MALI PRAVOKUTNIK

ZAŠTO JE HITLER IMAO MALE BRKOVE? U paničnom strahu od napada nervnim plinovima skratio brk

Kako je Adolf Hitler došao na ideju da nosi svoje prepoznatljive brčiće? Britanski Daily Mail pozabavio se tim pitanjem, odnosno prenio sadržaj dokumentarca “The World Wars”, nominiranog za nagradu Emmy.

Šesterosatni serijal počinje prizorom vojnika iz Prvoga svjetskog rata - s raskošnim brkovima svijenih krajeva - kojemu njegova “nadusna frizura” smeta da dobro namjesti plinsku masku.

Mali pravokutnik

Taj je vojnik, naravno, Adolf Hitler, kojeg se zatim prikazuje kako uređuje svoje brkove do njihova konačnog oblika - malog pravokutnika - koji će postati jedan od zaštitnih znakova njegove monstruozne političke ideje. Tvorci dokumentarca u tom su se slučaju malo poigrali s vremenom - Hitler ih nije obrijao u jarku, nego u bolnici, no razlog i dalje stoji.

Kraj mode

Novi stil Hitler je zadržao nakon rata i držao ga se, unatoč tome što je preferirao duže brkove. Ujedno, mali su brčići tada bili u modi.

- No, budući da je to postao njegov zaštitni znak, Hitler je ubio taj modni trend - pojašnjavaju.

Autorima dokumentarca najteže je bilo pronaći glumca koji će glumiti Hitlera. Odlučili su da ga Maximilian Klas utjelovi kao mladog, a Hugh Scully u kasnijim godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 15:48