Državna matura - Oni su najbolji

Objavljeno: 06.07.2009

ZAGREB - Na probnoj državnoj maturi, održanoj na proljeće ove godine, u generaciji učenika trećih razreda najbolje su znanje pokazali učenici III. gimnazije Split, pokazalo je istraživanje Jutarnjeg lista. Slijede ih učenici zagrebačke XV. gimanzije (popularnog MIOC-a).

Treća je II. gimnazija Zagreb, četvrti su učenici V. zagrebačke gimnazije, a peto mjesto po uspjehu zauzela je Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina.  

  Svih pet škola čiji su učenici pokazali zavidno znanje na probnoj maturi bilo je vrlo visoko plasirano i na rang-listi najuspješnijih škola, što ju je Jutarnji list objavio prije 15-ak dana. Ta je lista rađena na osnovi uspjeha koji su 2006., 2007. i 2008. učenici postigli na nacionalnim ispitima iz tri glavna predmeta koji će se bodovati na državnoj maturi - hrvatskog, stranog jezika i matematike - te uspjeha na državnim natjecanjima.

Oduševljeni ravnatelji


Kada je Nacionalno vijeće za vanjsko vrednovanje obrazovanja prošloga tjedna izvijestilo škole o uspjehu koji su njihovi učenici postigli na probnoj državnoj maturi,   odlučili smo prikupiti i ovogodišnje podatke i napraviti rang-listu najuspješnijih škola na probnoj maturi.

Rang lista škola:

1. III. gimnazija Split
2. XV. gimnazija Zagreb    
3. II. gimnazija Zagreb
4. V. gimnazija Zagreb    
5. Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin  
6. XVI. gimnazija Zagreb
7. III. gimnazija Osijek
8. Gimnazija Čakovec 
9. VII. gimnazija Zagreb
10. Gimnazija Lucijan Vranjanin
11. Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci     
12. II. gimnazija Osijek    
13. IV. gimnazija Zagreb  
14. Pazinski kolegij 
15. Srednja škola Zlatar 
16. Gimnazija Dubrovnik
17. Gimnazija Virovitica
18. Gimnazija Karlovac
19. Gimnazija A. G. Matoša Đakovo
20. IV. gimnazija Marko Marulić Split   

Kao i prvi put, škole smo rangirali na temelju uspjeha iz hrvatskog, stranog jezika (bodovali smo samo engleski jezik) i matematike ostvarenog na višoj (zahtjevnijoj) razini.

Iako su razlike među najboljim školama vrlo male i mjere se u promilima,  ovogodišnja lista najuspješnijih škola iznjedrila je ipak neke značajne promjene.

Gimnazija Čakovec, čiji su učenici prema rezultatima na nacionalnim ispitima bili najbolji u državi, pala je, primjerice, na osmo mjesto. V. gimanziju Zagreb, koja je bila druga, pretekle su i III. gimanzija Split, XV. gimanzija Zagreb, ali i II. (opća) gimanzija u Zagrebu. No, ono što posebno veseli jest to da su se na listi pojavile i neke nove škole, među kojima su čak dvije osječke gimnazije - III. gimnazija Osijek i II. gimnazija Osijek.

- Izuzetno smo zadovoljni ovogodišnjim rezultatima, a posebno nas veseli to što su ocjene koje su na probnoj maturi dobili naši učenici gotovo identične onima koje imaju u školi - rekla je ravnateljica III. gimanzije Osijek Snježana Barabaš-Teršić čiji su učenici po znanju bili sedmi u državi.

Oduševljenje nije mogao sakriti ni Drago Bagić, ravnatelj II. gimnazije u Zagrebu, čija je škola najbolje plasirana opća gimnazija. 
Iznad prosjeka


- Nacionalni ispiti i probna matura najbolji su pokazatelj uspješnosti neke škole. To je jedini mjerljivi podatak za koji se možete uloviti jer ispit pišu svi učenici pod istim uvjetima - rekao je Bagić.

 Na probnoj državnoj maturi ispit iz hrvatskog jezika na višoj razini pisalo je 22.800 učenika, a ispit iz matematike i engleskog oko 15 tisuća učenika. Najbolji su iz matematike bili učenici XV. gimanzije u Zagrebu. Test iz engleskog najbolje su riješili učenici IV. gimnazije u Zagrebu, a iz hrvatskog su najbolji bili učenici II. gimanzije Osijek.    

- To je za nas odličan uspjeh, a posebno nas veseli to što smo kao jezična gimanzija bili iznad prosjeka i u matematici - komentirala je Marija Šerić, ravnateljica II. gimnazije Osijek. Dodala je kako oni, za razliku od nekih drugih škola, ne upisuju samo superodlikaše pa je njihov ovogodišnji uspjeh najbolji dokaz da se kvalitetnim radom može mnogo postići.

Prosječna riješenost


Inače, na testu iz hrvatskog i engleskog jezika nitko od učenika nije znao odgovoriti na sva pitanja, a iz matematike je test 100 posto riješilo devet učenika. Gledajući generacijski, učenici su ipak najlošije znali matematiku: prosječna riješenost testa iz hrvatskog   jezika iznosila je 60,67 posto, iz engleskog 68,43 posto, a iz matematike samo 26,45 posto.

FIZIKA - Nino Horvat, Gimnazija Čakovec

Radi u polju i pobjeđuje u fizici


Maturant Gimnazije Čakovec Nino Horvat test iz fizike riješio je tri puta bolje od državnoga prosjeka. Točno je odgovorio na 96,25 posto pitanja i ušao u kategoriju troje najbolje plasiranih učenika iz toga predmeta. Nino u školi slovi za najozbiljnijeg kandidata za učenika generacije. Na školovanje u Čakovec putuje iz 30-ak kilometara udaljenih Belica, gdje njegovi roditelji imaju poljoprivredno gospodarstvo.

- Nino je skroman mladić koji svaki dan roditeljima pomaže u poljoprivredi, a istodobno je odličan u školi - rekla je ravnateljica Tea Dragić Runjak.
( I. K. B.)
ENGLESKI JEZIK - Relja Kekez, Gimnazija Fran Galović Koprivnica

‘Stvarno rasturam engleski’


Relja Kekez (17) ostvario je najbolji uspjeh u engleskome jeziku, a nada se da će uspjeti i upisati engleski na Filozofskom fakultetu te krenuti stopama majke, ali i oca koji je također prosvjetni djelatnik.

- Iako mi govore ne idi u prosvjetu, to mi je želja. Može zvučati umišljeno ako kažem da sam jako dobar, ali ja stvarno rasturam engleski - rekao je.  ( I. Barać/EPEHA)
HRVATSKI JEZIK - Nikola Tomešegović , I. gimnazija Zagreb

‘Nisam baš nešto previše ni učio’


Nikola Tomašegović na probnoj je državnoj maturi od 23.000 učenika koji su pisali test iz hrvatskog jezika na višoj razini bio najbolji. 

- Nisam baš nešto previše ni učio za test - kaže simpatični 17-godišnjak koji razmišlja o studiju prava ili povijesti.  ( I. K. B.)
NJEMAČKI JEZIK - Ivana Jurić, II. gimnazija Zagreb  

Želi biti pedijatrica


Ivana Jurić sa 97,82 posto riješenosti testa na probnoj je državnoj maturi bila najbolja iz njemačkog jezika (viša razina). Tajna je njezina uspjeha u činjenici da je jedno vrijeme živjela u Njemačkoj.

- Želja mi je postati pedijatrica. Na probnoj maturi dobila sam peticu i iz biologije koja se također boduje za upis na medicinu - rekla je Ivana.  

MATEMATIKA - Sanjin Ružić, Gimnazija A. Mohorovičić Rijeka 

Matematika kao hobi


 Sanjin Ružić jedan je od devet učenika u Hrvatskoj koji su na državnoj maturi test iz matematike riješili 100 posto. 

-  Matematika mi je hobi, a sviđa mi se i subotnja nastava koju nam drže studenti - kaže Sanjin koji će studirati na zagrebačkom FER-u. (I. Celevska/EPEHA)

 

Privatne škole odlične, ali izvan kriterija

Na probnoj državnoj maturi iznadprosječno znanje pokazali su i učenici Prve privatne srednje škole u Osijeku Gaudeamus. Ta se škola, podsjetimo, žalila da smo ih nepravedno zakinuli jer ih nema među 25 najboljih gimnazija. Nisu bili u pravu. Oni su doista dobri, ali naprosto imaju premalo učenika  za usporedbu s državnim školama. Iz istoga razloga privatna škola Gaudeamus ni ovaj put nije ušla na našu listu. U konzultaciji sa statističarima kao donju granicu mjerljivosti uzeli smo škole koje su na probnoj maturi iz tri obvezna predmeta imale najmanje 50 učenika. Škola Gaudeamu nije zadovoljila te uvjete jer je kod njih test iz matematike na višoj razini pisalo samo šest, a iz hrvatskoga četiri učenika.  Iz istoga razloga s rang-liste ispale su još neke privatne škole, ali i Srednja škola Ivanec, čiji su učenici na nacionalnim ispitima bili među deset najboljih u državi. ( I. K. B.)

Ivana Kalogjera Brkić

Broj preporuka: 1

Zagreb
8 °
15.02.
10 °
/ 6 °
16.02.
Naoblaka
6 °
/ 4 °
17.02.
14 °
/ 4 °

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr