TAJNA PONUDA

PUSIĆ MILANOVIĆU: I HNS i HSU i IDS MORAJU U EUROPARLAMENT Ili će bit tako ili idemo sami na EU izbore

Ako Kukuriku-koalicija nagodinu ostvari najbolji mogući rezultat pa od ukupno 11 osvoji šest mandata, to bi značilo da će SDP imati samo tri zastupnička mjesta
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić već je započela pripreme za europske izbore koji će se održati na proljeće iduće godine. Kako doznajemo, prva dama narodnjaka nedavno je sa šefom IDS-a Ivanom Jakovčićem i čelnikom HSU-a Silvanom Hreljom u potpunoj tajnosti uspjela postići dogovor o zajedničkoj izbornoj strategiji, piše Globus .

Dogovoreno je nekoliko stvari, a ona najvažnija tiče se suradnje sa SDP-om.

Prema Globusovim informacijama, do kraja godine trio Pusić-Jakovčić-Hrelja trebao bi Milanoviću dati ponudu – izađimo zajedno na europske izbore, ali prema ravnopravnim uvjetima.

Visoki izvor iz HNS-a kaže da ti “ravnopravni uvjeti” znače da bi svaka stranka trebala dobiti jako visoko mjesto na listi za Europski parlament.

“Gledajte, to moraju biti takva mjesta tako da svaka od četiri Kukuriku-članice dobije barem jednog eurozastupnika”, otkriva nam upućen izvor.

Računica Tako bi, prema nekim računicama, HNS trebao dobiti drugo, IDS treće, a HSU četvrto mjesto na listi. SDP bi imao pravo na prvo, peto, šest, sedmo i osmo mjesto. Na deveto bi onda imao opet pravo HNS, na deseto IDS, a na jedanaesto HSU.

U slučaju takvog dogovora, vrlo jednostavnom računicom može se zaključiti kako SDP za ovakvu koaliciju mora napraviti debeli ustupak prema svojim partnerima.

Naime, Hrvatska na tim izborima ima pravo na ukupno 11 eurozastupnika. Nadalje, na prošlim europskim izborima, na kojima se biralo 12 zastupnika, koalicija SDP-HNS-HSU osvojila je pet mjesta, HDZ-ova koalicija šest mjesta, Laburisti jedno mjesto, a IDS je ostao ispod izbornog praga.

E sad, ako Kukuriku-koalicija nagodinu ostvari najbolji mogući rezultat pa primjerice od ukupno 11 osvoji šest mandata, to bi značilo da će SDP imati samo tri zastupnička mjesta u Europskom parlamentu. A to je najbolji scenarij, piše Globus .

Druga je mogućnost da iduće godine pobjedu sa šest mandata opet odnese HDZ-ova koalicija što bi značilo da će Kukuriku-koaliciji pripasti samo pet eurozastupničkih mjesta, odnosno samo dva SDP-u.

No, što ako se opet umješaju Laburisti pa oni nagodinu kao i ovog proljeća osvoje jedan mandat?

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:53