UDAR VODENOG VALA

Katastrofa u Varaždinskoj županiji: Drava poplavila više od 100 kuća, evakuirano više od 150 ljudi

 Željko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - Više od 150 stanovnika Varaždinske županije evakuirano je iz svojih kuća zbog velikih poplava koja je izazvao rekordno veliki vodeni val na rijeci Dravi koji je u ponedjeljak navečer i utorak ujutro stigao na područje Hrvatske. Poplavljene su kuće mještana naselja Lovrečan Otok, Virje Otok i Vratno Otok, malenih sela na hrvatsko-slovenskoj granici gdje su snaga i količina vode bili najveći.

Prvi su udar vodenog vala osjetili mještani malog naselja Lovrečan Otok čije je mjesto poplavljeno u ponedjeljak navečer. Iako im je evakuacija bila preporučena, većina je mještana to odbila, što se pokazalo kao loša odluka. Podcijenili su snagu vodenog vala koji je nezaustavljivo nadirao iz Slovenije i kad je on u noći počeo dostizati svoju punu snagu, počeli su panični pozivi u pomoč.

DRAMATIČNE FOTOGRAFIJE SNIMLJENE IZ ZRAKA , UŽIVO U mjestu Virje Otok popustio nasip, cijelo selo je odsječeno! Vodeni val kroz Zagreb prolazi u 16 sati!

Vatrogasci iz JVP Varaždin i interventna jedinica policije organizirali su akcije spašavanja i čamcima iz potpuno poplavljenih kuća izvukli tri obitelji i staricu Mariju Lazar (84) koja je samo nekoliko sati prije uporno odbijala evakuaciju. Policajci su je pronašli doslovno do grla u vodi i izvukli na sigurno.

Alarm za uzbunu u obližnjem mjestu Virje Otokoglasio se nekoliko sati kasnije,oko 3.30 sati u noći sa ponedjeljka na utorak. U tom je trenutku rijekom Dravom koja teče samo nekoliko desetaka metara uz naselje, naišao vrhunac vodenog vala iz Slovenije i Austrije s protokom vode od rekordnih 3300 kubnih metara po sekundi.

Tolika količina vode bila je previše za stari nasip te je rijeka preko njega počela nezaustavljivo nadirati prema kućama. Četiri sata kasnije voda je ušla u više od 60 kuća.

No, tu nije bio kraj problemima mještana Virje Otoka. Oko 14.30 sati nasip je popustio u dužini od 30 metara, a voda je počela nadirati i prema preostalim kućama u mjestu, ali i kućama u susjednom Vratno Otoku. Kroz nasip voda je počela nadirati prema nasipu Ormoškog jezera, čije bi pucanje moglo prouzročiti katastrofu neviđenih razmjera, no dežurne službe uspjele su preusmjeriti tok vode prema poljima u općini Cestica.

Dežurne službe našle su se u velikim problemima jer pristup oštećenom dijelu nasipa nije bio moguć. Srećom, vodostaj Drave kod Virje Otoka je u tim trenucima počeo padati, što je bio signal da će se oštećenom nasipu ipak moći pristupiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:51