VLADAVINA BJELANČEVINA

Dukanova dijeta: Brzi start s prvom ‘fazom napada’

Objavljeno: 20.04.2010

Na početku dijete kojom Francuskinje održavaju vitku liniju uživajte u mesu, ribi, siru i jajima, a motivirat će vas brz gubitak kilograma

Jučer smo pisali o Dukanovoj dijeti - omiljenom sredstvu Francuskinja u borbi protiv kilograma. Danas ćemo detaljnije proći kroz njezinu prvu fazu (ima ih četiri), pobliže je objasniti i ponuditi vam nekoliko recepata u kojima prevladavaju bjelančevine, a koji bi vam trebali pomoći da lakše prebrodite tu “fazu napada”.

U njoj je gubitak kilograma uglavnom brz i vrlo uspješan, što bi trebalo djelovati vrlo motivirajuće. To je također najlakša faza u smislu praćenja pravila: vrlo je jasno što smijete i što ne smijete jesti. No, ujedno je i vrlo stroga. Ne tolerira odstupanja - držite se pravila i bit ćete zadovoljni. Ova faza ima vrlo pozitivan psihološki učinak, jer u vrlo kratkom vremenu donosi odlične rezultate.

Najviše 10 dana

“Faza napada” uglavnom traje oko pet dana, ovisno o tome koliko tijekom trajanja cijele dijete želite smršavjeti. Ona je svojevrsni brzi start, a pravila su ovakva:

- ako želite smršavjeti manje od 5 kilograma, prva faza traje 2 dana. U tom periodu izgubit ćete između 0,5 i 1,5 kilograma.

- ako želite smršavjeti manje od 10 kilograma, prva faza traje 3 dana. U tom periodu izgubit ćete između 1,5 i 2 kilograma.

- ako želite smršavjeti manje od 18 kilograma, prva faza traje 5 dana. U tom periodu izgubit ćete između 2 i 3 kilograma.

- ako želite smršavjeti više od 18 kilograma, prva faza traje najmanje 7 dana.

Napomena: prva faza ne bi smjela trajati više od 10 dana, a tijekom njezina trajanja treba piti što više vode.

Što u tom periodu smijete jesti:

1. Teletinu i govedinu: steakove, filee, mljevenu govedinu (s ne više od 10 posto masnoće)... gotovo sve osim T-Bone šnicli. Ne smijete pržiti na maslacu ili bilo kojoj drugoj vrsti masnoće, stoga budite kreativni: koristite neprijanjajuću tavu, grill, roštilj ili pecite meso u pećnici. Možete ga ispeći koliko želite, ali (tek toliko da znate) što ga više pečete, manje masnoće ostaje.

2. Perad (osim patke i guske). Jedite više bijelog, a manje crnog mesa i izbjegavajte hrskavu kožicu na pečenom piletu.

3. Sve plodove mora i ribu (kuhano, pečeno, dimljeno), ali ne konzervirane u maslinovom ili bilo kojem drugom ulju. Surimi (imitacija mesa raka) može poslužiti kao odlična grickalica. Radije birajte ribe koje ostaju sočne i nakon pečenja u pećnici: crni bakalar, grdobina, brancin...

4. Jaja. Ako ih jedete cijela, dakle sa žutanjkom, onda ih smijete pojesti samo 3 do 4 tjedno, a ako se držite samo bjelanjka tada količina nije ograničena.

5. Nemasne mliječne namirnice: mlijeko, jogurt ili svježi sir.

Mnogo, mnogo vode

Dozvoljeno:

- umjetni zaslađivači

- ocat, začinsko bilje, peršin, ulje, češnjak... većina začina je dopuštena

- sol i senf, ali u što manjim količinama

- dijetna gazirana pića, ali ne previše

Savjeti:

- jedite kada god ste gladni, ali samo gore navedene namirnice. Ne preskačite obroke

- uvijek uz sebe imajte neku hranu koja će vam dobro doći kada vas uhvati glad

- važite se svakodnevno, pa i nekoliko puta dnevno kako bi vas rezultati dalje motivirali

- pijte puno vode, najmanje dvije litre dnevno. Tijekom obroka pokušajte popiti dvije čaše vode

- ako će ova faza trajati dulje od pet dana, tada pijte vitamine

- nemojte intenzivno vježbati, tijelo će vam možda biti umorno prva tri dana

• Škampi pirjani u začinskom bilju (dvije porcije):

900g očišćenih škampa

4 režnja češnjaka - zgnječiti

30g svježeg peršina - nasjeckati

50ml suhog bijelog vina

1 limun - prerezati na pola

Škampe, češnjak, peršin i vino ubacite u neprijanjajuću tavu. Pirjajte na srednjoj vatri dok škampi ne poprime ružičastu boju. Poslužite sa svježim limunom.

• Piletina Tandoori (jedna porcija)

125g pilećih prsa - posoliti i popapriti

2 žlice nemasnog jogurta

3 žlice limunovog soka

1 režanj češnjaka - zgnječiti

mljevena paprika

papar cayenne

cimet i kumin

Pomiješajte jogurt, limunov sok, češnjak i začine te u smjesi piletinu marinirajte majmanje jedan sat. Pileća prsa potom ispecite u prethodno zagrijanoj pećnici na roštilju oko šest minuta sa svake strane.

Broj preporuka: 870

Više o...

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Dobra hrana | Bestseller | Dodo | Dosi | Gorila | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik

WAZ: Der Westen