NEVJEROJATNA UPORNOST

'VOZIT ĆU FORMULU 1 BEZ JEDNOG OKA' Hrabra Španjolka Maríja de Villota nije odustala od životnog sna

Kao da se ništa nije dogodilo - opisala je svoje osjećaje 33-godišnja María de Villota, nesuđena prva žena u Formuli 1 modernog doba, nakon što je prošlog tjedna dobila zeleno svjetlo da ponovno sjedne za upravljač. Impresivna karijera nasmijane Španjolke traumatično je zaustavljena 3. srpnja prošle godine, kada je na prvom testiranju Marussijeva bolida doživjela tešku nesreću.

Ponovno može voziti

De Villota je vozila na ravnoj pisti u Cambridgeshireu, da bi pri povratku k mehaničarima auto naglo ubrzao i zabio se u stražnji dio momčadskog kamiona. Kaciga je bila smrskana, a ona je pretrpjela ozbiljne ozljede lubanje i lica te ostala bez desnog oka, zbog čega danas nosi povez. Trebalo je gotovo sat vremena da hitna služba izvuče De Villotu iz auta, a ona je čitavo vrijeme bila pri svijesti. Višestruke operacije u bolnici potrajale su još nekoliko sati. Liječnici su, rekla je kasnije kćer bivšeg F1 vozača Emilia de Villote, ipak učinili čudo. Danas je sretna što je živa.

- Prije je za mene postojala samo Formula 1, samo utrkivanje. Nisam prihvaćala ono što je u životu doista važno. Sada to znam i želim sa stopostotnom energijom proživjeti novu šansu koju sam dobila - kaže De Villota, koja će ove sezone biti TV komentatorica utrka Formule 1 za španjolsku televiziju.

Iako ponovno može voziti, svjesna je da vrlo vjerojatno više nikada neće sudjelovati u službenim testiranjima, a time ni dobiti priliku za utrkivanje.

- Nekoliko mjeseci provela sam na oporavku i sada su mi ponovno dali dozvolu da sjednem u auto. To je ipak moje prirodno okruženje, u kojem sam najsretnija. Nedostajalo mi je. Osjećam li gnjev? Naravno da ne. Jedina stvar za koju ću se zalagati je poboljšanje sigurnosnih mjera na utrkama i test-vožnjama - ističe De Villota.

Pogreška vozačice

Detaljni su testovi, međutim, pokazali da razlog sudara nije bio kvar na bolidu. Premda se prvo sumnjalo na pogrešku u Marussijinim postavkama (jer je auto pao na sigurnosnom testu nekoliko mjeseci ranije), forenzičko je istraživanje otklonilo tu opciju. Posrijedi je vjerojatno bila pogreška vozačice koja je tom prilikom tek četvrti put sjela u F1 bolid.

Prvo je odradila krug na kiši s preko 300 km/h, pa se vratila u boks, a onda, iznenada, ponovno ubrzala te se kroz šumu mehaničara zabila ispod kamiona. Sin BBC-jevog novinara koji je bio na licu mjesta rekao je da je prava sreća što nitko pod naletom Marussije nije stradao. Da su dvodnevna testiranja bila uspješna, Maríji bi porasle akcije da se natječe na utrkama Formule 1 , nakon što se prethodno okušala u Formuli 3 i WTCC-u.

Bez mirisa i okusa

Danas još uvijek ima učestale glavobolje i izgubila je osjet mirisa i okusa. No, uvjerila je samu sebe da joj se život u funkcionalnom smislu nije uopće promijenio.

- Dobro procjenjujem udaljenosti, jedino sam na početku imala problema sa svakodnevnim stvarima, primjerice hvatanjem ključeva u letu ili točenjem vode u čašu. Mirna sam, jer znam da će sve biti dobro - kaže simpatična Madriđanka.

Živo se sjeća trenutka kada se probudila nakon operacije i saznala posljedice nesreće.

Najbolje tek dolazi

- Liječnik se pojavio zajedno s mojom obitelji i rekao mi: ‘María, spasili smo ti život, ne znam sjećaš li se što se dogodilo, ali ostala si bez desnog oka’. Pitala sam ga: ‘Jeste li vi kirurg? Trebate li obje ruke da biste operirali? Tako i ja za vožnju Formule 1 trebam dvije ruke’. Nisam gubitak oka shvaćala kao tragediju, nego kao čudo. U nekom smislu danas vidim više nego što sam vidjela prije - dodaje.

Najvažnija je stvar za nju bila povratak optimizma.

- Moj unutarnji motor radi punom snagom! Sigurna sam da najbolje tek stiže. Automobilizam mi je zapisan u DNK. Borit ću se za proboj neke nove vozačice, jer i nama ženama je mjesto na stazi.

Vozačice u Formuli 1

Samo se pet žena u povijesti utrkivalo u Formuli 1, od kojih posljednja prije više od 20 godina. Istovremeno, kroz ovaj su sport prošla 822 muška natjecatelja. Trenutno je razbijanju predrasuda najbliže Williamsova razvojna vozačica, prelijepa Britanka Susie Wolff (30), za koju se Bernie Ecclestone nada da će jednog dana zablistati na nekoj utrci Svjetskog prvenstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:37