počne poslovati samostalno, ali gledajući na duži rok, od deset do 15 godina, ta investicija ima smisla.

Amerikanci bi preuzimanje 51 posto dionica izveli kroz ulaganje u klub.

Isplate Andabaku

- U cijenu dionica ulazi sve ono što mi kao grupa preuzimamo na sebe, a to su dugovi i obveze u vidu investiranja. Ako Grad ima obvezu investirati u Hajduk 75 milijuna kuna, a to smo utvrdili da ne čini, onda ćemo mi preuzeti tu obvezu. Želimo 51 postotni poen od gradskih 56 posto dionica. Iskreno, sve nakon 51 posto ima malu vrijednost za nas. Ne želimo reći da nećemo ništa ponuditi malim dioničarima, ali o tome zasad ne razmišljamo. Ekonomska vrijednost dionice Hajduka je nula, ali mi plaćamo više od nule. Naša preporuka malim dioničarima je da ne prodaju dionice, neka čekaju bolje vrijeme. A što se tiče Andabaka koji je bio velikodušan i dao kredite Hajduku, dobra je vijest da će ti krediti biti otplaćeni.

Što se tiče investicije, od 230 milijuna kuna određeni novac bi se investirao odmah, drugi dio kroz narednih 12 mjeseci, a ostatak kroz period od pet godina. Amerikanci su spremni odmah pokriti sve dugove, a tu se radi o iznosu od 60 do 80 milijuna kuna.

- Želimo otplatiti sve dugove prema zaposlenicima, igračima i trenerima. Do ulaska u klub ne bi bilo nikakvih dugovanja. Dali bismo rok od 12 mjeseci da otplatimo i sve ostale dugove za koje utvrdimo da su legitimni. Zatim je tu investiranje u infrastrukturu te u sportski segment kluba. Što se tiče infrastrukture, stadion je u očajnom stanju, a Grad je imao obvezu ulaganja 75 milijuna kuna na račun održavanja stadiona, što se nije poštovalo. Kad je riječ o prvoj momčadi, ne bismo trebali prodavati igrače da bismo preživjeli. Mi smo kao novi vlasnici spremni ne prodati nijednog igrača, ako je to u interesu Hajduka.

Glover tvrdi da osjeća pozitivnu percepciju javnosti o dolasku Amerikanaca.

- Respektiram strast Torcide, i smatram da Hajduk mora biti dio svakog navijača u Splitu, Dalmaciji i u Hrvatskoj, a ne vlasništvo nijedne grupacije. Tu strast navijači će, vjerujem, pokazati dolaskom na stadion te kupovinom ulaznica.

Štetni ugovori

Glover objašnjava poslovni model preuzimanja koji je čest kod tvrtki koje su u problemima. Smatra da je referendum neprihvatljiv. Ne zato što su Amerikanci protivnici demokracije, nego tvrde da bi vrijednost Hajduka još pala u nekoliko mjeseci.

- Čak i ako hipotetički govorimo o referendumu, onda bio građani morali biti upoznati sa svim detaljima poslovanja Hajduka. Recim,o ako pogledate ugovore koje je klub sklapao s igračima, vidjet ćete da igrači dobivaju značajan udjel od transfera jer znaju da neće dobiti plaću. To su stvari koje dugoročno štete klubu.

Glover je zaključio da je optimističan oko odgovora gradonačelnika Ive Baldasara i Gradskog vijeća Splita, iako je naglasio da je ovdje naišao na ne baš uobičajene standarde poslovanja.

- Ponekad imam osjećaj da ja više vjerujem u Hajduk i u Split nego što građani Splita vjeruju u sebe. Ali još uvijek imam dobar osjećaj - tvrdi Glover.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:57