SPAVANJE

Dobar madrac - najbolja uspavanka

 Thinkstock
Madrac koji jamči kvalitetan san mora se prilagoditi obliku tijela tako da blago podupire kralježnicu

Većina ljudi izboru madraca ne posvećuje previše pažnje, a posebno im ne pada na pamet da bi upravo madrac mogao biti uzrok njihova nespavanja, ali i bolova u vratu, kralježnici, glavi... No, liječnici tvrde da su njihovi savjeti i terapije za probleme nesanice često neučinkoviti upravo zato što pacijenti spavaju na madracima koji su zapravo jedan od glavnih uzroka njihovih problema. A koliko loš ili star madrac može škoditi zdravlju, najbolje govori podatak da čak 70 posto osoba starijih od 30 godina već pati od bolova u zglobovima i kralježnici, hernije, ishijasa, nesanice, glavobolja i loše cirkulacije. Svi ti problemi u većini slučajeva nastaju kao posljedica nepravilnog položaja pri spavanju, odnosno spavanja na neodgovarajućem madracu.

Madrac koji jamči kvalitetan san mora se prilagoditi obliku tijela tako da blago podupire kralježnicu omogućujući joj da zadrži svoj prirodan oblik slova "S", jer su u suprotnom leđni mišići prisiljeni na rad kako bi kompenzirali neprirodan položaj kralježnice. Uz to, poželjno je i da je izrađen od materijala koji tijelu omogućuju da diše te da imaju visoku sposobnost upijanja jer se naše tijelo tijekom noći znoji.

Naravno, za dobar san važan je i jastuk koji podupire glavu i ujedno ispunjava udubinu na mjestu gdje se nalaze vratni kralješci. Preporučuje se da jastuk bude nizak i ne pretvrd te izrađen od prirodnih materijala, kao što su pamuk i lan. Dobar izbor su i anatomski oblikovani jastuci koji na različit način podupiru glavu i vrat, a idealno su rješenje za osobe s problemima glavobolje te bolova i ukočenosti vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:35