DETALJNE INFORMACIJE

KAPTOL O PAPINOJ REFORMI CRKVENE ŽENIDBE 'Crkva vam i dalje ne dopušta rastavu ako nema 'pravog' razloga'

Iako Papa traži omogućavanje besplatnog parničenja, hrvatski crkveni sud i dalje će troškove parnice naplaćivati oko 3000 kuna
 CROPIX

Ubrzati proces i omogućiti besplatno parničenje strankama u postupku dvije su osnovne dimenzije reforme kanonskog postupka za parnice proglašenja ništavosti ženidbe koje je papa Franjo na vlastitu inicijativu donio u rujnu ove godine.

U Crkvi u Hrvata odlučili su maksimalnu pozornost pridati ubrzanju cijelog procesa pa je pri Međubiskupijskom sudu u Zagrebu uspostavljen ured službeno nazvan Ured za dobivanje savjeta o mogućnosti i načinu postupanja za pokretanje parnice ništavosti ženidbe i drugih ženidbenih postupaka.

Sam ured počet će raditi početkom 2016., a njegovo funkcioniranje izgledat će otprilike ovako. Svi oni koji smatraju da bi trebali pokrenuti parnicu za proglašenje ništavosti vlastite ženidbe pri Crkvenom sudu moći će ponedjeljkom i četvrtkom od 10 do 13 sati dobiti savjet odvjetnika koji pred sucem vode cijeli postupak.

Savjetodavna uloga

Odvjetnici će im moći pomoći sastaviti tužbu, ali i pomoći oko otkrivanja mogućih kanonskih razloga koji bi mogli pridonijeti da njihova tužba uspije. U tome im mogu pomoći i crkveni suci te bilježnici.

- Po savjet se moglo doći i prije. No nakon reformi pape Franje odlučeno je da se ustanovi poseban ured koji će imati savjetodavnu ulogu. To je, primjerice, kao kad vlada osnuje posebnu agenciju za investitore koji onda na jednom mjestu mogu dobiti sve potrebne informacije, a ne da lutaju od jednog od drugog ureda u potrazi za onim što ih zanima - objasnili su nam slikovito u Tiskovnom uredu Zagrebačke nadbiskupije. No da bi uopće mogli doći na konzultacije u crkvenu “agenciju”, morat će zadovoljiti neke formalno-pravne uvjete. Prvo moraju obaviti savjetodavni razgovor sa svojim župnikom i drugo, savjet koji budu tražili oko moguće parnice morat će biti u mjerodavnosti Crkvenog suda.

Detaljne informacije

U Tiskovnom uredu dodaju kako je poanta novoosonovanog ureda da postupak traje što kraće i upravo zbog toga se moguće stranke prije pokretanja parnice želi što detaljnije informirati o svemu kako bi se što bolje pripremile.

- Naravno, sve ovo vrijedi ako imaju elemente za pokretanje parnice u dokazivanju ništavosti ženidbe. Oni koji bi se rastavili iz čistog hira, jer su jedan drugom dosadili, ne mogu uopće pokrenuti parnicu - kažu nam. Prema nekim procjenama, papinom reformom procesi parničenja mogli bi se skratiti i za šest mjeseci, a osim bolje pripremljenosti stranka, jedan od razloga kraćeg postupka svakako će biti i činjenica da više neće biti potrebne dvije istovjetne odluke Suda prvog stupnja i Prizivnog suda, nego samo jedna izvršna presuda u prilog ništavosti ženidbe. Reformom se uvodi i kraći postupak pred biskupom u slučajevima u kojima argumenti posebno očito govore u prilog ništavosti. Za taj kraći postupak morat će se zadovoljiti dva uvjeta.

Financijska strana

Zahtjev će morati potpisati oba supružnika ili samo jedan uz suglasnost drugog, a dokazi koje donesu morat će biti dovoljno jaki da ne zahtijevaju pomnije istraživanje. Takve su okolnosti, primjerice, pobačaj radi sprečavanja rađanja potomstva, ustrajavanje na izvanbračnoj vezi neposredno nakon vjenčanja, zlonamjerno zatajivanje neplodnosti ili teške zaraze, fizičko nasilje, zatajivanje djece rođene u prethodnom braku ili zatvorske kazne.

Reforma ipak nije toliko dotaknula financijsku stranu parničenja, barem kad je riječ o Hrvatskoj. Na Crkvenom sudu troškovi parnice i dalje će iznositi oko 3000 kuna, a oni koji nisu u mogućnosti platiti, mogu zatražiti oslobođenje od troškova. Da bi bili oslobođeni, moraju dobiti preporuku župnika koji će potvrditi da je stranka siromašna, donijeti potvrdu o visini dohotka ili mirovine u posljednjih godinu dana ili potvrdu HZZ-a o nezaposlenosti osobe te druga uvjerenja o visini dohotka bračnog druga ili uvjerenje o opterećenosti kreditima.

Uvjeti za pokretanje procedure proglašenja ništavosti braka

  • Pobačaj radi sprečavanja rađanja potomstva
  • Ustrajavanje na izvanbračnoj vezi neposredno nakon vjenčanja
  • Zlonamjerno zatajivanje neplodnosti ili teške zaraze
  • Fizičko nasilje
  • Zatajivanje djece iz prethodnog braka
  • Zatajivanje zatvorske kazne
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:51