MLADOST NA POLJUDU

Previše je debitanata: San Siro je bio bljesak, a Maksimir realnost!

 Vladimir Dugandzic / CROPIX

Ispunili su temeljni zadatak, u Maksimiru Bijeli nisu 'šaptom pali’. Ali su izgubili utakmicu koja je potvrdila veliku razliku u klasi. Ipak, unatoč tome što je Dinamo bio bolja momčad treba raščlaniti uzroke poraza Hajduka, jer ponekad se može i s neuspjehom profitirati.

1. DEBITANTI –su se nadali kako će iznenaditi Dinama kao što su uradili Interu prije mjesec i pol dana u Milanu. Ali ne mogu se pisati senzacije svaki dan. Caktaš, Vršajević, Bencun, Vuković, Radošević, Milić, Stojanović, Bašić i Luštica prvi put su ugazili maksimirsku travu u derbiju. Devet debitanata među kojima je bio i 16-godišnji Bašić, a prevladavaju igrači od 18 do 21 godine. Nije realno očekivati velike dosege od tako složene momčadi. Zato je Maksmir realnost, a San Siro bljesak. Iznimka koja potvrđuje pravilo. Iznimka u stvarnosti koja kaže 'iskustvo je nenadoknadiva kategorija’. Uostalom, cijeli je Hajduk složen od novih ljudi. Novi su igrači, a derbi-premijeru prošle subote upisali su i trener i predsjednik i sportski direktor. Svima će trebati godina, a navijačima strpljenja. Puno više nego li su na početku mislili.

2. OZLJEDA STOJANOVIĆA preokrenula je utakmicu poremetivši raspored Bijelih. Mogao je Krstičević bolje reagirati u tom trenutku, to je danas svima jasno. Lako je poslije bitke uzeti sebi čin generala, ali takav nam je posao. Analiza, kritike i pohvale. Ulaskom Jonjića na poziciju desnog beka Hajduk je izgubio balans ekipe, jer Vršajević je silom prilika morao na lijevog beka. Ali u ocjenjivanju te rošade 'stablom se prikriva šuma’. Hajduku nije bio problem zadnje linije, nego veznog reda. Tu već ulazimo u taktičke zamisli.

3. NEMOĆ VEZNE LINIJE I SLABA REAKCIJA S KLUPE najveći su razlozi zašto je Dinamo uspio preokrenuti rezultat. Bijeli su već nakon 20-ak minuta popustili u veznoj liniji i Dinamu ponudili prostor. Lagano, u tri poteza Modri su stizali do vrha kaznenog prostora Bijelih. U sredinu im se ubacivao Rukavina, Čop je širio po praznoj desnoj strani obrane, a Sammir, Kovačić i Ademi gospodarili kreacijom i trkom na 30-ak metara od vrata Bijelih. Radošević i Milić nisu mogli sami, a Krstičević je na klupi imao još jednog veznjaka defenzivca, Stevena Lušticu. Kada je izašao Stojanović već je Dinamo imao premoć u sredini i trebalo je „krpati“ vezni red da se stvori blok na 25 do 30 metara od vrata. A ne skupljati trupe na liniji kaznenog prostora. Stojanović vani, Oremuš na desnog beka, a Luštica kao treći u trkački i defenzivno orijentiranoj veznoj liniji. Ovako je ostao prazan prostor i obrana na streljani.

4. ČESTITKE ČAČIĆU U šest mjeseci dvaput je nadmudrio trenera Bijelih. Balakovu je gurnuo Krstanovića kao jokera s klupe koji je odlučio utakmicu. Balakov je tada pokušao s Obšivačem, ali njegov je adut iz pričuve skrivio kazneni udarac koji je odlučio pobjednika. Nakon Balakova lako je skinuo i Krstičevića. Uzeo je mjeru Bijelima u trenutku kada Dinamo ima jaču momčad, ali i kao u ožujku ove godine, ponovno se Čačićev Dinamo vraćao od 0:1. Hajduk je puno bliže bio pobjedi ili makar bodu prije šest mjeseci. Logično, imao je i jaču momčad s Neretljakom, Andrićem, Anasom i Vukušićem. Današnji Hajduk ponudio je Čačiću još jednu priliku da se proslavi u derbiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:13